16 Σεπτεμβρίου 2022

Jordan Zion 2 (Voodoo)

Με τον LeBron James να βρίσκεται στη δύση της συγκλονιστικά κολοσσιαίας καριέρας του, το NBA αναζητά σχεδόν απεγνωσμένα το επόμενο σπουδαίο αστέρι - πέρα των internationals - με το οποίο ευελπιστεί να "πορευτεί" την επόμενη 15ετία. Κατόπιν πολυετούς έρευνας σ' ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια ανακαλύφτηκε το 2017 κάπου στη Νότια Καρολίνα ο νέος "εκλεκτός" που άκουγε στο όνομα Zion Williamson. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάναν λόγο για ένα παίχτη εκρηκτικό σα τον Westbrook και dunker όπως ο LeBron εξού και το ενδιαφέρον απ' όλα τα πανεπιστήμια όμως o Zion επέλεξε να φοιτήσει στο Duke του κόουτς Krzyzewski. Μετά από μόλις ένα χρόνο φοίτησης και με τις σειρήνες του NBA να ηχούν εκκωφαντικά ο παίχτης επιλέχθηκε όπως αναμενόταν στο No.1 του draft κι απ' το 2019 είναι κάτοικος Νέας Ορλεάνης. H Jordan βρισκόμενη σε φάση ανανέωσης του γέρικου ρόστερ της διέκρινε τις υψηλές προοπτικές εξέλιξης του 18χρονου και κάπως έτσι "ξηλώθηκε" για την υπογραφή του. Τον Απρίλη του 2021 και μετά από δύο "κουτσουρεμένες" σεζόν ο Zion παρουσίασε το πρώτο του signature παπούτσι που ομολογουμένως δεν έτυχε ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις του Jumpman κοινού. Το μήνυμα εστάλη, παραλήφθηκε και διαβάστηκε κι έτσι η επάνοδος του Zion στην αγωνιστική δράση θα συνοδευτεί με τη κυκλοφορία του καινούργιου του πατούμενου!
Το Air Jordan Zion 2 είναι ακριβώς ότι διακαώς επιθυμούσαμε να δούμε για πρώτο signature του θηρίου των Pelicans αλλά κάλλιο αργά παρά νωρίτερα! Η Jordan επικαλείται πως το Zion 2 συνίσταται από τρεις ζώνες, η πίσω ζώνω προσφέρει ανοχή στη πρόσκρουση, το μεσαίο τμήμα για συγκρατεί το πέλμα και το μπροστινό κομμάτι παρέχει την αρμόζουσα κινητικότητα. Κάπως έτσι εξηγείται κι η μορφολογία του κελύφους που συνίσταται αποκλειστικά από συνθετικά υλικά τα οποία διαφέρουν από έκδοση σε έκδοση και μέχρι στιγμής έχει εμφανιστεί με τρεις συνθέσεις, στιλπνό δέρμα+mesh, durabuck+στιλπνό δέρμα+mesh και durabuck+mesh. Ανεξαρτήτως συνδυασμού κοινός παρονομαστής είναι το strap πλησίον του toe-cap που συμμετέχει στο lockdown όχι μόνο χάρη στο βέλκρο αλλά και μέσω των οπών που φέρει τη διέλευση των κορδονιών. Η ενδιάμεση σόλα του Zion 2 είναι από phylon και θαρραλέα σε πάχος έχοντας στο ρετιρέ του διπλή αντικραδασμική προστασία, μία μονάδα Air strobel στο πίσω μέρος που εκκινεί απ' τη φτέρνα και φτάνει μέχρι την καμάρα ενώ στη περιοχή του μεταταρσίου βρίσκεται τοποθετημένος ένας κλασικό ορθογώνιος Zoom Air θύλακας. Η εξωτερική του σόλα είναι χωρισμένη στα δύο αλλά επί της ουσίας σε τρία μέρη αφού "υπακούει" στον κανόνα των τριών ζωνών (Air Jordan XIII εσύ?) και περιέχουν ευθείες γραμμές συν ένα μεγαλεπήβολο λογότυπο του παιχταρά.
