26 Ιανουαρίου 2014

Reebok Kamikaze I

Η Reebok αποφάσισε πριν από περίπου ένα χρόνο να αναβιώσει ορισμένα από τα πιο επιτυχημένα κι ευρέως αναγνωρίσιμα μπασκετικά της μοντέλα. Η πολυσυζητημένη δεκαετία του '90 υπήρξε για την τέως αγγλική φίρμα μια απ' τις καλύτερες αν όχι η καλύτερη περίοδος της ιστορίας της αποτελώντας ουσιαστικά το αντίπαλο δέος της Nike σε ότι σχετίζονταν με τον γενικότερο μπασκετικό εξοπλισμό. Οι Shaquille O'Neal, Shawn Kemp και λίγο αργότερα ο Allen Iverson αποτέλεσαν τα "βαριά χαρτιά" της σε ότι είχε να κάνει με το άθλημα της καλαθόσφαιρας, με τον κάθε ένα απ' αυτούς να κατέχει και τη δική του signature σειρά παπουτσιών. Η αγωνιστική περίοδος 1994-1995 σήμανε μια νέα αρχή για την Reebok καθώς αποφάσισε να σχεδιάσει για πρώτη φορά αγωνιστικά παπούτσια για τον θεαματικότερο NBAer εκείνης της εποχής τον δυναμικό Shawn Kemp των Seattle Supersonics γνωστότερο ευρέως κι ως "ReignMan". Και το όνομα αυτών των αξεπέραστων μπασκετικών, Reebok Kamikaze I! Είκοσι χρόνια αργότερα, η θυγατρική εταιρεία πλέον της Adidas αποφασίζει επιτέλους να επανακυκλοφορήσει τα θρυλικά παπούτσια του ανθρώπου που μας ώθησε να συμπαθήσουμε και να αναπολούμε πια τους "Υπερηχητικούς"!
Ξεχάστε ότι ξέρασε σχετικά με Flywire νήματα και SprintFrame, 3D fuse επιστρώσεις Micro G foam και όποιες άλλες τεχνολογίες αναπτύχθηκαν από τις εταιρείες αθλητικών ειδών τη τελευταία δεκαετία. Τα πράγματα εκείνη τη περίοδο όσον αφορά την κατασκευή performing υποδημάτων ήταν πολύ μα πάρα πολύ πιο απλά. Δέρμα, συνθετικό δέρμα και καστόρι (αγγλικά suede) τα οποία επικαλύπτονται μεταξύ τους συνθέτουν το πλαίσιο του Reebok Kamikaze I ενώ το ξεπερασμένο τη σήμερον ημέρα PU foam αποτελεί το βασικό υλικό κατασκευής της ενδιάμεσης σόλας του. Υπάρχει βέβαια κι ένα μικρό παράθυρο στο πάτωμα της σόλας που αποδεικνύει την παρουσία Hexalite τεχνολογίας όμως πρόκειται καθαρά για μια στυλιστική παρέμβαση χωρίς κάποιο λειτουργικό σκοπό. Τέλος, μη διανοηθείτε να αναρωτηθείτε αν το παπούτσι φέρει κάποιο σύστημα αερισμού καθώς κάτι τέτοιο δεν υφίσταται ούτε σαν ιδέα ιδίως όταν αναφερόμαστε για μπασκετικά που σχεδιάστηκαν 20 χρόνια πριν.
Σε ότι έχει να κάνει με το σχεδιαστικό κομμάτι του Reebok Kamikaze I τα πράγματα είναι επίσης πολύ απλά. Ασπρόμαυρος συνδυασμός χρωμάτων που παραπέμπουν σε κεραυνούς, αστραπές και βροντές κι όποιο  φυσικό φαινόμενο τραβάει η ψυχή σας συν μερικές πινελιές πράσινου χρώματος τιμής ένεκεν των δοξασμένων Supersonics. Το διαχρονικό Vector λογότυπο έχει λιτή και διακριτικότατη παρουσία δηλώνοντας παρών και στα τρία επιμέρους συνδετικά μέρη του παπουτσιού (γλώσσα, πλαίσιο, midsole). H ρετρό επανέκδοση του 2014 την οποία και σας εκθέτω διαφέρει σε κάποια σημεία από την ορίτζιναλ βερσιόν του 1994. Το τμήμα της εξωτερικής σόλας που καλύπτει το "μυτάκι" του παπουτσιού κατά τη πρώτη του κυκλοφορία ήταν τελείως πράσινη και ημιδιαφανή ενώ στo τωρινό μοντέλο είναι συνδυασμός μαύρου και πράσινου σε συμπαγή γόμα. Επίσης, στην εξωτερική σόλα το οβάλ πλαίσιο που περιέχει το λογότυπο της εταιρείας τότε ήταν σε πράσινο φόντο ενώ τώρα σε μαύρο. Κατά τη προσωπική μου άποψη ασήμαντες μικροδιαφορές για εκείνους που αναζητούσαν το Kamikaze 1 πολλά χρόνια όπως εγώ!
Όπως ανέφερα και στο ξεκίνημα της παρούσας ανάρτησης το Reebok Kamikaze 1 υπήρξε το πρώτο signature παπούτσι που φόρεσε ο εκρηκτικός πάουερ φόργουορντ Shawn Kemp κατά την αγωνιστική σεζόν 1994-1995. Να σημειωθεί εδώ πως το Kamikaze 1 κυκλοφόρησε σε έναν και μόνο χρωματικό συνδυασμό όπως συνέβαινε άλλωστε και με τα περισσότερα μπασκετικά δια χειρός Άγγλων! Εκείνο που ίσως να είναι άγνωστο σε πολλούς είναι πως κατά τη διάρκεια του All Star Game στο Pheonix τον Φεβρουάριου το 1995, ο ηγέτης των "Υπερηχητικών" αγωνίστηκε φορώντας μια χαμηλωμένη έκδοση του Kamikaze 1 που δυστυχώς δε γνώρισε επιτυχία ίσως λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητάς τους εκ μέρους της Reebok. Για το 2014 πάντως αναμένονται κι άλλοι νεότεροι χρωματισμοί του μοντέλου όπως το μαύρο-μπλε και το εντυπωσιακό μαύρο-κόκκινο. Απ' ότι φαίνεται η άλλοτε κραταιά Reebok αποφάσισε να κάνει στην άκρη τα περίεργα σχέδια και τους διάφορους νεοτερισμούς δίνοντας όλη της τη προσοχή σε επανεκδόσεις επιτυχημένων κι αξεπέραστων μοντέλων περασμένων δεκαετιών. Καθόλου άσχημη ιδέα... Next stop Kamikaze II!