20 Ιανουαρίου 2021

Τα πιο "γρουσούζικα" μπασκετικά!

Με αφορμή συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε πρόσφατες δημοσιεύσεις μου σχετικά με το σετάρισμα των σημερινών μπασκετικών υποδημάτων και το ενδεχόμενο να καθίστανται αυτά υπαίτια για ορισμένους σοβαρούς τραυματισμούς στο NBA, αποφάσισα να ετοιμάσω μια όχι και τόσο συμπαθή λίστα. Στη σημερινή ανάρτηση λοιπόν θα κάνουμε μια δυσάρεστη αναδρομή στους πιο πρόσφατους τραυματισμούς NBAers και των υποδημάτων που αυτοί φορούσαν όταν έλαβε χώρα το εκάστοτε δυσάρεστο κι ενίοτε καθοριστικό γεγονός.
Προτού συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου θέλω να επισημάνω πως για τα εν λόγω συμβάντα δε ρίχνω το φταίξιμο στα παπούτσια που φορούσαν, ούτε στις μάρκες που τα κατασκεύασαν ούτε βέβαια τους αθλητές. Είναι δυσάρεστες κι απευκτέες καταστάσεις οι οποίες όταν συμβαίνουν οφείλονται σε πολλούς κι ενίοτε διαφορετικούς παράγοντες.

Kobe Bryant // Nike Kobe 8 System
Δε γινόταν να μη ξεκινήσω την παρούσα λίστα μου χωρίς να αναφερθώ στον αείμνηστο Kobe Bryant. Η ρήξη του δεξιού αχιλλείου τένοντα το 2013 στην εντός έδρας αναμέτρηση των Lakers ήταν η αρχή του τέλους της απίστευτης καριέρας του. Το μοντέλο που φορούσε σε εκείνο τον αγώνα ήταν το Nike Kobe 8 System, ένα εκ των κορυφαίων αν όχι ο κορυφαίος κωδικός της signature συλλογής του. Η στιγμή βέβαια που χει μείνει στο μυαλό όλων μας είναι να εκτελεί τις βολές όντας πληγωμένος.

Derrick Rose // Adidas Adizero Rose 2
Ο άνθρωπος χάρη στον οποίο ξαναονειρευτήκαμε τίτλους στο Chicago υπέστη τον καθοριστικότατο τραυματισμό του στα τελευταία λεπτά του πρώτου ματς των Playoffs του 2011. Σε μια ανύποπτη φάση ο "youngest MVP" έπειτα από μία συνηθισμένη πτήση του προσγειώθηκε με τα Adidas AdiZero Rose 2.5 αλλά δυστυχώ το αριστερό του γόνατο δε κατάφερε να συγκρατηθεί. Επανήλθε στην ενεργό δράση μετά από ενάμιση χρόνο όμως τα τελευταία δύο χρόνια θυμίζει τον παιχταρά που απολαύσαμε το 2011.

Kevin Durant // Nike Zoom KD 12
Οι Warriors στους Τελικούς του 2019 βρέθηκαν με τη πλάτη στο τοίχο και στο πέμπτο ματς της σειράς επιστράτευσαν τον λαβωμένο KD. Ο "Reaper" καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα έδειχνε να βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση όμως στις αρχές του δεύτερου 12λέπτου προσπαθώντας να παίξει με πλάτη τον Ibaka το δεξί του πόδι τον πρόδωσε. Το Nike Zoom KD 12 ήταν το signatue που φορούσε όταν έπαθε ρήξη αχίλλειου τένοντα γεγονός που εν τέλει αποδείχτηκε μοιραίο στη μη επίτευξη του 3-peat.

Gordon Hayward // Nike React Hyperdunk 2017 Low
Ο πρώην "Τζαζίστας" πήγε το 2017 με πολλά όνειρα κι υποσχέσεις στη Βοστόνη όμως στο πρώτο του επίσημο ματς με τη φανέλα των Κελτών συνέθλιψε τον αριστερό του αστράγαλο. Σε εκείνο τον αγώνα ο Hayward πρόλαβε να αγωνιστεί μόλις έξι λεπτά φορώντας την χαμηλή έκδοση του Nike React Hyperdunk 2017 κι από τότε δε ξανάβαλε μπασκετικό της swoosh. Τα τελευταία δύο χρόνια αγωνίζεται φορώντας κωδικούς της signature συλλογής του δια χειρός Anta. 

DeMarcus Cousins //  Nike Zoom Rev 2017 / Puma Uproar "Spectra"
Ο οξύθυμος "Boogie" σε διάστημα δύο χρόνων έχει υποστεί δύο σοβαρούς τραυματισμούς κι έκτοτε δε λέει να ορθοποδήσει. Σα μέλος των Pelicans τον Γενάρη του 2018 και στη προσπάθεια του να πάρει το ριμπάουντ μετά από άστοχη βολή του ράγισε τον αχίλλειο τένοντα στο αριστερό του πόδι φορώντας τότε τα Nike Zoom Rev 2017. Ένα χρόνο αργότερα ως "Πολεμιστής" στο πρώτο ματς των Playoffs του 2019 τραυματίστηκε στο ίδιο πόδι αλλά στο τετρακέφαλο ενώ αγωνιζόταν με τα κίτρινα Puma Uproar.

