10 Οκτωβρίου 2016

Τα 10 δημοφιλέστερα 3άρια σε signature σειρές μπασκετικών παπουτσιών

Μπορεί να έχει περάσει κάτι παραπάνω από ένας χρόνος από τη τελευταία φορά που δημοσίευσα ανάλογο άρθρο, ποτέ όμως δεν έπαψα να έχω τρελή αδυναμία σε αναρτήσεις που περιέχουν λίστες και Top 10! Το ξεκίνημα έγινε με την παρουσίαση των δέκα δημοφιλέστερων άσσων, ακολούθησε η λίστα με τους shooting guards ενώ αυτή τη φορά όπως άλλωστε μαρτυρά και ο τίτλος της ανάρτησης θα ασχοληθούμε με τα διασημότερα 3άρια σε signature σειρές. Το παρόν Top 10 παρουσιάζει μια εύλογη δυσκολία καθώς δεν είναι πολλές οι signature σειρές που έφτασαν τα τρία μοντέλα, πολύ λιγότερες δε αυτές που ξεπέρασαν το μαγικό νούμερο τρία.
Τούτη τη φορά μη περιμένετε εκπλήξεις καθώς στη πλειοψηφία τους τα μοντέλα "κατάγονται" από τη Nike, δύο ανήκουν στην Adidas, ένα στη Jordan Brand και ένα μόλις στη Fila. Φυσικά τα περισσότερα από αυτά προέρχονται από τα 90s με τα υπόλοιπα όπως είναι αναμενόμενο να είναι πιο πρόσφατα αλλά της αμέσως περασμένης δεκαετίας. Και κάπου εδώ να επισημάνω για μια ακόμα φορά πως οι επιλογές μου έγιναν κυρίως με βάση προσωπικές εκτιμήσεις και βιώματα οπότε αναπόφευκτα και η παρούσα λίστα υστερεί αντικειμενικότητας και πιθανότατα σε σημαντικό βαθμό.
Κι επειδή ποτέ δε τα πήγαινα καλά με τους προλόγους ξεκινάμε...

1. Air Jordan III
Έκπληξη?? Θεωρώ πως ήταν απίθανο έως αδύνατο να μη ξεκινούσα τη συγκεκριμένη λίστα με το διαχρονικότερο signature τριάρι που κυκλοφόρησε ποτέ. Το Air Jordan III αποτελεί φυσικά προϊόν έμπνευσης του Tinker Hatfield και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα τρία κορυφαία μοντέλα της σειράς αν και για αρκετούς θεωρείται το κορυφαίο της. Κυκλοφόρησε το 1988 σε τέσσερις χρωματισμούς και είναι το πρώτο AJ στο οποίο εμφανίζεται το διάσημο πλέον Jumpman λογότυπο ενώ είναι και το πρώτο πατούμενο της σειράς που διαθέτει ορατό αεροθάλαμο (Air).

2. Adidas T-Mac III
T-Mac to the rack! Ο Tracy McGrady στη τέταρτη και τελευταία του σεζόν με τη φανέλα των Orlando Magic φόρεσε ίσως το πιο αναγνωρίσιμο T-Mac μοντέλο. Ένα διόλου ευκαταφρόνητο μπασκετικό παπούτσι με ενδιαφέρουσες σχεδιαστικές ιδέες όπου αρχικώς κυκλοφόρησε σε δύο χρωματικές εκδόσεις. Εκείνη βέβαια η έκδοση που εκτόξευσε τη φήμη του T-Mac III ήταν αυτή που εμφανίστηκε στο All Star Game του 2004 με το ένα παπούτσι να ναι μπλε και το άλλο κόκκινο, μια ιδέα-απόφαση της τελευταίας στιγμής για τον McGrady η οποία εξέπληξε ακόμη και τους τότε ιθύνοντες της Adidas.

3. Fila Grant Hill III
Λίγοι το θυμούνται και ακόμη λιγότεροι το γνωρίζουν. Η signature σειρά του καλού παιδιού του NBA, του Grant Hill, υπήρξε για ένα μικρό χρονικό διάστημα το αντίπαλο δέος τη σειράς Jordan. Κάπου το 1996 και λίγο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ατλάντα, η ιταλική τότε Fila παρουσίασε το τρίτο και σίγουρα πιο κομψό μοντέλο της σειράς. Το Fila Grant Hill III υπήρξε αποκλειστικό πατούμενο του κορυφαίου "Πιστονιού" εκείνης της δεκαετίας, με εμφανέστατη προτίμηση μόνο σε δύο από τους συνολικά τρεις og χρωματισμούς που πρωτοκυκλοφόρησε.

4. Nike Shox VC III
Ο άλλοτε ιπτάμενος Air Canada ή Vinsanity αν προτιμάτε στη προτελευταία χρονιά του ως Ράπτορας του Τορόντο "τροφοδοτήθηκε" από τη Nike με το τρίτο signature VC παπούτσι. Το VC III διατηρεί τα βασικά γονίδια των προγόνων του με το παρουσιαστικό του αυτή τη φορά να δείχνει πιο "ραπτερεοειδές" από ποτέ. Κυκλοφόρησε το 2003 σε αρκετά χρώματα παρ' όλα αυτά όμως μέχρι και σήμερα ξεχωριστή παραμένει η έκδοση που φορέθηκε από τον Carter στο All Star Game του LA το 2004. Νομίζω πως ήρθε η ώρα για επανακυκλοφορία του!

