6 Σεπτεμβρίου 2022

Converse All Star BB Jet (Striped)

Η στρατηγική επιλογή της Nike για την εκ νέου ενεργοποίηση της μακροβιότερης και εμβληματικότερης μπασκετικής μάρκας ήταν σχεδόν μονόδρομος βλέποντας άλλες εξίσου ιστορικές μάρκες να επανέρχονται δριμύτερες. Η δεύτερη επανέναρξη έλαβε χώρα τον Απρίλη του 2019 με την κυκλοφορία του All Star Pro BB, ενός μοντέλου που επί της ουσίας αποτελεί μια επικαιροποιημένη έκδοση του ανυπέρβλητου All Star Chuck Taylor. Έκτοτε με νωθρά αλλά πολύ σίγουρα βήματα κυκλοφορεί νεότερα σχέδια χωρίς να είναι "συνδεδεμένα" στο ένδοξο παρελθόν της κι ένα εξ' αυτών είναι το All Star BB Jet. Οι πρώτες ανεπίσημες φωτογραφίες του παπουτσιού διέρρευσαν λίγους μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο ενώ τα αγωνιστικά αποκαλυπτήρια έγιναν κατά την διάρκεια του τουρνουά με τον Draymond Green να ορίζεται ως αποκλειστικός δικαιούχος τους. Από τότε μέχρι και σήμερα ο "Dancing Bear" δε τα χει αποχωριστεί με εξαίρεση 2-3 αγώνες στην αρχή της σεζόν όπου προτίμησε τα Converse G4.
Για τη δημιουργία του Converse All Star BB Jet επιστρατεύθηκαν τα υλικά αλλά κι οι τεχνολογίες που συνήθως χρησιμοποιούνται για τη κατασκευή low-budget μπασκετικών της Nike. Αρχικά έχουμε ένα ελαστικό bootie υπόστρωμα το οποίο περιβάλλεται πλήρως από ένα ballistic mesh μανδύα (X3 Zonal όπως το αποκαλούν) με την υποστήριξη fuse επιστρώσεων σε κατά τόπου ραφές και περιμετρικά του toe-cap. Ακολουθεί μια παχιά ενδιάμεση σόλα από EVA foam υψηλής έντασης και σ' αυτό περιέχονται μπόλικα τεχνολογικά καλούδια όπως ένα εξάγωνος Zoom Air θύλακας στο κέντρο της φτέρνας, ένας κλασικού τύπου ορθογώνιος θύλακας Zoom στο έμπροσθεν τμήμα ο οποίος "ξεκουράζεται" πάνω σε ένα torsion plate από υαλοβάμβακα που η Converse ονοματίζει Speed Plate. Τέλος, διακρίνουμε μια μονοκόμματη και γενναία σε πάχος εξωτερική σόλα από σκληρή αν μη τι άλλο γόμα που φέρει διαφόρων ειδών και τύπων μοτίβα χάραξης από ρόμβους με διαφορετικές πυκνότητες πλέξης μέχρι Chevron logos.
Ο σχεδιασμός του Converse All Star BB Jet ξεκίνησε κυριολεκτικά από μηδέν καθώς προτιμήθηκε - κι εύλογα κατ' εμέ - η δημιουργία ενός ολοκαίνουργιου και σύγχρονου μπασκετικού χωρίς κανενός είδους μνεία σε περασμένα μεγαλεία της φίρμας. H ξεχωριστή ύφανση του mesh σε κουτουπιέ και πίσω μέρος είναι μια γνωστή και πετυχημένη συνταγή ακόμη κι όταν στο πλαίσιο κυριαρχεί ένα και μόνο χρώμα. Το τρισδιάστατα ραμμένο λογότυπο της Cons στις εξωτερικές πλευρές κάθε ζευγαριού αποτελεί το χαρακτηριστικότερο σημείο του μοντέλου ανεξαρτήτως χρωματικής έκδοσης. To πασίγνωστο σήμα της εταιρείας μετρά ακόμη δύο παρουσίες σε κάθε παπούτσι, μία στην κορυφή της γλώσσας κι ακόμη μια φορά με το ίδιο μέγεθος στην εσωτερική μεριά. Το είδος του συγκεκριμένου mesh προσφέρει απλόχερα τη δυνατότητα για αναρίθμητες χρωματικές απεικονίσεις κάτι που αποδεικνύεται μέσω των 2-3 σπέσιαλ εκδόσεων που χει κυκλοφορήσει έως τώρα το BB Jet.
Το Converse All Star BB Jet όπως ειπώθηκε κατά τον πρόλογό μου, πρωτοφορέθηκε απ' τον Draymond Green στα χρώματα της Team USA. Πέραν του glue-guy των Warriors, το BB Jet έχει φορεθεί και από άλλους "συμβασιούχους" NBAers με την Converse όπως οι Shai-Gilgeous Alexander και Kelly Oubre Jr. Εκ των δύο ο Shai φάνηκε να το προτιμά περισσότερο ακόμη και μετά τη κυκλοφορία του Converse BB Shift. Ένας αυστηρά PE χρωματισμός του Jet που φορέθηκε από το Shai είναι κι αυτός που βλέπετε στις οθόνες σας κι η αλήθεια είναι πως εξεπλάγην ευχάριστα όταν το είδα να γίνεται general release. Το λευκογκρί πλαίσιο του "Striped" BB Jet με τη funky διακόσμηση της ενδιάμεσης σόλας του ίσως και να είναι η τελευταία έκδοση του παπουτσιού. Αρκετά όμορφες είναι κι οι εκδόσεις "75th Anniversary" και "Peace & Unity" με το δεύτερο να διαφέρει ως προς την τεχνοτροπία που επιλέχθηκε για το υλικό του πλαισίου. All in all, παρά τα πολλά μα πάρα πολλά αρνητικά σχόλια που συνοδεύουν το BB Jet θα έλεγα πως πρόκειται για ένα μπασκετικό ιδιαίτερων απαιτήσεων και προσδοκιών το οποίο θα αφήσει ικανοποιημένους παίχτες με βαριά σωματοδομή σα του Green ένα πράγμα.