22 Δεκεμβρίου 2021

Nike Zoom Rize TB (University Red)

Πρόπερσι έπεσε η αυλαία για τη μακροβιότερη και πιο επιτυχημένη μη-signature μπασκετική συλλογή που κυκλοφόρησε ποτέ καταφέρνοντας από το 2008 να περιηγηθεί δόση υπερβολής σ' όλα τα γήπεδα μπάσκετ της υφηλίου και αναφέρομαι βεβαίως στη ξακουστή συλλογή Nike Hyperdunk! Μπορεί τα τελευταία χρόνια η αμερικάνικη φίρμα να έχει δώσει όλο της το είναι στην ίδρυση κι εξέλιξη νέων signature συλλογών συμπεριλαμβανομένων των takedown εκδοχών τους ωστόσο δεν προτίθεται να παραμελήσει την υψηλού πρεστίζ κατηγορία των team models όπου έχει διαπρέψει ουκ ολίγες φορές. Γι' αυτό το λόγο η Nike σχεδίασε και ετοίμασε με περίσσια φροντίδα το Zoom Rize, ένα μπασκετικό που βαδίζει στα χνάρια προγενέστερων Hyperdunks και αναγνωρίζεται επισήμως ως η οικονομικότερη εκδοχή του εντυπωσιακότατου AlphaDunk που δεν έμελλε να μακροημερεύσει. Το Rize κατόρθωσε να ξεπεράσει κατά πολύ τις προσδοκίες ακόμη και των πιο απαιτητικών sneakerheads
Το Nike Zoom Rize είναι μια στιβαρή και συνάμα ανάλαφρη κατασκευή που αξιοποιεί εις το έπακρο τα σύγχρονα "συστατικά" που διαθέτει και μάλιστα σε πληθώρα η αμερικάνικη φίρμα. Για τη δόμηση του ημίψηλου κελύφους επιλέχθηκε ένα είδος engineered mesh αλλά με ελαφρώς σκληρότερη υφή και ολίγο από fuse για να αποτυπωθεί κυρίως το λοξό swoosh. Ένα επιβλητικό σε διαστάσεις εξωτερικό heel counter προερχόμενο είτε από screen-mesh είτε από στιλπνό συνθετικό δέρμα ολοκληρώνουν με τον ιδανικότερο τρόπο το άνωθεν κομμάτι της κατασκευής. Το δυνατότερο σημείο του Zoom Rize είναι δίχως καμία αμφιβολία η ενδιάμεση σόλα του! Είναι αρκετά ευτραφής και προέρχεται από phylon υλικό με εντυπωσιακά μεγάλη απόκριση και επιπρόσθετα στο ύψος του μεταταρσίου βρίσκεται συνδεδεμένος ένας Zoom Air θύλακας πάχους 10mm ο οποίος περιβάλλεται από μια ημιδιάφανη γόμα. Οι μεγάλες επιφάνειες πρόσφυσης, της οριακά χωρισμένης στα δύο σόλας του, καλύπτονται έκαστος μ' ένα μοτίβο χάραξης από ομόκεντρους κύκλους όπου στη περιοχή των δαχτύλων μεταμορφώνεται σε herringbone.
Σχεδιαστικά το Nike Zoom Rize είναι χοντροκομμένο κι ελαφρώς άγευστο ενώ εξαιτίας της σύνθεσης του πλαισίου διαθέτει ένα πολύ μακρύ σκαρί. Μέχρι και σήμερα παραμένει άγνωστος ο σχεδιαστής που ευθύνεται για σμίλευση ενός απ' τα καλύτερα performing μπασκετικά της τελευταίας δεκαετίας ίσως και δεκαπενταετίας. Αν παραβλέψουμε την λοξή πορεία των κορδονιών τότε η ημιάφανη κάψουλα που συγκρατεί το Zoom Air μαζί με το heel counter και φυσικά το πελώριο swoosh που καταλαμβάνει περίπου όλη την εσωτερική κι όχι την εξωτερική μεριά - όπως συμβαίνει κατά κανόνα - είναι οι τρεις βασικοί πυλώνες χρωματικής διαφοροποίησης του παπουτσιού. Η αναγραφή της επίσημης ονομασίας του μοντέλου στο πρόσθετο υφασμάτινο κομμάτι της γλώσσας, η "πιξελωτή" αποτύπωση του NIKE στο εξωτερικό heel counter (όχι σ' όλες τις εκδόσεις) αλλά και το μεσαίου μεγέθους swoosh που αχνοφαίνεται στον πυθμένα του Zoom είναι όλες κι όλες οι σχεδιαστικές πινελιές με τις οποίες έχει διακοσμηθεί το Zoom Rize. 
Το Nike Zoom Rize κυκλοφόρησε ευρέως στην ελληνική αγορά έχοντας μια ελαφρώς τσιμπημένη τιμή πιθανόν επειδή αποτελεί την οικονομικότερη εκδοχή του εκθαμβωτικού αλλά εν τέλει όχι και τόσο λειτουργικού Alphadunk που πήγε "άκλαυτο"! Ευτυχώς για τη Nike την παρτίδα έσωσε το Zoom Rize που κυκλοφόρησε σε εκατοντάδες χρωματισμούς συνδυασμούς χώρια τις περιποιημένες PE εκδόσεις που προτιμήθηκαν από αρκετούς NBAers που συνεργάζονται με την φίρμα. Οι Ben Simmons, Kevin Love, Tacho Fall, Enes "Freedom" Kanter, Al Horford αλλά κι ο τρεις φορές καλύτερος αμυντικός του πρωταθλήματος Rudy Gobert ο οποίος εξακολουθεί να αγωνίζεται φορώντας τον συγκεκριμένο κωδικό. Το αμέσως επόμενο έτος (2020) η Nike παρουσίασε το δεύτερο Zoom Rize που γνώρισε επίσης μεγάλη επιτυχία παρά το γεγονός πως στη κατηγορία των performing μπασκετικών κυριαρχούν την τελευταία πενταετία οι signature συλλογές κι δυστυχώς όχι τα team models.