21 Φεβρουαρίου 2015

Adidas Crazy 8 (aka KB8)

Το Adidas Crazy 8 ή αλλιώς Adidas KB8 αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα και διαχρονικότερα μπασκετικά παπούτσια όλων των εποχών. Είναι τυπικά το πρώτο παπούτσι που σχεδίασε η γερμανική εταιρεία για τον εντυπωσιακό και φέρελπι νέο Kobe Bryant. Η 13η επιλογή του NBA Draft του 1996, έκανε μια εξαιρετική ρούκι σεζόν με τη φανέλα των Los Angeles Lakers δίπλα στον τεράστιο Shaquille O'Neal ενώ κέρδισε και τον διαγωνισμό καρφωμάτων στο All Star Game που διεξήχθη στο Cleveland. Η Adidas βλέποντας αυτές τις επιδόσεις αποφάσισε να δημιουργήσει μια signature σειρά παπουτσιών για τον Kobe αφού διέκρινε ότι το νούμερο "8" των Λιμνανθρώπων θα άφηνε εποχή στο άθλημα του μπάσκετ. Με τη Nike να έχει πετύχει διάνα με τη σειρά Jordan και τον μεγάλο MJ να οδεύει προς το τέλος της καριέρας του, η γερμανική εταιρεία θεώρησε πως ο Kobe θα αποτελούσε το next best thing στο ΝΒΑ και γι' αυτό αποφάσισε να επενδύσει σε αυτόν. Με τον Kobe να εξελίσσεται σε ηγέτη των Los Angeles Lakers, το 2002 αποφασίζουν Kobe και Adidas να μην ανανεώσουν την συνεργασία τους με τη σειρά τότε να ολοκληρώνεται μόλις στο έκτο μοντέλο το οποίο επισήμως δε κυκλοφόρησε ποτέ. Φυσικά το πιο αναγνωρίσιμο μοντέλο της σειράς δεν είναι άλλο απ' το Adidas Crazy 8.
Στο πρώτο Kobe ενσωματώθηκαν αρκετές από τις τεχνολογικές καινοτομίες που είχε αναπτύξει τότε η Adidas. Βασικότερος πρωταγωνιστής όλων η νεοεφευρεθείσα τεχνολογία Feet You Wear την οποία ίσως μερικοί και να θυμάστε αφού είχε σα σήμα κατατεθέν της ένα προσωπάκι που θύμιζε πολύ το καρτούν Fido Dido. Η συγκεκριμένη τεχνολογία αναπτύχθηκε το 1994 από τον εφευρέτη Frempton Ellis αλλά χρησιμοποιήθηκε από την Adidas σε αρκετά μοντέλα της μέχρι το 1999 και έχει ως βασικό μέλημά της τα "μιμείται" τις κινήσεις του ποδιού όπως ακριβώς συμβαίνει και όταν κινούμαστε ξυπόλητοι. Στις ρετρό επανεκδόσεις αυτή η τεχνολογία απουσιάζει αλλά τόσο σχεδιαστικά όσο και λειτουργικά αυτό δεν είναι καθόλου εμφανές. Υπόσχομαι κάποια στιγμή στο μέλλον να κάνω μια εκτενέστερη αναφορά σχετικά με τη τεχνολογία Feet You Wear. Παρά τη μικρή απόσταση μεταξύ πέλματος (του αθλητή) και εδάφους, το παπούτσι καταφέρνει να επιτύχει μια αρκετά ικανοποιητική απορρόφηση κραδασμών κυρίως λόγω κατασκευής της σόλας από συνηθισμένο EVA υλικό. Στο μέσο αυτής έχει τοποθετηθεί το Torsion System που αποτρέπει τις όποιες ανεπιθύμητες υπερεκτάσεις του παπουτσιού εξαιτίας κυρίως της χωριζόμενης στα δύο εξωτερικής σόλας που χει μάλιστα τη μορφή ανθρώπινου πέλματος (στοιχείο του FYW). Από κει και πέρα εσωτερικά είναι εξαιρετικά αναπαυτικό με πλούσια επένδυση και παρά τις λιγοστές οπές για τα κορδόνια έχει πολύ καλά κρατήματα με το τελευταίο ζεύγος οπών να είναι συνδεδεμένο με ανεξάρτητους υφασμάτινους ιμάντες που καταλήγουν προς τα πίσω και χιαστή πάνω στο "κρυμμένο" heel counter.
