19 Νοεμβρίου 2018

Nike LeBron XVI (Fresh Bred)

Για τον LeBron James η περασμένη σεζόν υπήρξε μια απ' τις κορυφαίες αγωνιστικές περιόδους στην ήδη μυθική καριέρα του κατά γενική ομολογία κορυφαίου εν ενεργεία μπασκετμπολίστα της υφηλίου. Σχεδόν σ' όλη τη διάρκεια της regular season αγωνίστηκε κάπως συντηρητικά έχοντας παράλληλα να αντιμετωπίσει κ ένα rebuilding μεσούσης της χρονιάς όμως όταν ξεκίνησαν τα Playoffs γύρισε τον διακόπτη κι ανέβασε στροφές οδηγώντας τους Cavaliers για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά μέχρι τους Τελικούς όπου και "έπεσε" - ελέω μεθυσμένου JR - ηρωικά μαχόμενος. Καθ΄ όλη τη διάρκεια της τελευταίας του σεζόν με τη φανέλα των Cavs έπαιξε φορώντας τα Nike LeBron XV, ένα απ' τα κορυφαία αν όχι το κορυφαίο performing μοντέλο της επίσημης signature σειράς του "King James". Η από καιρό επιθυμία του "Βασιλιά" να μην ανανεώσει με τους Cavs τον οδήγησε στη δεύτερη έξοδό του απ' τη πολιτεία του Οχάιο μόνο που τούτη τη φορά μάζεψε το περίσσιο ταλέντο του και μετακόμισε στη "Πόλη των Αγγέλων" όπου για τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα φορά τη χρυσαφί φανέλα των Los Angeles Lakers. Η Nike γι' αυτό το νέο κεφάλαιο στη καριέρα του αθλητή της, φρόντισε να ετοιμάσει από νωρίς το 16ο πατούμενο της προσωπικής συλλογής "Chosen 1" το οποίο φυσικά είναι δια χειρός Jason Petrie.
Η Nike πιστή στο δόγμα της "if ain't broke don't fix it", αποφάσισε να εφαρμόσει τη συγκεκριμένη τακτική για πρώτη φορά και στη signature σειρά παπουτσιών του πλέον LABron. Για τη κατασκευή του άνωθεν μέρους του LeBron XVI επέλεξε να αξιοποιήσει τη νέα τεχνολογία BattleKnit 2.0, τη μετεξέλιξη του σκληροτράχηλου υφαντού που πρωτοσυναντήσαμε στο περσινό κωδικό της σειράς. Η ύφανση του νέου BattleKnit έγινε σε μια υπερσύγχρονη μηχανή (που καλείται Shima) και συνδυάζει το Nike πλεκτό με ισχυρά νήματα με τα δεύτερα αποτελούν το σημαντικότερο υλικό της δόμησής του. Το ελαστικό κουτουπιέ καθώς και το καλτσοειδές κολάρο του XV δεν υφίστανται πια και τη θέση τους πήρε μια νέου τύπου γλώσσα που θυμίζει τον παλιό και κλασικό φυσητήρα αέρα ή τη φυσούνα του ακορντεόν και αναδιπλώνεται όταν δέσουμε τα κορδόνια. Το κέλυφος του LeBron XVI ολοκληρώνεται μ' ένα επιβλητικό τριγωνικό heel counter με τη πλευρά-βάση του να εκτείνεται μέχρι τους πρόποδες της ενδιάμεση σόλας. Ακολουθεί μια λεπτή ενδιάμεση σόλα από phylon υλικό κάτω ακριβώς απ' την οποία έχει εγκατασταθεί το νεότερο αντικραδασμικό σύστημα BattleMax με τους τρεις ημιανεξάρτητους αεροθαλάμους που "παντρεύουν" δύο παλαιότερες τεχνολογίες της Nike, την Air και την Zoom Air. Τέλος, έχουμε μια κατακερματισμένη - ελέω των αεροθαλάμων - εξωτερική σόλα με παχιά γόμα και νοητά ενιαία κυματοειδή χάραξη.
