15 Αυγούστου 2015

Τα 10 δημοφιλέστερα "δεύτερα" σε signature σειρές μπασκετικών παπουτσιών

Κάποτε ο μεγάλος προπονητής της Liverpool, Bill Shankly, είχε πει το αναφέρει πως "ο πρώτος είναι πρώτος, ο δεύτερος είναι τίποτα" και μπορεί σε πολύ μεγάλο βαθμό να ισχύει στον αθλητισμό αλλά σίγουρα κάτι τέτοιο δεν ισχύει γενικότερα στη ζωή. Σε συνέχεια λοιπόν της ανάρτησης που είχα δημοσιεύσει το Δεκέμβριο του 2014, αποφάσισα να καταρτίσω την επόμενη δεκάδα με τα δημοφιλέστερα "δεύτερα" (Νο 2) μπασκετικά σε signature σειρές παπουτσιών. Τη φετινή αγωνιστική περίοδο θα δούμε τις συνέχειες αρκετών signature σειρών που έκαναν το ντεμπούτο τους τη περασμένη σεζόν. Αν και βρισκόμαστε στη κορύφωση του καλοκαιριού, ήδη έχουν κυκλοφορήσει οι πρώτες φωτογραφίες των Under Armour Curry 2, Adidas J Wall 2 και D Lillard 2 και με μεγάλη ανυπομονησία περιμένουμε να δούμε πως θα είναι το επόμενο Kyrie από τη Nike. Οι πρώτες εικόνες τους δε θα έλεγα πως με συγκίνησαν ιδιαίτερα αλλά αυτό είναι άλλου παπά Ευαγγέλιο.
Σε αυτή τη διόλου ευκαταφρόνητη "δεύτερη" δεκάδα μου, συμπεριλαμβάνονται πέντε παπούτσια από τη θρυλική εποχή των 90's, τρία από τη πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα και δύο απ' τη δεύτερη ενώ ένα χρονολογείται από το 80! Το "μείγμα" δεν είναι καθόλου τυχαίο αλλά απολύτως φυσιολογικό μιας και το NBA είχε "ξεμείνει" από ποιοτικούς αστέρες πάνω στους οποίους θα βασιζόταν το οικοδόμημα των αθλητικών εταιρειών. Στη Νο 2 δεκάδα μου συγκαταλέγονται μοντέλα από τη Nike, τη Jordan Brand, την Adidas, τη Fila αλλά και μια ακόμη εταιρεία που δε θα σας μαρτυρήσω αυτή τη στιγμή. Και πριν κάνω "ανακαταμετάδοση εις ρυθμόν απαγορεύσεως" που λεγε και ο Ζήκος στο Μπακαλόγατο, να διευκρινίσω ότι οι επιλογές μου έγιναν με βάση καθαρά προσωπικά κριτήρια. Επίσης, για όσους έκαναν την πρόσθεση - όταν έκανα την απογραφή μου - θα διαπίστωσαν ότι ανέφερα συνολικά έντεκα μοντέλα κι αυτό γιατί πρόσθεσα μία ακόμη θέση, αυτή του πρώτου επιλαχόντα ή αναπληρωματικού αν θέλετε αφού δυσκολευόμουν να αποκλείσω κάποιο απ' αυτά.
Και μετά τον απαραίτητο αλλά σύντομο πρόλογό μου λέω να ξεκινήσουμε....

1. Reebok Kamikaze 2
Το συγκεκριμένο μπασκετικό της Reebok μπορεί να μη φέρει το όνομα του Shawn Kemp, όλοι όμως γνωρίζουν πως αποτελεί για το θρυλικό παπούτσι που φορούσε ο παιχταράς των αξέχαστων Seattle Supersonics. Είναι ένα διαχρονικό μοντέλο του Jonathan Morris ο οποίος σχεδίασε και το Shaqnosis και μαζί με τα μοντέλα Blast, The Rail και Big Hurt αποτελούν την συλλογή "Mobius" της Reebok με κοινό τους χαρακτηριστικό την αναλογία 50/50 μεταξύ μαύρου και λευκού χρώματος στο σχέδιό τους. Ο Reignman συνδύασε τη καλύτερη σεζόν της καριέρας μ' ένα από τα διασημότερα μπασκετικά της προπερασμένης δεκαετίας.

