1 Αυγούστου 2017

Nike React Hyperdunk 2017 Low (TB Black)

Το θηρίο ξύπνησε! Παραπάνω από μια δεκαετία έχει περάσει από τη τελευταία φορά που είδαμε τη Nike να μας συστήνει μια νέα αντικραδασμική τεχνολογία ή υλικό αν προτιμάτε. Ήταν λίγο μετά το 2000 όταν η κορυφαία εταιρεία αθλητικής ένδυσης και υπόδησης μας σύστηνε τη τεχνολογία Lunarlon την οποία και εκμεταλλεύτηκε στον τρισμέγιστο βαθμό. Παρατηρώντας παράλληλα την ολοένα κι αυξανόμενη ζήτηση για παπούτσια γεμάτα με κάψουλες Boost, η Nike ταρακουνήθηκε για τα καλά και βάδισε αστραπιαία στην ανάπτυξη μια νέας αντικραδασμικής τεχνολογίας, της React, που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον παλαιότερο "μαγικό χυμό" της Converse. Τι καλύτερο λοιπόν απ' το να γνωρίσουμε αυτή τη νέα τεχνολογία στη πράξη και μάλιστα μέσω ενός νέου μπασκετικού παπουτσιού που ανήκει στην διαχρονικότερη μη-signature σειρά που απευθύνεται στη πορτοκαλί θεά. Το ένατο κατά σειρά Hyperdunk έχει τη "ύψιστη τιμή" να γίνεται το πρώτο υπόδημα της Nike που ενσωματώνει το νεοσύστατο React Cushion. Το νεότερο HD είναι μια κατασκευή που εμπνεύστηκε ο Ross Klein, ο οποίος πριν μερικά χρόνια άνηκε στο δυναμικό της Under Armour και πρόσφατα υπέβαλλε τα διαπιστευτήρια του και στους νέους του εργοδότες με τη κυκλοφορία του Nike Hypershift. Το πολυαναμενόμενο Hyperdunk όπως πέρυσι έτσι και φέτος έχει δρομολογηθεί να κυκλοφορήσει σε high-top αλλά και σε low μορφή ενώ θα διατίθεται έχοντας κέλυφος είτε από engineered mesh είτε από Flyknit. Στην παρούσα ανάρτηση όπως έχετε ήδη διαπιστώσει θα καταπιαστούμε με την κοντή έκδοση που φέρει ποιοτικότατο mesh.
Το Nike React Hyperdunk 2017 Low είναι σίγουρα το πιο μινιμαλιστικό μπασκετικό που έχει κατασκευάσει η εταιρεία τη τελευταία τουλάχιστον δεκαπενταετία κι αυτό το λέω χωρίς καμία δόσης υπερβολής. Το πεντακάθαρο κέλυφός του είναι εξ' ολοκλήρου κατασκευασμένο από engineered mesh το οποίο φέρει μονάχα μια ραφή ενώ ακριβώς από κάτω του βρίσκεται ένα ελαστικό bootie. Λεπτές στρώσεις από fuse έχουν τοποθετηθεί περιμετρικά των οπών για τα κορδόνια ενώ ένα οβάλ patch από suede έχει ραφτεί στο πίσω μέρος όπως στην εικονιζόμενη έκδοση (TB) και λειτουργεί ως διακοσμητικό στοιχείο παρά ως πραγματικό εξωτερικό heel counter. Προχωρώντας στην ακτινογραφία του μοντέλου ακολουθεί η νέα αντικραδασμική τεχνολογία React που χει και τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο φετινό Hyperdunk. Έχουμε λοιπόν μια ενδιάμεση σόλα από phylon υλικό που λειτουργεί ως πλαίσιο ή ως σασί εντός της οποίας έχει τοποθετηθεί ένα παχύς πυρήνας (React Core) με το νέο απορροφητικό υλικό της Nike. Φανταστείτε δηλαδή έναν αφρώδες θύλακα foam αντί ενός "εγκλωβισμένου" μεγάλου θύλακα Zoom Air ενώ μεταξύ του React και του phylon έχει τοποθετηθεί και η αναγκαία αντιστρεπτική πλάκα (torsion plate) από TPU. Η πανάλαφρη κατασκευή ολοκληρώνεται από μια εξωτερική σόλα που χει χαραχτεί με βάση τα σημεία πίεσης του πέλματος (pressure map) και θεωρητικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι θυμίζει σε μεγάλο ποσοστό το μοτίβο χάραξης του Kobe 9 με κατιτίς από Zoom KD X.
