24 Αυγούστου 2017

Nike Zoom KD X (Fingerprint)

Ο Kevin Durant τον τελευταίο ενάμιση χρόνο υπήρξε το πλέον πολυσυζητημένο πρόσωπο στο NBA εξαιτίας της απόφασής του να αφήσει μετά από εννέα ολόκληρα χρόνια τον σύλλογο με τον οποίον ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία. Άφησε στα κρύα του λουτρού τον πρώην κολλητό του Russ, μάζεψε τα μπογαλάκια σαν άλλος LeBron και πήρε το δρόμο για το Σαν Φρανσίσκο και τους Golden State Warriors. Οι ιθύνοντες των "Πολεμιστών" δε χρειάστηκαν να ξοδέψουν ένα πακτωλό χρημάτων για να τον πείσουν να προστεθεί στο ήδη δεμένο σύνολό τους αφού και μόνο οι αυξημένες πιθανότητες που είχε η ομάδα τους για την κατάκτηση του ερχόμενου πρωταθλήματος αποτέλεσε για τον Durant σημαντικότατο δέλεαρ. Η Nike για το καινούργιο ξεκίνημα του KD φρόντισε από νωρίς να χει κατασκευασμένο το ένατο μοντέλο την ομώνυμης signature σειράς του συν την αναβαθμισμένη εκδοχή του. Ένα 24ωρο όμως πριν τον πρώτο αγώνα των τελικών της δυτικής περιφέρειας έγιναν τα αποκαλυπτήρια του επετειακού δέκατου KD παπουτσιού. Το Nike Zoom KD X (10) αποτελεί το επιστέγασμα της δεκάχρονης συνεργασίας του παίχτη με το αμερικανικό κολοσσό αθλητικών ειδών κι αν μη τι άλλο είναι μια σημαντική αναγνώριση καθώς δεν είναι πολλοί οι μπασκετμπολίστες που έφτασαν ή και ξεπέρασαν τα δέκα signature παπούτσια στη καριέρα τους. Όπως σχεδόν όλα τα Nike KD έτσι και το νέο μοντέλο αποτελεί προϊόν έμπνευσης του ανθρώπου που χει συνδέσει το όνομά του άρρηκτα με τη εν λόγω σειρά, του Leo Chang.
Το Nike Zoom KD X θα έλεγε κανείς ότι κατασκευαστικά ασπάζεται το μότο "if ain't broke, don't fix it" που υιοθέτησαν πριν δύο οι σχεδιαστές του Air Jordan XXX. Έτσι το δέκατο KD διατήρησε όχι μόνο τη σιλουέτα του προγόνου του αλλά και τις τεχνολογίες με τις οποίες ήταν εξοπλισμένο. Το κέλυφος του Χ είναι ενιαίο και εξ' ολοκλήρου κατασκευασμένο από το πραγματικό Flyknit πλεκτό της Nike με τη διαφορά ότι σε ορισμένα σημεία του είναι πιο ελαστικό (σε γλώσσα και κολάρο) ενώ σε άλλα είναι ελαφρώς πιο άκαμπτο για ευνόητους λόγους. Λεπτές στρώσεις συνθετικού δέρματος έχουν ραφτεί επάνω σε καίρια σημεία του πλεκτού (εσωτερική πλευρά του toe cap και στο heel counter) συμμετέχοντας ενεργά στο γενικότερο lockdown/support του παπουτσιού. Αυτό το δίπτυχο εξυπηρετεί και η μετακίνηση των υφασμάτινων οπών για τα κορδόνια προς την περίμετρο της ενδιάμεσης σόλας, μια σχετικά πρόσφατη αλλά πολύ προσφιλής τακτική που πρώτο εισήγαγε το KD 9 Elite και υιοθέτησε και  το νεότερο KD ενώ προσφάτως είδαμε το Kobe A.D. NXT να "προτείνει" μια τρόπον τινά παραλλαγή του. Εν συνεχεία έχουμε μια λεπτή ενδιάμεση σόλα από phylon υλικό κάτω απ' την αυτή έχει εγκατασταθεί ένας τεράστιος αρθρωτός (articulated) θύλακας Zoom Air ακριβώς ίδιος με εκείνον που υπήρχε στα συγγενικά KD 9. Τη κατασκευή ολοκληρώνει μια εξωτερική σόλα όπου έχουν χαραχτεί επτά ομάδες ομόκεντρων κύκλων που τέμνονται όπως είναι εύλογο σε αρκετά σημεία με αποτέλεσμα να σχηματίζουν ένα μοτίβο που παραπέμπει στο γνωστό pressure map της Nike.
