8 Απριλίου 2014

Reebok Shaqnosis

Τείνω όλο και περισσότερο προς την άποψη ότι η δεκαετία του '90 ίσως και να αποτελεί την πλέον επιτυχημένη περίοδο στην ιστορία των μπασκετικών παπουτσιών. Τα Reebok Shaqnosis θεωρούνται από αρκετούς ως ένα απ' τα χαρακτηριστικότερα και δημοφιλέστερα μοντέλα εκείνης της εποχής που σίγουρα όσοι είναι κοντά στα 30 θα τα θυμούνται. Σχεδόν 18 χρόνια μετά τη πρώτη κυκλοφορία τους (1995) η Reebok μέσα στη γενικότερη "ρετρο-διάθεση" που επικρατεί κυρίως τη τελευταία τριετία, αποφάσισε επιτέλους να τα επανακυκλοφορήσει και μάλιστα σε αρκετά προσιτή τιμή. Τα Shaqnosis φορέθηκαν μόνο από τον ίδιο τον "Superman" κατά την αγωνιστική περίοδο 1995-1996 και αποτελεί δημιούργημα του Jonathan Morris, σχεδιαστή του επίσης επιτυχημένου Reebok Kamikaze II. Τα δύο αυτά μπασκετικά μαζί με το The Rail, το Blast και το training παπούτσι Big Hurt αποτελούν τη συλλογή "Mobius" της Reebok και είναι σχεδιασμένα μόνο με άσπρο και μαύρο χρώμα και με αναλογία 50/50.
Η ποιότητα κατασκευής του Shaqnosis μοιάζει αρκετά με κείνη των Kamikaze I και II. Το περίβλημα του παπουτσιού αποτελείται από λευκό δέρμα πάνω στο οποίο έχουν ραφτεί λεπτές nubuck λωρίδες. Έχει πλούσια εσωτερική επένδυση με χαρακτηριστικότερο όλων τα "μαξιλαράκια" στη περιοχή του αχίλλειου τένοντα, ενώ η γλώσσα του είναι συνδυασμός mesh και nubuck υλικών. Για τη καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των κραδασμών έχουν τοποθετηθεί δύο κυψέλες Hexalite στη φτέρνα και στο εμπρόσθιο μέρος του πέλματος, με τη πρώτη να είναι αρκετά μεγαλύτερη σε πάχος (περίπου 5mm). Εδώ αξίζει να αναφέρουμε πως το ζευγάρι που φορούσε ο Shaq στους αγώνες διαφέρει σε κάποια σημεία από εκείνα που διατέθηκαν στο ευρύ καταναλωτικό κοινό. Τα παπούτσια των αγώνων του ήταν αρκετά πιο ψηλά για περισσότερη ασφάλεια και προστασία, ενώ διέθετε και την τεχνολογία Insta Pump που προσέφερε στον "Diesel" επιπλέον αναπαυτικότητα και άνεση.
Νονός του παπουτσιού είναι ο ίδιος ο Shaq αφού όπως έχει αναφέρει κάποια στιγμή τα παρατηρούσε για αρκετή ώρα και ένιωσε να υπνωτίζεται. Ο υπνωτισμός των αντιπάλων όμως δεν αποτέλεσε τη βάση σχεδιασμού τους, πως άλλωστε να περάσει απαρατήρητο ένα τέτοιο θηρίο. Ο Jonathan Morris δεν άνηκε τότε στην ομάδα σχεδιασμού της σειράς Shaq, εργαζόταν όμως για κάποιο διαφορετικό πρότζεκτ της Reebok και πειραματιζόταν με διάφορα σχέδια. Ένα απ' αυτά που εμπνεύστηκε ήταν και εκείνο των ομόκεντρων κύκλων, όπως αυτοί που δημιουργούνται στο νερό όταν ρίξουμε μια πέτρα σε αυτό. Το φουτουριστικό και περίεργο για την εποχή σχέδιο θεωρήθηκε ως το καταλληλότερο παπούτσι για τον Shaq και προτιμήθηκε από το σχέδιο του E. Scott Morris που τελικά κατέληξε στον διάσημο αθλητή του NFL Emmitt Smith. Το παπούτσι εμφανίστηκε τότε μόνο στα ασπρόμαυρα ενώ για πρώτη φορά αποτυπώνεται πάνω σε αυτό και το επίσημο λογότυπο του Shaq που καρφώνει.
Τα Shaqnosis αποτελούν το τελευταίο ζευγάρι παπουτσιών που φόρεσε ο "Man of Steel" με τη φανέλα των Orlando Magic, πριν μετακομίσει στο LA για τους Lakers. Τα φόρεσε όχι μόνο κατά τη διάρκεια της κανονικής περιόδου και των αγώνων Playoffs, αλλά και στο All Star Game του Σαν Αντόνιο στο οποίο ξεχώρισε τόσο για την απόδοση του όσο και για εκείνο το εκπληκτικό κάρφωμα πάνω στο Ναύαρχο David Robinson. Ο Shaquille τα προτίμησε και στα παιχνίδια προετοιμασίας της Dream Team 2, όμως στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα "επέλεξε" να φορέσει τα Reebok Preacher. Αν και τότε είχαν σχεδιαστεί δύο επιπλέον χρωματισμοί για τα Shaqnosis (γκρι και ασημί νομίζω) εντούτοις αποφασίστηκε να μη βγουν ποτέ στη παραγωγή. Η απόφαση της Reebok Classic να επαναφέρει έστω και αργά πολλά από τα επιτυχημένα μπασκετικά της τόσο στις ορίτζιναλ εκδόσεις τους όσο και σε νεότερους χρωματικούς συνδυασμούς, με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο πόσο μάλλον όταν συνδυάζεται και με πολύ προσιτές τιμές. Εύχομαι και ελπίζω κάποια στιγμή να αποφασίσουν να κυκλοφορήσουν ξανά και τα θρυλικά Reebok Blast του Nick Van Exel.