5. Nike Air Max CB34
Μπορεί να μη βλέπετε ένα μοναχικό νούμερο τρία στη κωδική ονομασία του εικονιζόμενου μπασκετικού, παρ' όλα αυτά όμως πρόκειται πράγματι για το τρίτο signature μοντέλο του Sir Charles Barkley. Πρώτο signature του Chuck υπήρξε το Air Force Max CB, ακολούθησε το Air Max CB 94 και στη συνέχεια ανέλαβε δράση το Air Max CB34. Και μπορεί η αναφερθείσα σειρά να μη τράβηξε όσο περίμεναν πολλοί αφού τερματίστηκε μόλις στο έβδομο μοντέλο, πρόλαβε όμως να μας αφήσει παρακαταθήκη μερικά από τα πιο beastly μπασκετικά της ιστορίας.

6. Nike Air Pippen III
Ακόμη ένα τριάρι που δεν είναι ευρέως γνωστό. Το Pippen III είναι το μοναδικό μοντέλο που τρύπωσε στη λίστα λόγω "βύσματος" και εξηγούμαι αμέσως. Είναι το μοναδικό μπασκετικό που βρέθηκε να κατέχω δύο φορές και μάλιστα στον ίδιο χρωματισμό οπότε περάσαμε πολύ καιρό μαζί και αναπόφευκτα οι αναμνήσεις που το συνοδεύουν είναι πάρα πολλές και ευχάριστες. Κυκλοφόρησε το 1999 με το νέο επανασχεδιασμένο λογότυπο του Pip και για την ιστορία είναι το πρώτο signature που φόρεσε ο Ινδιάνος ως μέλος πια των Houston Rockets.

7. Adidas D Rose 3
Παρά το γεγονός ότι ο Derrick βρισκόταν σε διαδικασία ανάρρωσης από το τραυματισμό του η Adidas δεν έδειξε να πτοείται και κυκλοφόρησε τον Οκτώβρη του 2012 το τρίτο D Rose. Το Adidas D Rose 3 μπορεί να διατήρησε το περίγραμμα του προκατόχου του παρ' όλα αυτά όμως σχεδιαστικά είναι πλήρως ανανεωμένο ενώ για πρώτη φορά βλέπουμε και το πρώτο προσωπικό λογότυπο του παίχτη. Παρουσιάστηκε σε δεκάδες χρωματικές εκδοχές ακόμη και μετά τον Γενάρη του 2013 (με κορυφαία όλων τη κατακόκκινη Brenda) όταν και ξεκίνησε να διατίθεται η ενδιάμεση έκδοση D Rose 3.5.

8. Nike Air Penny III
Αν και δεν είμαι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της συγκεκριμένης σειράς δε μπορώ να παραβλέψω το γεγονός πως η σειρά Penny μεγαλούργησε τη δεκαετία του 90. Το τρίτο swoosh που φέρει το λογότυπο του Anfernee Hardaway κυκλοφόρησε το 1997 σε δύο μόνο χρωματισμούς όντας βέβαια ακόμη μέλος των Orlando Magic και επανακυκλοφόρησε για πρώτη φορά μόλις το 2009. Σήμα κατατεθέν του Air Penny III, το μεγάλο Foamposite πάνελ στην εξωτερική πλευρά που θυμίζει φτερό και προσδίδει ένα πιο "αέρινο" χαρακτήρα στο παπούτσι.

9. Nike Zoom Kobe III
Το ZK III παρουσιάστηκε μόλις το 2007 και είναι το πρώτο μοντέλο που σχεδίασε ο ιδιοφυής Eric Avar για λογαριασμό της signature σειράς του Black Mamba. Ο έκτοτε ισόβιος σχεδιαστής της σειράς επιθυμούσε τότε να δημιουργήσει ένα μοντέλο που θα ήταν φυσική προέκταση του διάσημου προσωνυμίου του Kobe Bryant και με το βαφλοειδές κέλυφος κατάφερε να το επιτύχει σε σημαντικό βαθμό. Ο Kobe φόρεσε τα ZK III καθ' όλη τη διάρκεια εκείνης της σεζόν και μέχρι τους Τελικούς, τους πρώτους στη μετά-Shaq εποχή, όπου και ηττήθηκε από τους Big Three των Boston Celtics.

10. Adidas KB8 III
Και last but not least που λένε και οι φίλοι μας οι Εγγλέζοι, το KB8 III, το λιγότερο δημοφιλές από τα συνολικά έξι signature μπασκετικά που πρόλαβε να κυκλοφορήσει η Adidas για τα μάτια του Kobe. Το KB8 III ή Crazy 3 όπως μετονομάστηκε αργότερα είναι το τελευταίο Kobe που κυκλοφόρησε "φορώντας" τη τεχνολογία Feet Your Wear. Φορέθηκε από το διάσημο "οκτάρι" των Lakers την αγωνιστική περίοδο 1999-2000 χωρίς να γνωρίζει ιδιαίτερη επιτυχία μιας και γρήγορα καπελώθηκε από το επόμενο παπούτσι της σειράς.