8 Μαΐου 2014

Nike Kobe 8 System (Sulfur - Purple Gradient - Milk Snake)

Τι και αν οι Los Angeles Lakers μάχονται για να μπουν στα φετινά Play Off, ο Kobe Bryant έφτασε αισίως στο όγδοο μοντέλο με τη προσωπική του υπογραφή υπό την αιγίδα της Nike. Το Nike Kobe 8 System λοιπόν αποτελεί για πολλούς την "διορθωτική κίνηση" της περυσινής παραφωνίας (Nike Kobe VII) που δεν έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης από τους μπασκετάνθρωπους (προσωπικά το βρήκα εξαιρετικό μοντέλο) αν κάποιο χρωματικοί του συνδυασμοί υπήρξαν εξαιρετικοί. Εμπνευστής του νέου Kobe δεν είναι άλλος από τον θαυματουργό φαλακρό σχεδιαστή της swoosh ονόματι Eric Avar ο οποίος βασίστηκε στο τετράπτυχο ταχύτητα-ακρίβεια-διορατικότητα-ευελιξία για να ετοιμάσει το νέο του δημιούργημα. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του κάθε ένα από αυτά τα τέσσερα χαρακτηριστικά είναι ισχυρό από μόνο του, όταν όμως τα φέρνετε μαζί, είναι ασταμάτητα. Ο επικείμενος ερχομός του Nike Kobe 8 System έλαβε χώρα μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της εταιρείας ενώ το επίσημο release του προγραμματίστηκε λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα και λίγο πριν εκπνεύσει το 2012.
Το Nike Kobe 8 Syetem από τεχνολογικής σκοπιάς δε μοιάζει σε τίποτα με τα προγενέστερα Kobe, όμως σχεδιαστικά ακολουθεί την ίδια φιλοσοφία ελέω Eric Avar. Για πρώτη φορά στη σειρά Kobe δεν υπάρχουν θύλακες Zoom Air, αλλά η τεχνολογία Lunarlon (πλήρη σόλα), ενώ για πρώτη φορά σε μπασκετικό παπούτσι το βασικό υλικό δόμησης του επάνω τμήματος δεν είναι ούτε δέρμα ούτε κάποιο συμπαγές συνθετικό υλικό αλλά αγνό engineered mesh. Και όμως αν και αρχικά πίστευα ότι το mesh θα διαλυόταν εντούτοις διαπίστωσα ότι είναι αρκετά ισχυρό μιας και περιέχει ενίσχυση εσωτερική (τρία επίπεδα συνολικά). Εκεί φυσικά που το mesh υλικό συναντά την εξωτερική σόλα υπάρχει fuse ενίσχυση ώστε να μην υπάρχει φθορά κι αποκόλληση του. Η γλώσσα του είναι αρκετά λεπτή και περιέχει κάποιου είδους "μαξιλαράκια" ώστε να μην πιέζουν τα κορδόνια το κουτουπιέ του ποδιού. Επίσης, διαθέτει carbon fiber υλικό στο μέσο της εξωτερικής σόλας κι έχει διατηρηθεί η φιλοσοφία του μεγάλου heep cap από το Kobe VII σε μια πιο όμως πιο λεπτεπίλεπτη μορφή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εσωτερική σόλα Lunarlon βγαίνει εύκολα και μπορεί κάποιος όταν αυτή φθαρεί να την αντικαταστήσει αγοράζοντας κάποια νέα από τον ιστιότοπο της Nike.