Το Jordna Zion 2 δεν έχει κληρονομήσει κανένα σχεδιαστικό χαρακτηριστικό, ακόμη και στο λογότυπο του είναι ελάχιστα διαφορετικό από αυτό που ντεμπούταρε στο Zion 1. Κυρίαρχη επιθυμία των σχεδιαστών ήταν να επινοήσουν ένα μπασκετικό του σήμερα με σχεδιαστικές γραμμές από τα mid 90s εξού τα επικαλυπτόμενα μέρη του πλαισίου και το σκρατς όμως η παρούσα έκδοση διαφέρει στιλιστικά από τις στάνταρτ εκδόσεις ένεκα της θεματικής ενότητας που "πρεσβεύει". Οι Pelicans εδρεύουν στη πολιτεία της Λουϊζιάνα όπου ευδοκιμεί η αφροαμερικανική μαγική λατρεία Βουντού γι' αυτό και το εικονιζόμενο Zion 2 μιμείται τις κούκλες Βουνού που χρησιμοποιούνται ως ομοιώματα ανθρώπων στις διάφορες αποκρυφιστικές τελετές. Τα διαφορετικού χρώματος ψάθινα μέρη που συνθέτουν το πλαίσιο συν τις πάμπολλες ραφές, η ερυθρόχρωμη γούνινη γλώσσα με το ανάποδο λογότυπο του Zion στη κορυφή και οι νεκροκεφαλές αντί Jumpman στο heel counter μεταμορφώνουν το παπούτσι σε σκεύος μαγείας. Ενδεικτικό της φροντίδας που έτυχε η εν λόγω έκδοση είναι διακοσμημένες insoles με τις λέξεις "Zion" και "Voodoo" στο ίδιο theme αλλά και το πρασινωπό κουτί μέσα στο οποίο έρχονται που σε προειδοποιεί να μην το ανοίξεις! Ανεξαρτήτων έκδοσης στο Zion 2 διακρίνουμε και προσωπικές αναφορές όπως το "Shock the World" χαραγμένο στο περβάζι του toe-cap και τα γράμματα "NBLYYDY" στη καμάρα της midsole που ναι σύμπτυξη της φράσης "Nobody built like you, you design youself"!
Το Jordan Zion 2 παρουσιάστηκε επισήμως μέσω της ιστοσελίδας της Nike στα τέλη Ιουνίου και στο ανακοινωθέν εμπεριέχονταν κι οι δύο πρώτοι χρωματισμοί που θα κυκλοφορούσε. Το ασυνήθιστο γκριζωπό "Hope Diamond" και το περί ου ο λόγος καφετοπράσινο "Voodoo" που βλέπετε στις εικόνες κι έγινε ανάρπαστο. Από τότε μέχρι σήμερα το Zion 2 έχει κυκλοφορήσει και σε άλλους χρωματισμούς με το σκουρόχρωμο μοβ Zion να είναι ίσως το ομορφότερο εξ' αυτών. Το No1 του προπέρσινου draft έχει συνηθίσει ήδη τα νέα του πατούμενα αφού με αυτά προπονείται απ' τη στιγμή που πήρε το ΟΚ απ' το ιατρικό επιτελείο των New Orleans Pelicans και λογικά με αυτά αναμένεται να ξεκινήσει την νέα σεζόν στο NBA απ' όπου και απουσιάζει κοντά ένα χρόνο. Ολοκληρώνοντας να μη ξεχάσω να αναφερθώ σε κάτι εξαιρετικά σπάνιο για signature συλλογή, το λογότυπο του Zion άλλαξε ελαφρώς με  το γράμμα "I" να περνά αλλιώς μέσα απ' το γράμμα "O" ! Για τσεκάρετέ το! Επόμενη στάση για την Jordan Brand το Tatum 1!