10 Ιανουαρίου 2021

Nike Hyperdunk X Low (University Red)

Η συλλογή Hyperdunk υπήρξε χωρίς καμία αμφιβολία πρωτοπόρος στη σχεδίαση μπασκετικών παπουτσιών της Nike κι όχι μόνο. Από το Flywire, το Lunarlon έως το Flyknit και μέχρι το σημερινό React, οποιαδήποτε νέα τεχνολογία-καινοτομία της αμερικάνικης εταιρείας έβρισκε για πρώτη φορά εφαρμογή στη σειρά Hyperdunk. Όταν το καλοκαίρι του 2008 η Nike παρουσίαζε με κάθε επισημότητα και ανάλογη υπερηφάνεια το νέο της δημιούργημα με την ονομασία Hyperdunk ούτε το πιο αισιόδοξο υψηλόβαθμο στέλεχος στο Oregon δε περίμενε ότι αυτό το μοντέλο θα αποτελούσε το εφαλτήριο για την εμπορικότερη μη-signature μπασκετική συλλογή που υπήρξε ποτέ. Το Nike Hyperdunk X ή 10 ή Hyperdunk 2018 είναι όμως το κύκνειο άσμα της πλέον αξιόπιστης μπασκετικής σειράς απ' το τιμόνι της οποίας πέρασαν ουκ ολίγοι αλλά σπουδαίοι σχεδιαστές της swoosh. Ο ερχομός του ανακοινώθηκε επισήμως στις αρχές Αυγούστου του 2018 και σήμερα εν έτη 2021 είτε το πιστεύετε είτε όχι υπάρχουν αρκετοί NBAers που συνεχίζουν να αγωνίζονται φορώντας τον τελευταίο των Μοϊκανών της 10μελούς οικογένειας.
Το Nike Hyperdunk X Low δε παρουσιάζει κάποια ουσιαστική διαφορά από το πανύψηλο αδερφάκι του πέραν του ψηλής "λαιμόκοψης" γεγονός που το κάνει ελκυστικότερο. Για τη δόμηση του άνωθεν τμήματος του HDX έχουμε ένα bootie υπόστρωμα το οποίo καλύπτεται από τριών ειδών υλικά με τον πρωταγωνιστικό ρόλο να ανήκει στο enginnered mesh. Μια φαρδιά εγκάρσια neoprene λωρίδα τοποθετημένη ακριβώς στη μέση του κελύφους όπου βρίσκονται κι οι λεπτές υφασμάτινες οπές για την προέλαση των κορδονιών διακόπτει για λίγο τη πορεία του mesh το οποίο συνεχίζει ακάθεκτο μέχρι τη φτέρνα όπου κι εντοπίζουμε ραμμένο ένα δερμάτινο οβάλ παράθυρο παρόμοιο μ' αυτό που υπήρχε στο Hyperdunk 2017. Εν συνεχεία έχουμε μια ενδιάμεση σόλα προερχόμενη από phylon υλικό στα έγκατα της οποίας περιέχονται δύο ανεξάρτητοι Zoom Air θύλακες σε φτέρνα και στο έμπροσθεν μέρος του κοπιάροντας κατά κάποιο τρόπο τη οικονομικά προσιτότερη έκδοση του HD 2016. Για τη χάραξη της εξωτερικής του σόλας επιλέχθηκε ένα συνεχές κυματοειδές μοτίβο χάραξης παραπλήσιο με κείνο που φέρει το Nike Kyrie 4
Ως προ σχεδιασμό του Nike Hyperdunk Χ ακολουθήθηκαν σε μέσες άκρες οι γραμμές που έχουν επιβληθεί απ' τα προηγηθέντα Hyperdunk. Σημείο αναφοράς της αθλητικής και ταυτόχρονα κομψής περιβολής του HDX είναι το "χτισμένο" οβάλ περίπου πλαίσιο που (δια)κοσμεί μονάχα την εξωτερική πλευρά και περιέχει ένα μεσαίου μεγέθους swoosh. Τα high και low HDX πέραν την υψομετρικής τους διαφοράς παρουσιάζουν και δύο μικροδιαφορές με χαρακτηριστικότερη αυτή του heel patch. Στην εικονιζόμενη έκδοση το patch είναι δερμάτινο και περιέχει ένα μικροσκοπικό swoosh ενώ στον ψηλότερο HDX περιέχει τα γράμματα HD κι είναι από πλαστικό. Μια ακόμη διαφορά μεταξύ των δύο "συγγενών" είναι το στρογγυλόμορφο κορδόνι που εκκινεί από το κουτουπιέ και φθάνει μέχρι τη κορυφή του κολάρου το οποίο στην ψηλότερη βερσιόν έχει τη μορφή υφασμάτινης ζώνης στα πρότυπα του Nike LeBron XV. Ίδια κι απαράλλαχτη η μορφολογία της εξωτερικής τους σόλας στην οποία περιλαμβάνονται δύο παράθυρα μέσα απ' τα οποία αντικρίζουμε μέρος των Zoom Air θυλάκων. 
Ως γνωστόν η συλλογή Nike Hyperdunk δεν υφίσταται πλέον και τη θέση της θεωρητικά κληρονόμησε η νεόκοπη σειρά Zoom Rize. Σ' αυτή την θριαμβευτική της πορεία της ευτύχησε να κυκλοφορήσει δέκα κωδικούς προτιμήθηκε από εκατοντάδες συμβασιούχους NBAers της Nike ενώ αποτέλεσε τη πρόβα τζενεράλε για κάποιες απ' τις τωρινές signature σειρές που διαθέτει το μπασκετικό της τμήμα. Kobe Bryant, Blake Griffin, LeBron James, Kyrie Irving, Paul George κι εσχάτως ο Draymond Green υπήρξαν οι σπουδαιότεροι παίχτες στους οποίους ανατέθηκε η προώθηση του εκάστοτε νέου Hyperdunk. Το Nike Hyperdunk X Low κυκλοφόρησε περίπου ένα 6μηνο μετά την επίσημη κυκλοφορία της high-top έκδοσης και μάλιστα φάνηκε να προτιμάτε απ' την πλειοψηφία των swoosh NBAers καθώς και από αρκετούς αστέρες στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Sergio Llull, JC Carroll αλλά και ο δικός μας Euroleague Legend Βασίλης Σπανούλης είναι μερικοί απ' γνωστότερους παίχτες της Euroleague που τίμησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα το "κοντό" 10άρι HD. Long live the HYPERDUNK!