Σα σιλουέτα το Nike Zoom KD 10 δε διαφέρει σημαντικά από εκείνα των δύο προκατόχων του. Παρά το γεγονός πως η ενδιάμεση σόλα μαζί με τον επιβλητικό θύλακα Zoom δίνουν κάποιους πόντους στο μπόι του η αλήθεια είναι πως πρόκειται για ένα κοντό μπασκετικό. Η μορφολογία του Flyknit πλαισίου παρέχει άπειρες χρωματικές δυνατότητες ενώ τα επιπρόσθετα κομμάτια συνθετικού δέρματος ακολουθούν - για την ώρα - την απόχρωση που επιτάσσει η εκάστοτε έκδοση του KD 10. Δύο swoosh μεσαίου μεγέθους διακριτικά τοποθετημένα εκατέρωθεν των πλευρών του "σπιρουνιού" συν ένα μικρό τετράγωνο κομμάτι δέρματος με πρεσαριστό το λογότυπο και το όνομα του αθλητή είναι όλα κι όλα αυτά που χει να επιδείξει το μίνιμαλ κέλυφος του KD 10. Ένα ακόμη swoosh κι ένα ακόμη KD logo βρίσκουμε και στην εξωτερική σόλα  του παπουτσιού αλλά δυστυχώς το πολύ μικρό μέγεθός τους τα κάνει να "χάνονται" μέσα στο χαμό που επικρατεί από τους τόσους πολλούς κύκλους που έχει επιβάλλει η νέα χάραξη του μοντέλου. Εκλεπτυσμένα αθλητικό είναι η φράση που ταιριάζει γάντι για να περιγράψει κανείς το παρουσιαστικό του X-Men της έως τώρα σειράς.
Το KD 10 ανακοινώθηκε από τη Nike περίπου στα μέσα Μάη και θα κυκλοφορούσε αρχικά σε δύο χρωματικές εκδόσεις. Η "Anniversary" όπως αποκαλείται η πρώτη, είναι μια ανοιχτόχρωμη γαλάζια έκδοση που επιλέχθηκε για να είναι η πρώτη που θα πρόβαρε ο KD σε επίσημο αγώνα της ομάδας του και μάλιστα στους τελικούς της δυτικής περιφέρειας. Ακολούθησε η σχεδόν κάτασπρη έκδοση γνωστότερη αλλιώς κι ως "Still KD" που για την ώρα δεν έχει φορεθεί από τον MVP των φετινών Τελικών αφού για όσο διάστημα βρέθηκε αντιμέτωπος με τη ομάδα του LeBron προτίμησε να αγωνίζεται φορώντας μια μπλε πρόταση του KD X. Καμιά όμως από αυτές τις εκδόσεις δε μου προκάλεσε το ενδιαφέρον όσο εκείνη που φόρεσε ο Ian Clark στο Game 3 των Τελικών την οποία και βλέπετε στις φωτογραφίες που συνοδεύουν την παρούσα ανάρτηση. Σύμφωνα με την εταιρεία το επίσημο παρατσούκλι του εικονιζόμενου KD X είναι το "Fingerprint" παρ' όλα αυτά όμως ακούει και στο "Oreo" μιας κι αυτό είναι το όνομα του αποδόθηκε από αρκετούς sneakerheads. Το σύγχρονο "δεκάρι" KD γίνεται μόλις το τρίτο μπασκετικό με μεγάλο και ορατό Zoom Air που προστίθεται στη συλλογή μου μετά τα KD 8 και LeBron X. Και μπορεί το KD να μην είναι τόσο bouncy όσο το LeBron X, είναι όμως χωρίς καμία αμφιβολία ανώτερο ποιοτικά αλλά και κατασκευαστικά. Εύγε Nike!