29 Δεκεμβρίου 2014

PEAK TP9 1 (Christmas Edition)

Ναι καλά διαβάσατε, PEAK TP9 1 ή τεπέ όπως τον λέει και ο τεράστιος Δημήτρης Χατζηγεωργίου! Το πρώτο προσωπικό παπούτσι του σούπερσταρ και πρωταθλητή με τη φανέλα των San Antonio Spurs, Tony Parker, το οποίο σχεδίασε και κατασκεύασε η κινέζικη εταιρεία αθλητικού εξοπλισμού PEAK. Πρώτα όμως λίγα λόγια για την άγνωστη έως τώρα PEAK. Το ονομά της μπορεί να μεταφράζεται ως κορυφή, ουσιαστικά όμως αποτελεί μια "κοινοπραξία" των αρχικών γραμμάτων των λέξεων Passion, Evolution, Achievement και Knowledge. Γεννήθηκε το 1989, έτος κατά το οποίο κυκλοφόρησε και το πρώτο της παπούτσι στη αγορά της Κίνας, ενώ από το 2005 και έπειτα έχει εφαρμόσει μια επιθετική στρατηγική συνάπτοντας συμφωνίες μεταξύ των οποίων είναι με τη FIBA ως επίσημος προμηθευτής σε ορισμένες διοργανώσεις της καθώς και με αρκετές ομάδες του NBA ως επίσημος σπόνσοράς τους. Πέραν όμως των διαφημίσεων και των χορηγιών, έχει συνάψει κατά καιρούς και συμβόλαια με μεγάλους αστέρες του NBA μερικοί εκ των οποίων είναι ο Jason Kidd και ο Shane Battier, οι οποίοι μάλιστα απέκτησαν και προσωπικά μοντέλα, τρία ο πρώτος και οκτώ ο δεύτερος! Με τα χρώματα της ομάδας PEAK "αγωνίζονται" σήμερα οι George Hill και C.J. Watson των Pacers, JaVale McGee των Nuggets, Chase Budinger των Timberwolves, Beno Udrih των Magic κ.ά. Τον Ιανουαρίου του 2013, ο Γάλλος υπερπρωταθλητής υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με τη κινεζική φίρμα αφήνοντας μετά από αρκετά χρόνια τη Nike. Στο δεύτερο μισό της περιόδου 2012-2013 φόρεσε το μοντέλο PEAK Team Lightning ενώ την επόμενη χρονιά προτίμησε το δικό του PEAK TP9 1 το οποίο και σας παρουσιάζω.
Κλασικά ξεκινάμε με το πρώτο μέρος της παρουσίασης μας που δεν είναι άλλο απ' τη καταγραφή των τεχνολογιών που διαθέτει το παπούτσι του. Το TP9 1 είναι κατασκευασμένο εξ' ολοκλήρου από fuse το οποίο δεν είναι τόσο εύκαμπτο όσο αυτό που συναντάμε σε πολλά σημερινά μπασκετικά και θυμίζει κατά κάποιο τρόπο fuse πρώτης γενιάς, πράγμα όχι απαραίτητα κακό. Στο κέλυφος έχουν μεριμνήσει για την αναπνευσιμότητα του ποδιού και έχουν χαράξει δύο τριγωνικές οπές (μία σε κάθε πλευρά του) καλυμμένες με mesh, ενώ υπάρχουν και οι κλασικές μικρές οπές στο ύψος του αστραγάλου και στο κουτουπιέ. Το κέλυφος κάθεται πάνω σε μια σόλα από phylon υλικό μέσα στην οποία "φιλοξενούνται" οι τεχνολογίες Gradient Dual και Foothold. Η πρώτη αποτελεί την βασική ανατικραδασμική τεχνολογία που έχει αναπτύξει η PEAK όλα αυτά τα χρόνια και συνδυάζει δύο διαφορετικής "εντάσεως" αφρώδη υλικά. Τόσο στο μπροστινό μέρος όσο και στη φτέρνα έχει τοποθετηθεί το ίδιο foam με μόνη διαφορά ότι στο μπrοστά έχουν ενσωματωθεί σε στοχευμένα σημεία του, δύο "σκληρότερα" foam σε σχήμα κερμάτων. Το δε Foothold είναι ένα ορθογώνιο πλαστικό κομμάτι τοποθετημένο ακριβώς στο μέσο του παπουτσιού που αποτρέπει τις δυσάρεστες υπερεκτάσεις. Τέλος, η χάραξη της εξωτερικής σόλας έχει ένα απλό και συνηθισμένο μοτίβο με τη διαφορά ότι στο μπροστά μέρος της έχει τοποθετηθεί και διάφανη σόλα, ένας συνδυασμός πολύ εντυπωσιακός και αρκετά αντισυμβατικός.