Klay Thompson // Anta KT 4
Και τρίτος "Πολεμιστής" στη γκαντεμολίστα μου. Το alter ego του Curry στους πρώην πυραυλοκίνητους Warriors προδόθηκε από το αριστερό του γόνατο στο έκτο παιχνίδι των Τελικών του 2019 βάζοντας μια καλή ταφόπλακα στις όποιες ελπίδες της ομάδας για το πολυπόθητο 3-peat. Ο Klay κατά τη προσγείωσή του μετά από κάρφωμα στον αιφνιδιασμό - κι έχοντας παρενοχλεί από τον Green - δε πάτησε σταθερά με τα Anta KT 4 του με αποτέλεσμα τη ρήξη του εμπρόσθιου χιαστού.

Paul George // Nike Hyperdunk 2014 Low
Ο σοκαριστικός τραυματισμός του George έλαβε χώρα στη καλοκαιρινή προετοιμασία της Team USA το 2014. Σε μια προσπάθεια να ανακόψει έναν αιφνιδιασμό το δεξί του πόδι σφηνώθηκε στη βάση της μπασκέτας αφήνοντας άπαντες εμβρόντητους. Έπειτα από μια φανταστική σεζόν με τους Pacers δυστυχώς κι ένα όταν του πήγαιναν πρίμα τα Hyperdunk 2014 Low που φορούσε σχεδόν καθ' όλη τη χρονιά δε μπόρεσαν να αποτρέψουν το μοιραίο. Όχι βέβαια ότι θα κατάφερνε κάποιο άλλο καλύτερα.

Kristaps Porzingis // Adidas Crazy Explosive 2017
Ο Λετονός το 2018 στην εντός έδρας αναμέτρηση των Knicks με τους Bucks και λίγα δεύτερα αφότου έκανε πόστερ τον Γιάννη προσγειώθηκε άτσαλα με το αριστερό του πόδι. Η ελαφρά παρενόχληση που δέχτηκε μετά το poster υπήρξε μοιραία και οι μετέπειτα εξετάσεις έδειξαν πως υπέστη ρήξη εμπρόσθιου χιαστού. Σε εκείνο το συμβάν ο "Unicorn" φορούσε μια προσωπική έκδοση του Adidas Crazy Explosive 2017 προσαρμοσμένη στα χρώματα της πρώην του ομάδας, τους Knickerbockers.

Victor Oladipo // Air Jordan Super.Fly 6
Ο πιο βελτιωμένος παίχτης για το 2018 εκίνησε στο ίδιο τέμπο τη σεζόν 2018-19 όμως τον Ιανουάριο του 2019 ο "Βίκτορας" πέρασε κι αυτό τη πόρτα του χειρουργείου. Σε μια προσπάθεια να αποτρέψει έναν αιφνιδιασμό των Raptors ο Oladipo προδόθηκε από το δεξί του γονάτο και προσγειώθηκε στο παρκέ μη μπορώντας να διανοηθεί το τι είχε συμβεί. Σ' εκείνο το ματς με τους μετέπειτα πρωταθλητές αγωνίστηκε φορώντας μια μπλεδίζουσα έκδοση του Air Jordan Super.Fly 6.

Shaun Livingston // Reebok Pump Showstopper
Στην αναμέτρηση μεταξύ Clippers-Bobcats στις 26 Φεβρουαρίου του 2007, ο Livingston υπέστη έναν σοκαριστικότατο τραυματισμό όπου κυριολεκτικά συνέθλιψε το αριστερό του γόνατο κι αυτό λίγο έλειψε να του κοστίσει μια ολόκληρη καριέρα. Σε εκείνο τον αγώνα ο μετέπειτα πρωταθλητής με τους Warriors φορούσε μια team version του Reebok Pump Showstopper, έναν κωδικό που προτιμούσε κι ο σπουδαίος Yao Ming μέχρι και τον τελευταίο του αγώνα στο NBA όπου επέβη μοιραίος.
.
Honourable mention // Michael Jordan // Air Jordan 1
Ο Michael μόλις στο τρίτο παιχνίδι της δεύτερης σεζόν του στο NBA τραυματίστηκε αρκετά σοβαρά στο αριστερό του πόδι με αποτέλεσμα να χάσει τους επόμενους 64 αγώνες της ομάδας. Το μοιραίο παπούτσι δεν ήταν άλλο από το αειθαλές και πάντα επίκαιρο Air Jordan 1 με το οποίο ξαναγωνίστηκε κατά την επιστροφή του στην ενεργό δράση. Το αναμορφωμένο και εμπλουτισμένο με επιστραγαλίδες AJ1 με το οποίο αγωνίστηκε στην επιστροφή του έγραψε ιστορία καθώς με φορώντας αυτά έκανε μια απ' τις σπουδαιότερες εμφανίσεις στην ιστορία των Playoffs σκοράροντας 63 πόντους μέσα στο θρυλικό Boston Garden.