15 Μαΐου 2014

Air Jordan III (Infrared)

Έπειτα από μόλις δύο χρόνια συνεργασίας του Michael Jordan με τη Nike, ο παίχτης των Chicago Bulls βρισκόταν στο κατώφλι αποχώρησης από την ανερχόμενη τότε αμερικάνικη εταιρεία. Ο Air ήταν δυσαρεστημένος από τα μέχρι τότε σχέδια του Peter Moore (σχεδιαστής των δύο πρώτων Air Jordan) και εξέταζε σοβαρά το ενδεχόμενο πρόωρου τερματισμού του προσοδοφόρου συμβολαίου που είχε υπογράψει. Ως επικεφαλής σχεδιασμού της σειράς παπουτσιών Jordan ορίστηκε ο Tinker Hatfield, ο οποίος ανέλαβε να πείσει τον Michael να παραμείνει πιστός στη φίρμα σχεδιάζοντας του ένα μοντέλο ανάλογο της τότε φήμης του. Το τρίτο κατά σειρά Air Jordan προοριζόταν για την αγωνιστική περίοδο 1987-1988 και θεωρείτε πρωτοπόρο μοντέλο όσον αφορά τα τεχνολογικά στοιχεία που διαθέτει αλλά και τα σχεδιαστικά του χαρακτηριστικά.
Τεχνολογικά εφοδιάστηκε με μια καινοτομία η οποία αρκούσε για να το κάνει ιδιαίτερα ξεχωριστό για εκείνη τη περίοδο. Για πρώτη φορά σε παπούτσι της σειράς Jordan τοποθετήθηκε και δεύτερος θάλαμος αερόσολας, αυτή τη φορά βέβαια στη περιοχή του μεταταρσίου. Οι αερόσολες αυτές δεν επικοινωνούν μεταξύ τους, παρ' όλα αυτά όμως καταφέρνουν να συνεργαστούν επιτυχώς ώστε να επιτύχουν τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση κραδασμών, η οποία όμως δε συγκρίνεται σε καμμιά περίπτωση με το βαθμό απορρόφησης του προκατόχού του, Air Jordan II. Το αντικραδασμικό σύστημα έχει ενσωματωθεί σε ένα πλαίσιο από foam, το οποίο με τη σειρά του "αναπαύεται" στην εξωτερική σόλα του παπουτσιού. Για την κατασκευή του επάνω τμήματος χρησιμοποιήθηκαν και αυτή τη φορά δέρμα και συνθετικό δέρμα, γεγονός που προσθέτει επιπλέον βάρος στο παπούτσι παρά το χαμηλό κόψιμο του κολάρου. Οι χαρακτηριστικές πλαστικές οπές απ' τις οποίες διέρχονταν τα κορδόνια του AJII διατηρήθηκαν και στο νέο Jordan, ενώ προστέθηκαν μερικές μικρότερες σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί καλύτερη εφαρμογή του παπουτσιού.
Στο σχεδιαστικό κομμάτι το AJIII θα έλεγα ότι είναι πολύ πιο μπροστά από την εποχή του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που το συγκεκριμένο μοντέλο θεωρείτε διαχρονικό καθώς πολλά από σχεδιαστικά του στοιχεία αξιοποιούνται μέχρι και σήμερα. Για πρώτη φορά σε Jordan διακρίνεται η αερόσολα που κρύβεται στο παπούτσι μέσω των "παραθύρων" που έχουν χαραχτεί εκατέρωθεν των πλευρών της σόλας. Επίσης, για πρώτη φορά παρουσιάζεται το μοτίβο-χάραξη "elephant print" σε μικρά τμήματα δέρματος που έχουν τοποθετηθεί στις άκρες του παπουτσιού για επιπλέον υποστήριξη και προστασία. Τέλος, για πρώτη φορά κάνει την εμφάνισή του το λογότυπο Jumpman δια χειρός Peter Moore, το οποίο και αντικαταθιστά το μουντό λογότυπο με τα φτερά και τη μπάλα μπάσκετ.
Το AJIII εμφανίστηκε στα παρκέ του NBA σε τρεις χρωματισμούς. Τα βαφτιστικά τους είναι "Black Cement" (μαύρο) και φορέθηκε στο αγώνα All Star του 1988, "White Cement" (λευκό) που φορέθηκε στην ίδια εκδήλωση αλλά μόνο στο διαγωνισμό καρφωμάτων και το "Fire Red" (λευκό-κόκκινο) το οποίο προτίμησε ο MJ στους περισσότερους αγώνες των Chicago Bulls. Επίσης υπήρξε και το "True Blue" (λευκό-μπλε) το οποίο σχεδιάστηκε για να φορεθεί στο αγώνα All Star αλλά τελικώς φορέθηκε μόνο σε κάτι φωτογραφήσεις. Το παπούτσι ξανάκυκλοφόρησε το 1994, 2001 και 2003 και σε άλλους χρωματισμούς πέραν των og εκδόσεων. Από το 2007 κυκλοφορεί ανελλιπώς κάθε χρόνο και σε άλλους ενδιαφέροντες χρωματισμούς μεταξύ των οποίων και ο παρουσιαζόμενος που ιντερνετικά αποκαλείται "Infrared" και θα μπορούσε άνετα να αποτελεί og έκδοση. Αυτό που ξεχωρίζει τις ρετρό εκδόσεις από τις ορίτζιναλ είναι το Jumpman στο heel cap το οποίο αντικατέστησε το λογότυπο της Nike που υπήρχε στις πρώτες εκδόσεις.