Στο σχεδιασμό του παπουτσιού θα έλεγα ότι λίγο πολύ ακολουθείται πιστά μια συγκεκριμένη γραμμή από την εταιρεία καθώς το TP9 1 θυμίζει σε αρκετά σημεία του προηγούμενα μπασκετικά της μοντέλα. Ωστόσο, η επιλογή της τοποθέτησης του σήματος της PEAK μόνο στην εξωτερική πλευρά και κάτω ακριβώς από τον αστράγαλο, "απελευθερώνει" πολύ χώρο από το κέλυφος και ταυτόχρονα δίνει της αίσθηση της συνεχής κίνησης του παπουτσιού. Το σήμα της PEAK εμφανίζεται ακόμη μια φορά στη κορυφή της γλώσσας και από εκεί και πέρα αναλαμβάνει δράση το λογότυπο του παίχτη, με το φινετσάτο "TP" να βρίσκεται στη βάση των κορδονιών και στο πίσω μέρος του κολάρου ενώ ακόμη δύο φορές εμφανίζεται και η υπογραφή του Parker, στο heel tab και στο toe box. Στην εικονιζόμενη έκδοση το μοντέλο έχει εορταστική εσωτερική επένδυση και έξτρα ζευγάρι μαύρα κορδόνια ενώ σε όλες τις χρωματικές του εκδόσεις έρχεται "αγκαζέ" με ένα συρταρωτό κουτί. Διόλου άσχημα για ένα μοντέλο signature σειράς...!
Το PEAK TP9 1 μπορεί να παρουσιάστηκε επισήμως στο κοινό τον Ιούλιο του 2013 σε χρωματισμούς ειδικά προσαρμοσμένους στα χρώματα των San Antonio Spurs αλλά και της εθνικής του ομάδας, παρ' όλα αυτά πάτησε για πρώτη φορά παρκέ "ντυμένο" στα κόκκινα κατά το Χριστουγεννιάτικο αγώνα της ομάδας του με αντιπάλους τους Houston Rockets. Κυκλοφόρησαν αρκετοί χρωματισμοί του μοντέλου με εκείνους που ξεχώρισαν να είναι ο ασπρόμαυρος, ο γκρι-λιλά γνωστότερος και ως "All Star" και το κατακόκκινο "Christmas". Κάπου εδώ οφείλω να παραδεχτώ ότι όπως και με το UA Anatomix Spawn 2 έτσι και τώρα δεν ήλπιζα ότι θα εντόπιζα σε κάποιο κατάστημα της Ελλάδος το TP9 1 ή κάποιο από τα μπασκετικά μοντέλα της PEAK. Όταν εντελώς τυχαία εντόπισα επιτέλους προϊόν της PEAK αυτό δεν ήταν το παπούτσι του Tony Parker, αλλά το PEAK Team Attitude στην έκδοση "GH3" (George Hill) και ευτυχώς που δε βιάστηκα καθώς λίγο αργότερα βρήκα το TP9 1 σε δύο χρώματα (κόκκινο και μαύρο) και αμέσως φυσικά το χέρι μου πήγε στην έκδοση "Christmas". Η τιμή του ιδιαίτερα ανταγωνιστική σε σχέση με πολυδιαφημισμένα μοντέλα άλλων εταιρειών και θα προέτρεπα όποιον βρει οποιοδήποτε μπασκετικό της PEAK να του ρίξει μια ματιά. Εντάξει δεν έχει το swoosh, ε και...???