2. Fila Grant Hill 2
Αν υπήρξε ένα μπασκετικό παπούτσι που κατάφερε να κοντράρει στα ίσα εκείνη την εποχή το AJ XI τόσο από απόψεως εμφάνισης όσο και σε σύνολο πωλήσεων τότε αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από το Fila Grant Hill 2. Το "καλό παιδί" του NBA φόρεσε τη περίοδο 1995-1996 ένα από τα διασημότερα μπασκετικά της ιστορίας με τα δύο τριγωνικά πλαίσια να οριοθετούν τη κάπως χοντρή σιλουέτα του. Το Hill 2 είναι το πιο επιτυχημένο μοντέλο της σειράς και κατάφερε να ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 1,5 εκατομμύριο ζευγάρια που πούλησε το πρώτο Hill.

3. Adidas T-Mac 2
Αν το πρώτο μοντέλο της σειράς του Tracy McGrady έκανε θραύση τότε τι να πούμε για το δεύτερο. Φορέθηκε μόνο από αυτόν τη περίοδο 2002-2003 και θεωρείτε κατά πολλούς μια πιο "εξευγενισμένη εκδοχή" του πρώτου T-Mac. Σήμα κατατεθέν του οι γραμμές που ξεκινούν από την εσωτερική μεριά του παπουτσιού και διανύουν όλο το κουτουπιέ πριν καταλήξουν στο μέσο της εξωτερικής πλευράς. Η σειρά T-Mac ίσως να είναι και η μοναδική signature σειρά της Adidas που ξεκίνησε εντυπωσιακά δυνατά και με μεγάλες προσδοκίες αλλά δυστυχώς κάπου (τέταρτο T-Mac) έχασε το δρόμο της.

4. Nike Zoom LeBron 2
Το πιο πολυαναμενόμενο μπασκετικό του 2004 δε ήταν άλλο από το Nike Zoom LeBron 2. Μετά το Zoom Generation που "συντρόφευσε" τον LeBron στη rookie χρονιά του, η Nike κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2004 τη συνέχεια της σειράς του "Βασιλιά". Το σχέδιο του Ken Link είχε από laser print γραφικά με το κεφάλι το λιονταριού να εμφανίζεται για πρώτη φορά, μέχρι και αποσπώμενα στραπ. Το LeBron 2 μπορεί να φορέθηκε αποκλειστικά από τον ίδιο και σε αρκετούς χρωματισμούς κατά τη διάρκεια εκείνης της χρονιάς πρωτοεμφανίστηκε όμως στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

5. Fila Stack 2
Σίγουρα πολλοί δε τη περιμένατε αυτή την επιλογή μου. Ο Jerry Stackhouse, νούμερο τρία στο NBA Draft του 1995 απ' τη πρώτη κιόλας χρονιά του είχε το δικό του παπούτσι δια χειρός Fila. Το Stack 2 διαδέχτηκε το Stack 1 ή αλλιώς Spaghetti και αποτελεί πλέον ένα από τα διαχρονικότερα μοντέλα των 90's κάνοντας και πάλι διάσημα τα χρώματα των Philadephia 76ers. Μπορεί ο Stackhouse να μην έγινε τελικά ο επόμενος MJ (ένας από τους πολλούς "επόμενους MJ") κατάφερε όμως να αφήσει το στίγμα του στο κλάδο των μπασκετικών υποδημάτων. 

6. Nike Air Jordan II
Προϊόν συνεργασίας των Bruce Kilgore και Peter Moore, το Air Jordan 2 είναι το πρώτο παπούτσι της σειράς του Αέρινου που δε φέρει το Swoosh της Nike. Αν και πολύ στιλάτο για την εποχή του (1986), εξακολουθεί να παραμένει το λιγότερο δημοφιλές μοντέλο της εν λόγω σειράς παρά το γεγονός ότι κάθε φορά που επανακυκλοφορεί γίνεται ανάρπαστο. Είναι το μοναδικό Air Jordan που κατά τη πρώτη κυκλοφορία του δεν εμφανίστηκε σε μαύρο χρωματισμό, "λάθος" το οποίο διορθώθηκε πολλά χρόνια αργότερα με τη κατάμαυρη ρετρό έκδοση του 2004.

