22 Απριλίου 2014

Air Jordan Melo M10 (Bulls Edition)

Ποιος να το πίστευε ότι ο Carmelo Anthony, ένας από τους πιο χαρισματικούς σκόρερ της νεότερης γενιάς, θα έφτανε κάποια στιγμή τα 10 παπούτσια με το δικό του λογότυπο και τη δική του υπογραφή και μάλιστα με την ιδιαιτέρως απαιτητική Jordan Brand. Η σειρά Melo επισήμως ξεκίνησε κάπως αντισυμβατικά το 2003 καθώς η κωδική ονομασία M1.5 δε σε προϊδέαζε ότι πρόκειται για το πρώτο παπούτσι του τότε παίχτη των Denver Nuggets. Τα μοντέλα που ακολούθησαν, το M5.5 έως και το M6, σχεδιαστικά δανείστηκαν πολλά ρετρό στοιχεία της επίσημης σειράς παπουτσιών Jordan όμως δεν γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Τα τελευταία τρία Melo "απεγκλωβίστηκαν" από αυτή τη δέσμευση και θεωρούνται τα πιο επιτυχημένα της σειράς. Η Jordan Brand όμως αποφάσισε για το νέο M10 να κάνει κάτι ασυνήθιστο για αυτή καθώς επέλεξε να "κοπιάρει" το επίσημο Air Jordan XX8 και αφού επενέβη σε αυτό με μερικές ποιοτικές τροποποιήσεις του, το παρουσίασε ως το επίσημο δέκατο μέλος της οικογένειας Melo.
Τεχνολογικά έχει ενσωματωθεί σε αυτό ότι κορυφαίο διαθέτει αυτή τη στιγμή η Jordan Brand. Το M10 όπως άλλωστε και το AJ XX8 έχει εφοδιαστεί με τη νέα τεχνολογία Flight Plate που προσφέρει τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση κραδασμών, ενώ επιτυγχάνει και αποτελεσματικότερη ανταπόκριση στις απότομες αλλαγές κατεύθυνσης του παίχτη. Το Dynamic Fit (και όχι Flywire) σύστημα καθώς και το αρκετά ευρύ heel counter λειτουργούν αρμονικά και συμπληρωματικά ώστε να "κλειδώνουν" το πόδι μέσα στο παπούτσι αποτρέποντας έτσι οποιαδήποτε ανεπιθύμητη μετατόπισή σου. Η απόφαση αντικατάστασης της ελαστικής και μη λειτουργικής "κουκούλας" του AJ XX8 με πιο ανθεκτικά υλικά (όπως συνθετικό δέρμα ή nubuck) αν και περιορίζουν κατά πολύ την αναπνευσιμότητα του ποδιού, εντούτοις προσφέρουν επιπρόσθετη ασφάλεια και αντοχή. Βελτιωμένη σε σχέση με το XX8 και το SE εμφανίζεται η περιοχή του κολάρου καθώς είναι αρκετά πιο "πλούσια" αν συνυπολογίσει κανείς και τα δύο μικρά εσωτερικά μαξιλαράκια που τοποθετήθηκαν. Τέλος, ίδια παρέμεινε η χάραξη αλλά και το υλικό κατασκευής της εξωτερικής σόλας όπου φιλοξενούνται οι θύλακες Zoom Air.
Στο τομέα του σχεδιασμού το Melo M10 δε διαφέρει πολύ τόσο από το XX8 όσο και από το XX8 SE. Δε διαθέτει τη μινιμαλιστική εμφάνιση του XX8 όμως στα δικά μου μάτια δείχνει πιο εντυπωσιακό και απ' τα δύο μοντέλα καθώς τα premium υλικά του το κάνουν μάλλον καταλληλότερο ως βασικό παπούτσι της επίσημης σειράς Jordan, όμως γι' αυτό δεν αποφασίζω εγώ. Η αντικατάσταση των δύο carbon fiber plates στο πίσω μέρος του παπουτσιού, με ένα ασημί πλαίσιο στο οποίο έχει αποτυπωθεί το κλασικό 80's λογότυπο Melo θα έλεγα πως αποτελεί το μοναδικό σημείο που με "ξενίζει" λιγάκι. Όμορφες μικρές σχεδιαστικές λεπτομέρειες αποτελούν το heel tab με το επίσημο λογότυπο Melo, το μικρό carbon plate που διατηρήθηκε στο πλάι, αλλά και το M που σχηματίζει το βασικό υλικό του παπουτσιού που καλύπτει το nubuck στη περιοχή των δακτύλων.
Το Air Jordan Melo M10 επισήμως παρουσιάστηκε το Δεκέμβριο του 2013 και αποτελεί έμπνευση του περίφημου σχεδιαστή Tinker Hatfield. Ντεμπούταρε σε μπλε-μαύρο χρωματισμό που παραπέμπει στα χρώματα των New York Knicks, όμως στα καταστήματα ξεκίνησε πρώτα να διατίθεται η πράσινη φωσφοριζέ έκδοση των Χριστουγέννων η οποία βέβαια δε φορέθηκε ποτέ καθώς ο Carmelo εκείνη τη περίοδο ήταν τραυματίας. Ακολούθησαν και άλλοι χρωματισμοί του παρ' όλα αυτά εκείνος που μου κέντρισε περισσότερο τη προσοχή ήταν ο μαύρο-κόκκινος. Πολλοί (μεταξύ των οποίων και εγώ) ερμήνευσαν την έκδοση αυτή ως προπομπό της μετακίνησης του Anthony στους Chicago Bulls από τη νέα σεζόν όμως αυτό μάλλον φαντάζει άπιαστο όνειρο. Έκτοτε εκδόθηκαν δεκάδες άλλοι χρωματικοί συνδυασμοί ενώ πρόσφατα η Jordan παρουσίασε και τη βερσιόν που θα αξιοποιούσε ο Carmelo στους φετινούς αγώνες των Play Off η οποία όπως φαίνεται θα φορεθεί από άλλο παίχτη της εταιρείας. Τώρα κατά πόσο θα δούμε και ενδέκατο Jordan Melo είναι άγνωστο καθώς κυκλοφορεί η φήμη ότι ο αθλητής θα υπογράψει νέο πλουσιοπάροχο συμβόλαιο με κινεζική εταιρεία αθλητικών ειδών, ώστε να αντισταθμίσει το χαμηλό συμβόλαιο που θα του προσφέρουν ομάδες με χαμηλό salary cap μεν αλλά με μεγάλες πιθανότητες διεκδίκησης ενός πολυπόθητου δαχτυλιδιού πρωταθλητή.