Η Adidas ίσως για πρώτη φορά σε μπασκετικό της μοντέλο καταφέρνει να αξιοποιήσει εξαιρετικά τόσο λειτουργικά όσο και εμφανισιακά τις χαρακτηριστικές τις τρεις γραμμές. Αποφάσισε να τις "χοντρύνει" αρκετά και με το λουστρίνι πλαστικό ή δέρμα που χρησιμοποιήθηκε για τη κατασκευή τους, κατάφερε να τις αναβαθμίσει και ποιοτικά. Οι τρεις γραμμές βρίσκονται και στις δύο πλευρές του παπουτσιού, ξεκινούν απ' τη περίμετρο που "εγκλωβίζει" τη γλώσσα του και καταλήγουν να "εξαφανίζονται" μέσα στη σόλα. Οι στρογγυλεμένες άκρες της κυματιστής FYW σόλας δίνουν ένα ακόμη επιθετικό τόνο στο KB8, ενώ διακριτική είναι η παρουσία του σήματος της Adidas με ένα μικρό λογότυπο κοντά στους ιμάντες, ένα κοντά στο σημείο τομής τους, ένα στη "μύτη" (που δεν είναι εμφανές) και ένα τελευταίο αλλά αρκετά ευκρινές στη κορυφή της γλώσσας. Ξεχωριστή λεπτομέρεια τα heel tab και pull tab σε κολάρο και γλώσσα αντίστοιχα που είναι "ντυμένα" στα χρώματα των υφασμάτινων ιμάντων.
Το Adidas KB8 παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 1997 και φορέθηκε τη περίοδο 1997-1998 μόνο από τον συγκεκριμένο αθλητή, αντίθετα δηλαδή με αυτό που συμβαίνει σήμερα με τα signature μοντέλα. Κυκλοφόρησε τότε μόνο σε τρεις χρωματικούς συνδυασμούς οι οποίοι ήταν βασισμένοι στο λευκό και το μαύρο χρώμα σε διαφορετικές όμως αναλογίες. Έστω και κάπως αργά το 2005, αποφασίστηκε για επανακυκλοφορήσει για πρώτη φορά ο κλασικός ασπρόμαυρος χρωματισμός που όμως διέφερε σε δύο σημεία σε σχέση με την original εκδοχή του. Η τεχνολογία FYW και το μικρό της λογότυπο "αφαιρέθηκαν" απ' το παπούτσι καθώς ο εφευρέτης της διαφώνησε με την Adidas οπότε και έπρεπε να αποσυρθεί η συγκεκριμένη πατέντα. Επίσης, διαφοροποίηση υπήρξε και στη κωδική ονομασία του προϊόντος καθώς αυτή έπρεπε να αλλάξει από KB8 σε Crazy 8 αφού τα δικαιώματα του Black Mamba κατέχει πλέον η Nike. Παρά τις προαναφερθείσες αλλαγές που έπρεπε να υποστεί το μοντέλο ώστε να ξανακυκλοφορήσει κατάφερε τελικώς να γνωρίσει τη δόξα για δεύτερη φορά. Κυκλοφόρησε και σε άλλους χρωματισμούς με αρκετούς να γνωρίζουν επιτυχία και άλλους να καταλήγουν σε outlet. Το Crazy 8 φορέθηκε κατά καιρούς και από νεότερους αθλητές της Adidas όπως οι Derrick Rose, Damien Lillard και John Wall, ενώ για εφέτος φαίνεται να το προτιμούν οι Iman Shumpert και Kenneth Farried σε νέα χρώματα και με το ξεχωριστό gum χρώμα στην εξωτερική σόλα να του δίνει έναν άλλο χαρακτήρα. Προσωπικά όσοι παρακολουθείτε το blog γνωρίζετε πως το Crazy 8 αποτελεί ένα από τα δέκα πιο αγαπημένα μου μπασκετικά παπούτσια το οποίο και έλλειπε απ' τη συλλογή μου. Όχι όμως πια....!