20 Δεκεμβρίου 2015

Adidas D Rose 6 Boost (Away)

Μπορεί ο Derrick Rose να μη θυμίζει σε κάτι τον εξαιρετικό παίχτη και νεότερο MVP που γνωρίσαμε πριν το καθοριστικό του τραυματισμό το 2012, όμως τα τελευταία signature παπούτσια του δια χειρός Adidas φαίνεται να αντισταθμίζουν την όποια πτώση του σε επίπεδο επιδόσεων και επιτυχιών εντός αγωνιστικών γραμμών. Πέρυσι, το πέμπτο μοντέλο της σειράς D Rose έγινε το πρώτο μπασκετικό που ενσωμάτωσε τις αντικραδασμικές μικροκάψουλες Boost κατά μήκος όλης της επιφάνειας πρόσφυσής του, υλοποιώντας με το καλύτερο δυνατό τρόπο τα όνειρα χιλιάδων sneakerheads για full Boost σ' ένα μπασκετικό μοντέλο. Απ' ότι φαίνεται το περυσινό εγχείρημα ήταν μια απλή πρόγευση για το τι μας επιφυλάσσει στο μέλλον η πιο premium μπασκετική σειρά των Three Stripes. Το Adidas D Rose 6 Boost όπως είναι η επίσημη ονομασία του, συστήθηκε στο φίλαθλο μπασκετικό κοινό περί τα τέλη Αυγούστου δημιουργώντας σε χρόνο dt τεράστιο ντόρο γύρω από τη επικείμενη παρουσία του στο κόσμο του NBA και αποτέλεσε για τους περισσότερους instant cop. Αυτός που ευθύνεται (και πάλι) για τη κατασκευή του νέου πατούμενου του βασικού γκαρντ των Chicago Bulls δεν είναι άλλος από τον Robbie Fuller, τον αναμορφωτή κατά πολλούς της γερμανικής εταιρείας σε ότι έχει να κάνει με το τομέα των μπασκετικών υποδημάτων.
Το έκτο D Rose αποτελεί αναμφισβήτητα το πιο εξελιγμένο μοντέλο της έως τώρα σειράς αν και τα τεχνολογικά καλούδια που διαθέτει δε διαφέρουν σημαντικά απ' αυτά του κοντινότερου προγόνου του. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος στη κατασκευή φυσικά και ανήκει στο αντικραδασμικό σύστημα με τις μικροκάψουλες Boost. Εκτείνονται κατά μήκος όλου του παπουτσιού αν και κυκλοφορούν αναφορές που το αμφισβητούν κάνοντας λόγο για στοχευμένη τοποθέτησή τους μόνο σε φτέρνα και έμπροσθεν μέρος. Για τον έλεγχο και την σταθερότητα των ολόλευκων μικροκαψουλών έχει τοποθετηθεί ένα πλαίσιο από EVA υλικό που τις "συγκρατεί", γνωστότερο κι ως StableFrame (πέρυσι SprintPlate). Ένα επίπεδο πριν την ημιδιαφανή σόλα βρίσκεται τοποθετημένη και εφέτος η πλαστική γέφυρα "X-bar" έχοντας υποστεί ένα μικρό "τριμάρισμα" και με κυριότερο μέλημά της την αποτροπή δυσάρεστων υπερεκτάσεων του πέλματος. Κι αυτή τη χρονιά η Adidas επέλεξε να χρησιμοποιήσει διαφορετικά υλικά κατασκευής του κελύφους για τις πρώτες δύο επίσημες εκδόσεις της. Για τη "Home" επέλεξε τη χρήση mesh υλικού ενώ για τις εκτός έδρας αναμετρήσεις των Bulls διάλεξε συνθετικό δέρμα. Μοναδικό κοινό χαρακτηριστικό τους στο κέλυφος είναι το καινοτόμο FitFrame με το πλαστικό heel cage και τους μη ελαστικούς ιμάντες που "πηγάζουν" απ' τις πλευρές του StableFrame, τέμνονται μυστικά κάτω από το λογότυπο του παίχτη και καταλήγουν σε αντίθετες μεριές με τη μορφή οπών για τα κορδόνια, θυμίζοντας λιγάκι κάτι από το κλασικό και διαχρονικό Adidas Crazy 8!