Τόσο η low-top έκδοση του React Hyperdunk όσο κι η αψηλή του διαθέτουν ένα εντελώς μινιμαλιστικό παρουσιαστικό το οποίο είναι εξοπλισμένο μόνο με τα απολύτως απαραίτητα "στολίδια". Δύο κλασικού μεγέθους swoosh εκατέρωθεν των πλευρών του συν ένα heel counter που άλλοτε έχει τη μορφή patch κι άλλοτε είναι από συμπαγές TPU υλικό και στο οποίο αναγράφεται πάντα ένα μεγάλο NIKE. Αυτό που έλειπε τόσο καιρό από τη διαχρονικότερη μη-signature σειράς της Nike ήταν ένα λογότυπο κι αυτό θεωρώ πως βλέπουμε στη suede κορυφή της γλώσσας του μοντέλου όπου τα δύο βασικά γράμματα του ονόματος της σειράς (HD) έχουν συνδυαστεί με πολύ έξυπνο και έντεχνο τρόπο. Χαρακτηριστικότερο γνώρισμα του μοντέλου οι παράλληλες κι ανάγλυφες γραμμές περιμετρικά της ενδιάμεσης σόλας που παραπέμπουν περισσότερο σε running της εταιρείας παρά σε μπασκετικό. Τέλος, το pressure map πάνω στο οποίο έχει στηριχτεί η χάραξη της εξωτερικής σόλας δε ξέρω αν αποτελεί κάποια παραλλαγή του Kobe 9 μιας και ο σχεδιαστής του παπουτσιού Ross Klein έχει αδυναμία στις σόλες που αποτυπώνουν το ανθρώπινο πέλμα κι ως γνωστόν ο συγκεκριμένος κύριος υπήρξε ο ιθύνων νους πίσω από το σχεδιασμό του θρυλικού Under Armour Anotomix Spawn. Έκπληξη?
Τα επίσημα αποκαλυπτήρια του Nike React Hyperdunk 2017 έγιναν ως είθισται τα τελευταία χρόνια μέσω του επίσημου διαδικτυακού χώρου της Nike. Ανεπίσημα βέβαια το νέο δέκατο Hyperdunk εμφανίστηκε για πρώτη φορά εντός αγωνιστικού χώρου και μάλιστα στον πρώτο κιόλας αγώνα των φετινών Τελικών του NBA. Ο ενίοτε αντιπαθής αλλά μαχητικότατος Draymond Green των νυν παγκόσμιων πρωταθλητών Golden State Warriors, ήταν αυτός που πρόβαρε τα νέα Hyperdunk στην premium όμως εκδοχή τους με το Flyknit κέλυφος. Το React Hyperdunk 2017 ανακοινώθηκε και παρουσιάστηκε σχεδόν ταυτόχρονα με τον Air Jordan Super.Fly 2017 αφού η Jordan Brand ως θυγατρική της Nike θα έπρεπε κι αυτή να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα καινοτομία της μαμάς εταιρείας. Ο υπεύθυνος καινοτομίας της Nike κύριος Ernest Kim κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης στη Νέα Υόρκη για την παρουσίαση των δύο νέων μοντέλων ανέφερε πως το React Cushion είναι προϊόν χιλιάδων ωρών μελέτης κι έρευνας και τόνισε πως δεν πρόκειται για ένα ακόμη EVA-foam υλικό όπως είναι το Lunarlon. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία σίγουρα γνωρίζουν πως ο εν λόγω κύριος είναι ο περίφημος "Professor K" που υπήρξε ο ιδρυτής της πρώτης ιστοσελίδας (Kicksology.net) που ασχολιόταν με τις αξιολογήσεις των μπασκετικών παπουτσιών. All in all που λένε και στο χωριό μου, τα τελευταία δύο Hyperdunk έχουν καταφέρει να κάνουν την ολική επαναφορά της σειράς όπου στα πρώτα της βήματα υιοθετούσε συνήθως πρώτη τις όποιες νέες τεχνολογίες ανέπτυσσε η εταιρεία. Τελικά είναι το React η ηχηρή απάντηση της Nike στο Boost της Adidas? Το μέλλον θα δείξει.