Ως προς το σχεδιαστικό κομμάτι του μοντέλου, το Nike Kobe 8 System έχει διατηρήσει τα βασικά φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά των προηγουμένων τεσσάρων κωδικών της υπάρχουσας σειράς. Ένα low-top Kobe με εξευγενισμένες γραμμές και μάλιστα πολύ ελαφρύ αν όχι το ελαφρύτερο της συλλογής. Το snake-skin μοτίβο που κοσμεί το περίτεχνο engineered mesh έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη χρωματική διαφοροποίηση του παπουτσιού κάτι όχι και τόσο ασυνήθιστο. Όμορφες πινελιές αποτελούν τα δύο αντανακλαστικά swoosh της αλλά κι οι δύο κάθετες γραμμές στη ράχη του παπουτσιού τα οποία δεν είναι τμήματα του επίσημου λογοτύπου του Kobe και αντανακλούν κι αυτά στο φως όπως θα διαπιστώσετε και στις ακόλουθες φωτογραφίες. Στις εκδόσεις βέβαια που θα ακολουθήσουν αντί των δύο γραμμών φιλοξενείται το πλήρες λογότυπο του αθλητή. Επίσης, ακριβώς στο μπροστινό τμήμα της εξωτερικής σόλας και συγκεκριμένα στην εσωτερική μεριά κάθε παπουτσιού, υπάρχουν τέσσερα σήματα που μεταφράζονται ως Ακρίβεια-Ταχύτητα-Διορατικότητα-Ευελιξία και είναι όπως προείπα τα συστατικά μέρη από τα οποία αποτελείται το Kobe System. Τέλος, περιμετρικά της φτέρνας βρίσκουμε χαραγμένη τη κωδική γραφή Kobe την οποία και κατάφερα και να αποκωδικοποιήσω. "Chase Perfection" είναι η μυστική έκφραση που αναγράφεται.
Ο κύριος "Black Mamba" εγκαινίασε τα νέα του μπασκετικά όχι σε κάποιον εντός έδρας αγώνα των Los Angeles Lakers αλλά στην "most famous world arena" γνωστότερη στην οικουμένη ως Madison Square Garden όπου βρήκε νικητές του Knickerbockers. Παρά το κακό του ντεμπούτο τα Kobe 8 System δε λένε να βγουν από τα πόδια του σπουδαιότερου Laker ever. Στην Ελλάδα πολλά καταστήματα αθλητικών ειδών έχουν ήδη στις βιτρίνες τους τα νέα και πανάλαφρα Nike Kobe και μάλιστα σε δεκάδες χρωματικούς συνδυασμούς. Ανάμεσα σε τόσες εγώ επέλεξα την έκδοση που πρωτοπαρουσιάστηκε η οποία καλείται "Sulfur Electric" ενώ έχω εντοπίσει ακόμη την μπλε "Blue Lights", τη κόκκινη "Red Camo" και την κάπως μιλιτερέ έκδοση "Python". Σε περίπτωση που θέλετε να δείτε για τις επιδόσεις, τα συν και τα πλην του, ανατρέξτε στο παρόν blog στο τομέα Performance.
update Αν και δεν είχα σκοπό να αυξήσω τη συλλογή μου από Kobe παπούτσια, όταν είδα να φορά ο αθλητής τη μωβ έκδοση του Kobe 8 που λέγεται "Purple Gradient" σε κάποιους αγώνες των Lakers ξετρελάθηκα. Ίδια χαρακτηριστικά με την ορίτζιναλ έκδοση αλλά θεωρώ πως το μωβ που επέλεξαν με τις χρωματικές βαθμίδες του αναδεικνύει το μοντέλο ακόμη περισσότερο.
update 2 Μπορεί να είμαστε σχεδόν στα μισά του 2014 και να έχει ήδη παρουσιαστεί το νέο Kobe 9, όμως εγώ παραμένω φανατικός του όγδοου Kobe. Προ ημερών βρέθηκα μπροστά σε μια αναπάντεχη έκπληξη καθώς βρήκα σε τιμή ευκαιρίας την έκδοση "Milk Snake" (ή αλλιώς Red Tail Boa και τα δύο είναι είδη φιδιών) και δε δίστασα καθόλου μα καθόλου μιας και την αναζητούσα εδώ και πάρα πολύ καιρό.