6 Δεκεμβρίου 2015

PEAK TP9 2 (Retro Spurs)

Τον Ιανουάριο του 2013 αρκετοί ήταν αυτοί που ξαφνιάστηκαν στο άκουσμα της είδησης ότι η PEAK Sports απέσπασε την υπογραφή του κορυφαίου Γάλλου μπασκετμπολίστα όλων των εποχών Tony Parker για συμβόλαιο τριετούς διάρκειας έναντι 1,2 εκατ. δολαρίων. Η κινεζική εταιρεία προφανώς επιθυμούσε να εδραιωθεί στις συνειδήσεις των απανταχού μπασκετόφιλων έχοντας πλέον στις τάξεις της ένα παίχτη που είναι πρώτο βιολί σε μια απ' τις κορυφαίες ομάδες του NBA και παράλληλα σαν όνομα είναι μεγαλύτερο από εκείνα των Shane Battier και του αστείου Javale McGee. Άλλωστε εδώ και καιρό η εταιρεία ενδιαφερόταν για τη δημιουργία μιας premium signature σειράς και τι καλύτερο γι' αυτήν από να την "συνδέσει" με τον Tεπέ. Μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα κυκλοφόρησε το PEAK TP9 1 που ήταν ομολογουμένως ένα καλό πρώτο δείγμα γραφής και πέρυσι περίπου τέτοια εποχή παρουσιάστηκε το δεύτερο μοντέλο της σειράς με την κωδική ονομασία TP9 2.
Εκ πρώτης όψεως το PEAK TP9 2 δείχνει ως μια μελετημένη και αρκετά προσεγμένη κατασκευή με συστατικά παρόμοια με εκείνα που είδαμε στο πρώτο TP9. Έχει γίνει εκτεταμένη χρήση fuse υλικού για τη κατασκευή του κελύφους αλλά όχι στον αντίστοιχο περυσινό βαθμό αφού σε αρκετά σημεία του υπάρχει συνθετικό δέρμα ώστε να προσφερθεί υποστήριξη αλλά και για να αντιμετωπιστούν οι όποιες φθορές (toe cap). Το fuse σε όλη του την έκταση διαθέτει στοιχισμένες κάθετες λεπτές τομές οι οποίες έχουν "γεμίσει" με mesh για μεγαλύτερη αναπνευσιμότητα χωρίς να χαλάει η εικόνα του. Το πλαστικό τζαμάκι σχεδόν καταμεσής της σόλας είναι "ευγενική προσφορά" της Foothold τεχνολογίας που σε συνδυασμό με το μεγάλο heel counter από TPU υλικό παρέχουν εξαιρετική υποστήριξη και κρατήματα. Η αντικραδασμική τεχνολογία Gradient Dual που χει αναπτύξει η PEAK φυσικά και δε θα μπορούσε να απουσιάζει αφού η έμπνευση με τα δύο υλικά διαφορετικής έντασης σε συγκεκριμένα σημεία του παπουτσιού αποδείχτηκε το δυνατότερο σημείο του περυσινού μοντέλου.
Το design στον PEAK TP9 2 δεν έχει καμία σχέση με ότι είδαμε στη πρώτη προσπάθεια της PEAK κάτι αρκετά ευχάριστο μιας και αυτό σημαίνει πως η εταιρεία διαθέτει αρκετά σχέδια και φιλοδοξίες για τη νεογέννητη σειρά. Το παπούτσι είναι εμπνευσμένο από την αγάπη του Parker για τα αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων που διαθέτουν σπορ look κάτι που εύλογα εξηγεί και τις "γρίλιες" στο σώμα του. Τα λεπτά πλαστικά μέρη που βρίσκονται εκατέρωθεν των πλευρών του και ξεκινούν από το ύψος του κολάρου με κατάληξη τη σόλα δεν είναι τίποτε άλλο από του νούμερο της φανέλα του. Το περίτεχνο λογότυπο του παίχτη εμφανίζεται σε ένα μικρό κύκλο στην εξωτερική πλαϊνή μεριά του heel counter, στην εσωτερική μεριά της γλώσσας αλλά και στο outrigger της σόλας. Υπάρχει όμως σε αφθονία και εντός του heel counter και αν παρατηρήσετε πολύ προσεκτικά θα δείτε πως τα τρία (σχεδόν) ημικύκλια σχηματίζουν στο μέσο τους τον Πύργο του Άιφελ σε μια πιο σύγχρονη εκδοχή του. Το σήμα της κινεζικής εταιρείας εμφανίζεται όλες κι όλες τρεις φορές (μύτη, μέσο εσωτερικής πλευράς και κορυφή γλώσσας) με εκείνο που ναι στο μυτάκι του "παπουτσιού" να δίνει ένα ξεχωριστό χαρακτήρα στο παπούτσι. Τέλος, η εξωτερική σόλα διαθέτει μια καθώς πρέπει και συνηθισμένη χάραξη με το μικρό shank plate καταμεσής της όμως δυστυχώς δεν υπάρχει πουθενά η προτροπή "Go Spurs Go"! 
Το PEAK TP9 2 επισήμως ξεκίνησε να κυκλοφορεί το Σεπτέμβριο του 2014 και αρχικώς μόνο σε δύο κλασικούς χρωματισμούς, τον άσπρο (Home) και τον κατάμαυρο (Away) όπως άλλωστε ήταν και φυσιολογικό λόγω των San Antonio Spurs. Ακολούθησε ένας εξαίσιος ζαχαρί χρωματισμός του για τα Χριστούγεννα και μετά υπήρξε ένας πραγματικός καταιγισμός διαφόρων χρωματικών εκδόσεων απ' τις οποίες ξεχώρισαν τρεις, ο ασημί-μαύρος (Alamo), ο ασημί (The soul of speed) και ο μπλε για χάρη των Τρικολόρ και είδαμε να το φορά στο τελευταίο Ευρωμπάσκετ. Απ' όλους τους προαναφερθέντες χρωματισμούς δυστυχώς κανείς δε βρέθηκε στο διάβα μου όμως για καλή μου τύχη έστω και εν έτη 2015 εντόπισα στην Ελληνική αγορά την έκδοση "Retro Spurs" που ναι ντυμένη όπως καταλαβαίνετε στα χρώματα του παλιού σήματος των Σπιρουνιών. Αν δε κάνω λάθος στο background του σήματος τότε περιλάμβανε το μοτίβο "fiesta" που είχε σκοπό να τιμήσει τις μεξικάνικες ρίζες της πόλης του San Antonio και απαρτιζόταν μόνο από τρία χρώματα, ροζ, πορτοκαλί και τιρκουάζ (ή teal κατά τους Αμερικανούς). Μπορεί απ' τις εικόνες μέσω διαδικτύου το "γλυκό" να μη έδενε χρωματικά εντούτοις στο live του η εικόνα της συγκεκριμένης έκδοσης είναι ελκυστικότατη. They (PEAK) can play!