7. Nike Air Pippen 2
Ο Ινδιάνος φόρεσε κατά τη τελευταία χρονιά του δεύτερου Three Peat των Bulls, το δεύτερο signature μπασκετικό με την υπογραφή του ή το λογότυπό του αν προτιμάτε. Αν και η Nike καθυστέρησε μέχρι να το πάρει απόφαση και να δημιουργήσει μια signature σειρά για τον Pippen τελικά δημιούργησε γι' αυτόν κάποια πολύ εντυπωσιακά μοντέλα. Με το πρώτο Air Pippen να "εξαργυρώνει" εν πολλοίς την επιτυχία του Nike Air More Uptempo, η συνέχεια της σειράς φάνταζε εξαιρετικά δύσκολη όμως το κομψό Pippen 2 κατάφερε να διακριθεί απέναντι σε πολλά μπασκετικά εκείνης της περιόδου.

8. Li-Ning Way of Wade 2
Έκπληξη?? Ο Flash είναι μοναδικός μπασκετμπολίστας που έχει καταφέρει να αποκτήσει τρεις signature σειρές από τρεις διαφορετικές αθλητικές εταιρείες. Τέσσερα Wade με τη Converse, δύο με τη Jordan Brand και αισίως το τρίτο μοντέλο με τη Li-Ning. Μπορεί η απόφασή του να συμφωνήσει με κινεζική εταιρεία να ελλόχευε μεγάλο ρίσκο, τα μέχρι στιγμής όμως αποτελέσματα τον δικαιώνουν απόλυτα. Αν και η σημερινή εποχή δε "δικαιολογεί" τη χοντροκομμένη σιλουέτα του Way of Wade 2, για μένα προσωπικά είναι το δεύτερο πιο όμορφο παπούτσι του Wade ανεξάρτητα εταιρείας.

9. Nike Air Penny 2
Μετά τη τεράστια επιτυχία που γνώρισε το πρώτο signature παπούτσι του Penny Hardaway η συνέχεια όφειλε να είναι το ίδιο εντυπωσιακή. Με τον νεαρό άσσο των Magic να πραγματοποιεί τις καλύτερες επιδόσεις της καριέρας του, η Nike κατασκεύασε για αυτόν ένα ακόμη μοντέλο που διέθετε κι αυτό ένα πλευρικό πτερύγιο σημείο κατατεθέν της σειράς. Σε αυτό το μοντέλο άλλωστε οφείλει κατά κύριο λόγο την ύπαρξή του το πέμπτο Penny που κυκλοφόρησε πρόπερσι, χωρίς όμως να διαθέτει κάτι από την αίγλη των 90's μπασκετικών.

10. Nike Shox VC 2
Το 2002 κυκλοφόρησε το πιο καλαίσθητο μπασκετικό Shox και φυσικά ανήκει στη signature σειρά του Vince Carter. Ο ακόμη τότε Air Canada ήταν ο βασικότερος εκπρόσωπος της σειράς με τα ελατήρια και το δεύτερο VC είναι πραγματικό κομψοτέχνημα σε σύγκριση με το "ζωώδες" πρώτο μοντέλο της εν λόγω σειράς. Σχέδιο εμπνευσμένο από κάποια Bentley (το μοντέλο μου είναι άγνωστο) φορέθηκε μόνο από τον Carter στη προτελευταία του σεζόν με τους Raptors. Το Shox VC 2 είναι πέρα από κάθε αμφιβολία το πιο ντελικάτο μπασκετικό μοντέλο στο οποίο έχει ενσωματωθεί με τον ιδανικότερο τρόπο η συγκεκριμένη τεχνολογία.

Πρώτος Επιλαχών - Adidas Adizero Rose 2.5
Είπα αυτή τη φορά να πρωτοτυπήσω και να προσθέσω ένα ακόμη παπούτσι έτσι για να έχουμε και μία αλλαγή σε περίπτωση τραυματισμού κάποιου απ' τους βασικούς. Για πολλούς το Rose 2.5 είναι το πιο επιτυχημένο και αναγνωρίσιμο μοντέλο της μέχρι τώρα signature σειράς του γκαρντ των Chicago Bulls ενώ γι' άλλους είναι θεωρείται ως το πιο "γρουσούζικο" παπούτσι και η βασικότερη αιτία για τα δεινά που πέρασε (?) ο αθλητής. Εγώ είμαι με το μέρος εκείνων που πιστεύουν ότι η Adidas κατασκεύασε μετά από αρκετά χρόνια ένα μπασκετικό με χαρακτήρα που αργότερα θα συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κλασικότερά της μοντέλα.