10 Φεβρουαρίου 2020

Adidas Harden Vol. 4 (Glow Green)

Ο βάσει αριθμών κορυφαίος εν ενεργεία σκόρερ στο NBA δεν είναι άλλος από τον γενειοφόρο σούτινγκ γκαρντ των Houston Rockets κύριο James Harden. Ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος τις τελευταίες δύο χρονιές συνεχίζει να πυροβολεί ακατάπαυστα και στη τρέχουσα αγωνιστική σεζόν δείχνοντας ότι δεν έχει επηρεαστεί στο παραμικρό απ' την άφιξη ενός παλιού του γνώριμου στην ομάδα (του). Ούτε και τα νέα του πατούμενα, τα Adidas Harden Vol. 4, δε δείχνουν να επιδρούν αρνητικά στον επιθετικό του οίστρο, τουναντίον μάλιστα. Το τέταρτο κατά σειρά μοντέλο της signature σειράς του "Beard" θα επιχειρήσει να χαράξει νέες συντεταγμένες στην έως τώρα πορεία της συλλογής μια τακτική που συνηθίζεται στη κατηγορία των signatures. Παρά το γεγονός πως επίσημο ανακοινωθέν κυκλοφορίας του εξεδόθη περί της αρχές Σεπτέμβρη, το Adidas Harden Vol. 4 παραμένει μέχρι και σήμερα αγνώστου πατρός. Σ' εκείνη την ανακοίνωση ο μουσάτος γκάρντ των Rockets μας σύστησε τους πρώτους τέσσερις κι αρκετά funky χρωματισμούς του νέου του μοντέλου το οποίο η αλήθεια είναι πως διαθέτει μια αύρα από mid-90s μπασκετικούς κωδικούς της εταιρείας.
Το Adidas Harden Vol. 4 μπορεί να μη γνωρίζουμε από ποιανού τη πένα προήλθε αλλά είναι βέβαιο πως αυτός ο κάποιος επιθυμούσε να εμπνευστεί ένα μοντέλο διαφορετικό απ' ότι έχει προηγηθεί. Το άνωθεν μέρος της πανάλαφρης κατασκευής διαφοροποιείται ως προς το βασικό υλικό δόμησής του κάτι όχι και τόσο ασυνήθιστο. Αναλόγως την έκδοση έχουμε είτε Primeknit υλικό συνοδευόμενο από λεπτή fuse επίστρωση στο toe cap είτε mesh αλαμπρατσέτα με nubuck στο "μυτάκι". Σταθεροί παράγοντες τα δύο τοξοειδή πλευρικά πτερύγια συν ο εγκάρσιος ελαστικός neoprene ιμάντας που χει ενεργό ρόλο στο lacing του μοντέλου. Και τα δύο πτερύγια φέρουν στρογγυλές οπές έτσι ώστε κάθε χρήστης τους να ρυθμίζει το fit που επιθυμεί μια "παροχή" που πρώτη φορά εισήγαγε το D Lillard 3. Για πρώτη φορά στη συλλογή του Harden δε γίνεται χρήση της τεχνολογίας Boost για τη δόμηση της ενδιάμεσης σόλας κι αντ' αυτού προτιμήθηκε το νέο αφρώδες υλικό LightStrike που κανε ντεμπούτο στο N3XT L3V3L που ναι σαφέστατα ελαφρύτερο σε σύγκριση με τις περίφημες μικροκάψουλες. Ολοκληρώνοντας την "απογραφή" υλικών του Harden Vol. 4 διαπιστώνουμε πως η εξωτερική σόλα του βαδίζει στα χνάρια της midsole γι' αυτό κι είναι τριχοτομημένη αλλά μόνο οι δύο μεγαλύτερες σε έκταση επιφάνειες της φέρουν πρόσφυση έχοντας το ίδιο μοτίβο χάραξης συν guide-line σου συνήθως υπάρχει σε running.
Ως προς την εξωτερική του εμφάνιση το Adidas Harden Vol. 4 δε διεκδικεί κάποιο τίτλο sneakerικής ομορφιάς αλλά το ακριβώς αντίθετο. Παρ' όλα αυτά καταφέρνει να ξεχωρίσει λόγω των ιδιαίτερων γραμμών που κατέχει παραπέμποντας σε μπασκετικά προπερασμένης δεκαετίας τα οποία διέθεταν τη τεχνολογία  Feet You Wear. Για το χρωματισμό στολισμό του Harden Vol. 4 η Adidas συνεργάστηκε με τον streetwear σχεδιαστή Daniel Patrick που χει τη δική του φίρμα κι είναι γνωστός για τους τολμηρούς χρωματικούς συνδυασμούς που επινοεί. Ανεξάρτητα όμως των εξτρίμ αποχρώσεών του μοντέλου υπάρχουν κάποιες σχεδιαστικές σταθερές οι οποίες βεβαίως σχετίζονται άμεσα με τον "Beard". Περιμετρικά του κολάρου βρίσκονται τυπωμένα το "106 Street" που δεν είναι άλλο παρά η διεύθυνση-περιοχή όπου έζησε ο νεαρός Harden κι ακολούθως τη λέξη "Hassayampa" που αποτελεί την ονομασία της εστίας όπου "ανδρώθηκε" ο αθλητής όταν φοιτούσε στο ASU. Επάνω στο πλαστικό heel cap και λίγο παραδίπλα από το ανάγλυφο λογότυπό του έχει χαραχτεί η φράση "Designed with James Harden" ενώ κάμποσα εκατοστά παρακάτω διακρίνουμε το hashtag "#GoWitYoMove" που αποτελούσε φράση-μότο ενός αείμνηστου φίλου του. Φυσικά ως γνήσιος "μαμάκιας" NBAer δε παραλείπει να τιμήσει και τον άνθρωπο που τον έφερε σε τούτο το κόσμο μέσω αναγραφής της ημερομηνίας γέννησης της πολυαγαπημένης μητέρας του.
Όπως αναφέρθηκε και στο πρόλογο, το Adidas Harden Vol. 4 αρχικά προγραμματίσθηκε να διατεθεί σε τέσσερις χρωματισμούς με πρώτο και καλύτερο το μαυρο-meshάτο "Barbershop". Έν συνεχεία τη σκυτάλη πήραν το ροζουλί "Pink Lemonade", το χαρωπό "Candy Paint" και τέλος το ασπρόμαυρο "Cookies & Cream". Οι τρεις τελευταίες εκδόσεις κυκλοφόρησαν σε ασυνήθιστους κι αρκετά funky χρωματικούς συνδυασμούς εν συγκρίσει με το "Μπαρμπέρικο" που δείχνει πρόχειρο και σχεδόν μισοτελειωμένο. Σε μια απ' τις σπάνιες μη παρορμητικές μου αγορές αγνόησα όλες τις προηγηθείσες εκδόσεις και ανέμενα καρτερικά τον ερχομό του παράξενου πρασινόμαυρου "Glow Green" που είχε μπει εξ' αρχής στη λίστα επιθυμιών μου. Πιθανόν το πράσινο χρώμα έχει τη τιμητική του μετά από πολλά χρόνια αν κρίνω απ' τον πρώτο release χρωματισμό του Air Jordan XXXIV. O James Harden φορά το Vol. 4 απ' το πρώτο κιόλας ματς της τρέχουσας regular season κατά την διάρκεια της οποίας έχει φροντίσει να δοκιμάσει όλες τις εκδόσεις που αναφέραμε αλλά κι ακυκλοφόρητα PEs.