14 Ιουνίου 2021

New Balance Two WXY (Fiesta)

Η New Balance κάνοντας πολύ προσεκτικά και μελετημένα βήματα, όπως ακριβώς δηλαδή πράττει κι η Puma, προσπαθεί να ξανακαθιερωθεί στις συνειδήσεις των μπασκετόφιλων sneakerάδων και να αδράξει μικρό μερίδιο αγοράς από την πολυπληθή πλέον κατηγορία. Κι αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός όπως λέει ο σοφός λαός μας τότε μάλλον η συμφωνία της NB με τον Kawhi Leonard έδωσε την κατάλληλη ώθηση στην εκ Βοστώνης ορμώμενη φίρμα. Πρωτίστως το OMN1S κι ακολούθως το πρώτο signature του "Klaw" έφεραν ξανά στο προσκήνιο την NB η οποία για να καλουποδεχτεί το 2021 ετοίμασε το τρίτο κατά σειρά σύγχρονο μπασκετικό της. Το New Balance Two WXY αποτελεί την καινούργια πρόταση της εταιρείας για τους συμβεβλημένους NBAers που διαθέτει, το "Blue Arrow" των Denver Nuggets και τέως υποστηρικτή της Adidas Jamal Murray, τον "Κεραυνό" Darius Bazley και τον πολλά υποσχόμενο νεαρό των San Antonio Spurs Dejounte Murray.
Ο τρόπος που προσεγγίστηκε κατασκευαστικά το New Balance Two WXY μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με εκείνον που ακολουθήθηκε για τη δόμηση του KAWHI 1 παρά το γεγονός πως πατούμενο λογίζεται ως φυσικός διάδοχος του OMN1S. Το άνωθεν μέρος την Two WHY οφείλει πολλά στη τεχνολογία Kinetic Stitch που έχει αναπτύξει πρόσφατα η Βοστωνέζικη φίρμα και βρίσκει εφαρμογή σε όλα της τα τωρινά performing. Σε κατά τόπους σημεία του καλτσοειδές πλαισίου όπως στη περιφέρεια του toe-cap, έχει προστεθεί μια λεπτή fuse επίστρωση χωρίς βέβαια να παραλείπονται παραδοσιακότερα υλικά όπως ατόφιο δέρμα για το υποτιθέμενο εξωτερικό heel counter. Το υλικό σύστασης της ενδιάμεσης σόλα του WXY δε διαφέρει από τα μπασκετικά που έχει εμφανίσει ο μπασκετικός τομέας της NB τα τελευταία δύο χρόνια οπότε και έχουμε μια midsole προερχόμενη 100% από FuelCell foam. Τη κατασκευή ολοκληρώνουν ένα torsion plate σαν αυτό με το οποίο ήταν εξοπλισμένο το OMN1S κι ακολουθεί μια μονοκόμματη εξωτερική σόλα με διάφανη και συμπαγή γόμα.
Το New Balance Two WXY θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί πρόδρομο του KAWHI 1 όμως ο επικεφαλής σχεδιασμού του μπασκετικού τμήματος της NB κύριος Jonathan Grondin προτίμησε να το χρίσει διάδοχο του OMN1S. Το WXY δεν φέρει κάποιο "κραυγαλέο" χαρακτηριστικό γνώρισμα καθώς ο εκάστοτε συνδυασμός διαφορετικών χρωμάτων αναδεικνύει κάθε φορά και κάποιο διαφορετικό σημείο του παπουτσιού. Ο χρωματισμός του knit πλαισίου πρωτίστως κι ακολούθως αυτός της midsole με τις δύο εν δυνάμει "πυραμίδες" στην εξωτερική πλευρά έχουν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στην διαφοροποίηση του WXY. Το λοξά τοποθετημένο σήμα κατατεθέν της NB στα heel counter καθώς κι η ευφάνταστη αναγραφή του ονόματος του μοντέλου στη κορυφή κάθε γλώσσας είναι δύο πολύ όμορφες στιλιστικές πινελιές. Ως προς το τελευταίο τώρα, τα γράμματα "O" και το "X" είναι δύο γνώριμα σύμβολα στο άθλημα της καθαλόσφαιρας καθώς με αυτά αποτυπώνονται στα playbook οι παίχτες σε άμυνα κι επίθεση αντίστοιχα, δύο ικανότητες που επιβάλλεται να (κατ)έχουν οι παίχτες ώστε να αναδειχθούν σε πρωταθλητές σύμφωνα και με τα λεγόμενα του Grondin.
Το New Balance Two WXY εθεάθη για πρώτη φορά στα πόδια του DeJounte Murray των Spurs κι εν συνεχεία στα πόδια των Murray και Bazley. Λίγες μέρες αργότερα ο νεαρός παίχτης των "Σπιρουνιών" εντοπίσθηκε να αγωνίζεται φορώντας την εντυπωσιακότατη ροζ έκδοση που σα παρουσιάζω η οποία καλείται "Fiesta". Το παρατσούκλι αυτό επιλέχθηκε μιας και σε αυτήν την έκδοση έχουν ενσωματωθεί τα τρία βασικά χρώματα που κοσμούσαν το background του άλλοτε επίσημου σήματος την ομάδας των San Antonio Spurs κατά τη περίοδο 1989 με 2002. Το "Fiesta" μαζί με το κιτρινωπό Two WXY ήταν οι πρώτοι χρωματισμοί που ανακοινώθηκαν από την εταιρεία περί τις αρχές του 2021. Έκτοτε το μοντέλο έχει εμφανισθεί στα πόδια των προανφερθέντων παιχτών σε ουκ ολίγους χρωματικούς συνδυασμούς εκ των οποίων μερικοί έχουν ανακοινωθεί ότι επίκεινται να κυκλοφορήσουν μέσα στη χρονιά.