Το D Rose 6 εμφανισιακά δε διαθέτει κανένα κοινό χαρακτηριστικό με τον άμεσο προκάτοχό του ούτε καν στα σημεία που κατοικοεδρεύει το Boost. Το παπούτσι προφανώς και σχεδιάστηκε από το μηδέν και ο αρχικός χαρακτηρισμός του ως τανκ όταν κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο οι πρώτες ανεπίσημες φωτογραφίες του δε δικαιολογείται επ' ουδενί. Το κυρίως σώμα του παπουτσιού είναι καθαρότερο από κάθε άλλη φορά ανεξαρτήτως χρωματικής εκδόσεως και χωρίς παραπανίσια ή μη-λειτουργικά μπιχλιμπίδια. Μοναδική του ίσως τσαχπινιά να είναι η ασυμμετρία που εμφανίζει το κολάρο απ' την εξωτερική πλευρά και χει απόλυτα λειτουργικό σκοπό μιας και αρκετοί φορούν επιστραγαλίδες (ankle brace). Από κει και πέρα το D Rose 6 εμφανίζει μερικές σχεδιαστικές λεπτομέρειες σε πολύ μικρότερο βαθμό όμως απ' ότι πέρυσι. Το λογότυπο του Derrick κάνει την εμφάνιση του όλες κι όλες δύο φορές με τη πρώτη επάνω στο heel counter ενώ ακόμη μια φορά εμφανίζεται κρυμμένο επιμελώς στο έμπροσθεν μέρος της ημιδιαφανής σόλας του και λίγο παρακάτω από την υπογραφή του. Ανάλογη και διακριτική εμφάνιση πραγματοποιεί και το σήμα της Adidas στη κορυφή της γλώσσας και στη σόλα. Αυτή τη φορά τα παράλληλα Three Stripes δε βρίσκονται σε κάποιο εμφανές σημείο του παπουτσιού παρά μόνο στο εσωτερικό μέρος της γλώσσας "σπάζοντας" κατά κάποιο τρόπο τον άτυπο κανόνα περί εμφανούς αλλά και υποχρεωτικής παρουσίας των τριών γραμμών επάνω στο εκάστοτε μοντέλο. Ο Fuller σχεδίασε το παρόν μοντέλο έχοντας το μυαλό του τον Rose ως τον κεντρικό αστέρα της πόλης του Chicago κι αυτό φρόντισε να το δικαιολογήσει τοποθετώντας μικρά αστέρια στη βάση των κορδονιών κάθε παπουτσιού ανάλογα με κείνα που βρίσκονται στη σημαία της πόλης ενώ οι τριγωνικές οπές στα κορδόνια είναι εμπνευσμένες από την αρχιτεκτονική των κτιρίων της Wind City. Τέλος, όμορφη αλλά χιλιοφορεμένη η ιδέα ξεχωριστής τοποθέτησης του ονοματεπώνυμου του παίχτη ακριβώς στις μύτες του ζευγαριού.
Το Adidas D Rose 6 Boost κατά την επίσημη παρουσίασή του εμφανίστηκε μόνο σε δύο κλασικούς χρωματισμούς, με τη λευκό-γκρι "Home" έκδοση να είναι η πρώτη που ξεκίνησε να διατίθεται ευρέως. Μέχρι τη κυκλοφορία του κατάμαυρου "Away" ο γκαρντ των Bulls προτίμησε να δοκιμάσει νεότερες και ακυκλοφόρητες εκδόσεις του παπουτσιού ενώ παράλληλα στο διαδίκτυο έκαναν δειλά δειλά την εμφάνισή τους και άλλοι νεότεροι χρωματισμοί. Εξ' αυτών μοναχά μία ξεχώρισε κατ' εμέ περισσότερο, η έκδοση "Halloween" που προοριζόταν για την φετινή εορτή των Αμερικανών αν και εν τέλη δεν την είδαμε σε κάποιο από τα παρκέ του NBA. Προσωπικά οφείλω να παραδεχτώ ότι υπερέβαλα εαυτό με την υπομονή που έδειξα περιμένοντας τον "Away" χρωματισμό επειδή αυτός ήταν που με ενθουσίασε περισσότερο από την αρχή και μου θύμιζε ένα πολύ αγαπημένο μου παπούτσι, το AJ XIII Playoff. Μέχρι και το τέλος της αγωνιστικής περιόδου θα δούμε το D Rose 6 και σε άλλα χρώματα (Christmas, China) όμως η έκδοση που ανυπομονώ να δω live είναι αυτή με το Primeknit κέλυφος σχεδιασμένο ειδικά για το All Star Game του Toronto. Εν κατακλείδι, η Adidas απ' ότι φαίνεται συνέλεξε και επεξεργάστηκε στα σοβαρά τις κριτικές που ακολούθησαν το πρώτο full Boost μπασκετικό της, σήκωσε τα μανίκια της και πήρε την απόφαση να κατασκευάσει ίσως το καλύτερο μαπσκετικό για την φετινή χρονιά. Never Break!