26 Ιανουαρίου 2014

Reebok Kamikaze I

Η Reebok αποφάσισε πριν από περίπου ένα χρόνο να αναβιώσει ορισμένα από τα πιο επιτυχημένα μπασκετικά της μοντέλα. Η δεκαετία του '90 ήταν για την τότε αγγλική εταιρεία άκρως επιτυχημένη και ουσιαστικά ήταν το αντίπαλο δέος της Nike σε ότι είχε να κάνει με τον γενικότερο μπασκετικό εξοπλισμό. Shaquille O'Neal, Shawn Kemp και αργότερα ο Allen Iverson αποτέλεσαν τα "βαριά χαρτιά" της σε ότι είχε να κάνει με το άθλημα του μπάσκετ, με τον κάθε ένα από αυτούς να έχει και τη δική του σειρά παπουτσιών. Για την αγωνιστική περίοδο 1994-1995 η Reebok αποφάσισε να σχεδιάσει για πρώτη φορά παπούτσια για τον τρομερά θεαματικό Shawn Kemp των Seattle Supersonics βαφτίζοντάς τα Kamikaze 1. Είκοσι χρόνια αργότερα, η Reebok επιτέλους αποφασίζει να επανακυκλοφορήσει τα θρυλικά παπούτσια του Reignman.
Ξεχάστε ότι ξέρατε σχετικά με Flywire και SprintFrame, 3D fuse και Micro G και όποιες άλλες τεχνολογίες αναπτύχθηκαν από τις εταιρείες αθλητικών ειδών τη τελευταία δεκαετία. Τα πράγματα τη δεκαετία του '90 ήταν πολύ μα πολύ πιο απλά. Δέρμα, συνθετικό δέρμα και καστόρι (αγγλικά suede) συνθέτουν το επάνω μέρος του παπουτσιού και η γνωστή ενδιάμεση σόλα EVA αποτελεί τη βασική αντικραδασμική τεχνολογία με την οποία έχει εξοπλιστεί το μοντέλο. Υπάρχει φυσικά και ένα μικρό παράθυρο που "ομολογεί" τη παρουσία Hexalite τεχνολογίας αλλά μάλλον κάτι τέτοιο δεν υφίσταται πραγματικά. Φυσικά μη αναρωτηθείτε αν το παπούτσι διαθέτει κάποιο σύστημα αερισμού καθώς κάτι τέτοιο δεν υφίσταται όταν μιλάμε για παπούτσια που σχεδιάστηκαν 20 χρόνια πριν.
Στο κομμάτι του σχεδιασμού τώρα τα πράγματα είναι και εδώ απλά. Ασπρόμαυρος συνδυασμός χρωμάτων που παραπέμπουν σε κεραυνούς και μερικές πινελιές πράσινου χρώματος που παραπέμπουν στα χρώματα των Sonics. Όμως η ρετρό έκδοση του 2014 διαφέρει σε μερικά σημεία από την ορίτζιναλ έκδοση του 1994. Το τμήμα της εξωτερικής σόλας που καλύπτει τη "μύτη" του παπουτσιού στην πρώτη έκδοση ήταν τελείως πράσινη ενώ στην επανέκδοση είναι συνδυασμός μαύρου και πράσινου. Επίσης, στη εξωτερική σόλα το οβάλ πλαίσιο που περιέχει το λογότυπο της εταιρείας ήταν πράσινο ενώ σήμερα μαύρο. Κατά τη γνώμη μου ασήμαντες μικροδιαφορές για κείνους που αναζητούσαν το Kamikaze 1 τόσα χρόνια.
Όπως ανέφερα και στο ξεκίνημα της παρούσας ανάρτησης το Kamikaze ήταν το παπούτσι που φόρεσε ο Kemp κατά την αγωνιστική περίοδο 1994-1995. Αυτό που ίσως να μη γνωρίζετε αρκετοί είναι ότι κατά τη διάρκεια του All Star Game στο Pheonix το 1995, ο αθλητής των Υπερηχητικών φόρεσε μια χαμηλή έκδοσή τους που ίσως και να μη κυκλοφόρησε ποτέ επισήμως από τη Reebok. Για το 2014 πάντως αναμένονται και άλλοι χρωματικοί συνδυασμοί του Kamikaze όπως το μαύρο-μπλε και το εντυπωσιακό μαύρο-κόκκινο. Απ' ότι φαίνεται η Reebok αποφάσισε να κάνει στην άκρη τα περίεργα σχέδια και τους διάφορους νεοτερισμούς και να δώσει όλη της τη προσοχή σε επανεκδόσεις επιτυχημένων μοντέλων από περασμένες δεκαετίες. Καθόλου άσχημη ιδέα...