25 Νοεμβρίου 2018

Fila Spaghetti Deluxe (aka Stackhouse I)

Προ αμνημονεύτων χρόνων η άλλοτε ιταλική φίρμα Fila αποτελούσε τη τρίτη δύναμη στο χώρο των μπασκετικών υποδημάτων. Οι Ιταλοί λίγο πριν το τέλος των 80s κι έχοντας διαγράψει μια αξιόλογη και πεισματικά προσεγμένη πορεία στη κατηγορία των ειδών ένδυσης και υπόδησης για το άθλημα του τένις, αποφάσισαν να επεκτείνουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στη κατηγορία του μπάσκετ. Ξεκίνησαν διερευνητικά συνάπτοντας συνεργασία με τον τότε πόιντ γκαρντ των Pheonix Suns, Kevin Johnson όμως το μεγάλο "μπαμ" έγινε στα μέσα της δεκαετία του '90 όταν και άρχισαν να προσελκύουν νεαρούς και πολλά υποσχόμενους rookies όπως οι Jamal Mashburn, Grant Hill και Jerry Stackhouse. Ο τέως Sixer κι απόφοιτος του North Carolina μπορεί επί των κολεγιακών του ημερών να χε μια σαφή προτίμηση στα μπασκετικά της Nike ωστόσο απ' τη πρώτη του κιόλας σεζόν στο NBA είχε ήδη τη δική του signature σειρά παπουτσιών δια χειρός Fila. Η σειρά του Jerry δεν μακροημέρευσε παρ' όλα αυτά όμως πρόφτασε να κυκλοφορήσει δύο κωδικούς που διέθεταν μια ξεχωριστή σχεδιαστική φινέτσα. Η εκκίνηση έγινε με το Fila Stackhouse Ι το οποίο φόρεσε ο Jerry κατά τη διάρκεια της rookie season του (1995-1996) και μοναχά σε δύο χρωματισμούς.
Το Fila Spaghetti όπως αποκαλείται πλέον κι επισήμως είναι ένα πατούμενο γέννημα θρέμμα των mid-90s και γι' αυτό εκφράσεις όπως εύκαμπτα υλικά κατασκευής, μίνιμαλ παρουσιαστικό και light κατασκευή είναι εντελώς άγνωστες έννοιες. Το άνωθεν μέρος της κατασκευής είναι ουσιαστικά μια σύνθεση αποτελούμενη από στραπ ή θηλιές οι οποίες επικαλύπτονται μεταξύ τους και οι οποίες προέρχονται από Filabuck υλικό ή από κανονικό δέρμα οπότε μηδενική αναπνευσιμότητα για το τέως Stackhouse I. Ακολουθεί η ενδιάμεση σόλα που ναι από ανάλαφρο CMR υλικό και πρόκειται ουσιαστικά για παραλλαγή του γνώριμού μας EVA. Αρκετά ενδιαφέρουσα είναι η χάραξης της εξωτερικής σόλας με τα πολλά ημιανεξάρτητα pods τα οποία περιέχουν το κλασικό κυματοειδές μοτίβο, ένας τρόπον τινά πρόδρομο των pods που είδαμε να υιοθετεί ένα χρόνο αργότερα και η signature σειρά του Μιχαλάκη με το Air Jordan XIII.
Σα φιγούρα θεωρώ πως το Fila Stackhouse Ι δικαίως κατατάσσεται μεταξύ των είκοσι κορυφαίων μπασκετικών σχεδίων της προπερασμένης δεκαετίας και είναι πολύ κρίμα που δε γνωρίζουμε ποιος είναι ο σχεδιαστής που πιστώνεται αυτή την ευφάνταστη σιλουέτα. Οι συνολικά έντεκα λεπτές και υφασμάτινες λωρίδες που χουν ραφτεί πάνω στα στραπ δημιουργούν τη ψευδαίσθηση πως οι συγκεκριμένες λωρίδες ξεκινούν απ' τις οπές των κορδονιών και καταλήγουν στο πάτωμά του μια εικόνα αρκετά δυνατή και αντιπροσωπευτικότατη για μπασκετικό των 90s. Παρά το γεγονός πως πρόκειται επισήμως για signature μοντέλο εντούτοις δεν εντοπίζεται κανένα λογότυπο του rookie Sixer κι ως εκ τούτου το κλασικό και διαχρονικό "F" λογότυπο βρίσκεται σχεδόν παντού. Σε πολλές απ΄ τις μετέπειτα εκδόσεις που επανακυκλοφόρησε τον Spaghetti, έτσι όπως μετονομάστηκε το 2007, η εταιρεία επέλεξε να διαφοροποιήσει χρωματικά και τα pods της εξωτερικής σόλα γεγονός που συνέβαλλε στη περαιτέρω βελτίωση του παρουσιαστικού του παπουτσιού.
Το Fila Stackhouse I όπως προείπαμε κυκλοφόρησε το 1995 κι εμφανίστηκε σε όλες κι όλες δύο χρωματικές εκδόσεις που φυσικά πειθαρχούσαν στους αυστηρούς κανονισμούς της λίγκας και παράλληλα ήταν καθορισμένες με βάση την χρωματική σύνθεση των δύο εμφανίσεων των 76ers. Την αμέσως επόμενη σεζόν ο Jerry φόρεσε τα Stack 2 που γνώρισαν εξίσου μεγάλη επιτυχία ενώ στη τρίτη του χρονιά στη λίγκα (1997-98) όπου και μετακόμισε στη "Motor City" αγωνίστηκε φορώντας τα παντελώς άγνωστα Stackhouse 3. Αυτό που παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον είναι πως το 1999 η Fila κατασκεύασε πράγματι ένα μπασκετικό με την κωδική ονομασία Spaghetti που δεν άνηκε στη signature σειρά του παίχτη αν και υπάρχουν φωτογραφίες που τον δείχνουν να αγωνίζεται μ' αυτά. Όταν έληξε το πενταετές συμβόλαιο που χε υπογράψει ο Jerry με την Fila, ο παίχτης συνέχισε τη καριέρα του αγωνιζόμενος με άλλες μάρκες παπουτσιών (Nike κι έπειτα Adidas) ενώ στη τελευταία του σεζόν στο NBA ξαναγύρισε στα παλιά του "λημέρια" δίνοντας κατά κάποιο τρόπο το έναυσμα για επανακυκλοφορία του all-time classic Stackhouse Ι που ξαναβαφτίστηκε στα γεράματά του σε Spaghetti. Η εικονιζόμενη έκδοση δεν είναι βέβαια og αλλά ανήκει στο Deluxe "Elements Pack" που κυκλοφόρησε μόλις πέρυσι και περιλαμβάνει το συγκεκριμένο πατούμενο σε τρία διαφορετικά χρώματα εμπνευσμένα από τρία αντίστοιχα στοιχεία της φύσης (έδαφος, αέρα, νερό).