Ο Jason Petrie δεν οραματίστηκε το Nike LeBron XVI παρατηρώντας κάποιο σουπερκαρ ή έχοντας στο μυαλό άλλου είδους αντικείμενα. Όπως ειπώθηκε και νωρίτερα το νέο LeBron XVI σχεδιάστηκε έχοντας ως βάση τον περασμένο κωδικό της σειράς κάτι που σημαίνει πως και το νέο μοντέλο έχει επινοηθεί έχοντας ως κυριότερο μέλημά του να είναι "performance beast". Το BattleKnit διατηρεί τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη ποικιλία των εκδόσεων που η Nike έχει προγραμματίσει να κυκλοφορήσει το νέο πατούμενο του LBJ. Ως συνοδοιπόρους σ' αυτή την προσπάθεια χρωματικής διαφοροποίησης θα έχει τη γλώσσα και το τριγωνικό heel counter που ναι μεν θα προέρχονται απ' το ίδιο υλικό κατασκευής (nubuck, δέρμα κ.ά.) όμως ανάλογα το theme θα "στεγάζουν" διαφορετικά σχέδια κι ενίοτε θα εναλλάσσουν μεταξύ τους σήματα ή λογότυπα που συνδέονται με τον υπεραθλητή. Στη παρουσιαζόμενη έκδοση και τα δύο suede heel counter φέρουν ανάγλυφο τον "εστεμμένο λέοντα" με την αιμοβόρικη ματιά του ενώ στη κορυφή κάθε γλώσσας βρίσκουμε την υπογραφή αλλά και το στέμμα λογότυπο του "King" με καθεμία τους κατέχει κι ένα απ' τα ψηφία του πιο αναγνωρίσιμου αριθμού στην ιστορία του μπάσκετ. Ανεξαρτήτως πάντως έκδοσης, τα σημεία που παραμένουν ακλόνητα στη θέση τους είναι η κορόνα του "Βασιλιά" στη πλώρη και το πασίγνωστο πια "Dunkman" σε ανάγλυφη μορφή που καλύπτει όλη σχεδόν την επιφάνεια του πίσω αεροθύλακα.
Περίπου αρχές Σεπτεμβρίου η Nike εξέδωσε το επίσημο ανακοινωθέν της επερχόμενης κυκλοφορίας του Nike LeBron XVI που πάνω-κάτω γνωρίζαμε πως θα είναι η τελική του μορφή χάρη στις φωτογραφίες που είχα "διαρρεύσει" νωρίτερα το καλοκαίρι. Η πρώτη έκδοση που εμφανίστηκε το νέο LeBron είναι αυτή που βλέπετε στις παρακάτω φωτογραφίες κι έχει τη κωδική ονομασία "Fresh Bred". Ο τωρινός ηγέτης των "Λιμνανθρώπων" δεν έχει φορέσει τον προαναφερθέν κωδικό σε κάποιο από τα έως τώρα επίσημα ματς ίσως επειδή δεν συνάδει με την ενδυμασία της ομάδας παρά την πρόσφατη κατάργηση του "dress code" σχετικά με τον χρωματισμό των performing παπουτσιών τωνNBAers. Ο LeBron έχει προτιμήσει να αγωνιστεί φορώντας νεότερες και ακυκλοφόρητες εκδόσεις του νέου του πατούμενου μερικές εκ των οποίων είναι θελκτικότατες και εντυπωσιακότατες βλέπε "Oreo", "Court King Purple", "Multicolour", "King" κ.ά. Ο Jason Petrie η αλήθεια είναι πως κατάφερε να επαναφέρει στη σωστή πορεία τη signature σειρά του "King James" μετά τα κάπως δυσκολοχώνευτα Nike LeBron XIII και XIV συνεχίζοντας ουσιαστικά το αξιομνημόνευτο έργο του από κει που σταμάτησε, το Nike LeBron XI.