21 Νοεμβρίου 2019

Air Jordan XIII (Cherry aka Chicago)

Η κυριαρχία ή ορθότερα η παντοκρατορία των Chicago Bulls τη δεκαετία του '90 οφείλεται εν πολλοίς στον Michael Jordan κάτι που σε κάνει να αναρωτιέσαι τι παραπάνω θα είχαν επιτύχει οι Ταύροι αν ο MJ δεν είχε απείχε από το άθλημα εκείνον τον 1,5 χρόνο. Το Air Jordan XIII είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη τελευταία σεζόν του G.O.A.T. με τη φανέλα της τρίτης πιο επιτυχημένης ομάδας βάσει τίτλων στην ιστορία του NBA και παρά το ασυνήθιστα για την τότε εποχή παρουσιαστικό του κατάφερε να γίνει ένα από τα εμπορικότερα Js. Το og AJ XIII πρωτοεμφανίστηκε το 1998 και κυκλοφόρησε συνολικά σε πέντε χρωματικές εκδόσεις με τον Μιχαλάκη να τιμά δεόντως τις τέσσερις εξ' αυτών. Το ασπρόμαυρο μετέπειτα γνωστό κι ως "He Got Game", το  ροσονέρο "Bred", το σχεδόν κατράμι "Playoffs" και τέλος το "Chicago" ή αλλιώς "Cherry", ήταν για την ακρίβεια οι χρωματικές τέσσερις εκδόσεις που φόρεσε ο MJ κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου 1997-1998.
Το Air Jordan XIII "Chicago" μετά την ορίτζιναλ κυκλοφορία του το 1998 επανεμφανίστηκε μόλις πρόπερσι για δεύτερη φορά στην ιστορία της Jordan Brand και μάλιστα εμφανίστηκε τον Φλεβάρη του 2017 κατά το εορταστικό τριήμερο του All Star Game που διεξήχθη στη Νέα Ορλεάνη. To φανταχτερό και πολύ κοντό κόκκινο suede που καλύπτει κάτι παραπάνω από το 80% της συνολικής επιφάνειας του κελύφους συμπεριλαμβανομένης και της περιφέρειας της ενδιάμεσης σόλας η οποία στις αρχικές κυκλοφορίες "αιμορραγούσε" πάνω στα κατάλευκα pods, είναι το σήμα κατατεθέν του πιο "ταυρίσιου" 13αριου. Τα δύο λευκά πλευρικά πάνελ μπορεί αν μη διαθέτουν ούτε σταγόνα από 3M υλικό παρ' όλα αυτά όμως το αντάμειψαν με δύο ποιοτικότατες δερμάτινες επιφάνειες και φυσικά το μάτι του πούμα στο πίσω μέρος να γυαλίζει αγριεμένο! Σ' ότι έχει να κάνει με τη σμίλευση και τη χάραξης της εξωτερικής του σόλας και μόνο η προσπάθεια αντιγραφής της πατούσας του μαύρου πάνθηρα (καθώς έτσι αντιλήφθηκε ο Hatfield τον τρόπο παιχνιδιού του MJ) αρκεί για να αναδείξει το XIII ως το J με το πιο σέξι μοτίβο χάραξης ever!
Το Air Jordan XIII "Cherry" ή γι' άλλους "Chicago", επανεμφανίστηκε πρόπερσι κατά τη διάρκεια του All Star Game της Νέας Ορλεάνης και μόλις για δεύτερη φορά μετά τη πρώτη του επανακυκλοφορία το 2010. Μ' αυτή την έκδοση φτάνω τους τέσσερις χρωματισμούς στον εν λόγω κωδικό και ναι παραδέχομαι πως η εκθειαζόμενη σιλουέτα που επινόησε ο Tinker στα mid-90s είναι κατ' εμέ το δεύτερο συμπαθέστερο J μετά το all-time great Air Jordan XI. Όσοι επιθυμούν μια εκτενέστερη ανάλυση σχετικά με το "Lucky 13" μπορούν να κλικάρουν στα λινκ που σας επισυνάπτω και φιλοξενούνται παλαιότερα σχετικά άρθρα μου.
https://greeksneakcollector.blogspot.com/2018/09/air-jordan-xiii-he-got-game.html
https://greeksneakcollector.blogspot.com/2013/01/air-jordan-xiii.html