20 Απριλίου 2015

Air Jordan XX8 SE (Playoff Pack 2014)

Το Air Jordan XX8 θεωρείται από πολλούς το πιο καινοτόμο μπασκετικό μοντέλο που δημιούργησε η Jordan Brand εδώ και αρκετά χρόνια. Παρουσιάστηκε επισήμως το Δεκέμβριο του 2012 και αποτελεί το 28ο μοντέλο της διασημότερης και πιο επιτυχημένης σειράς μπασκετικών παπουτσιών. Είναι προϊόν συνεργασίας του κορυφαίου στο είδος Tinker Hatfield και του Josh Heard και εφοδιάστηκε με ουκ ολίγα καλούδια. Το "stealth" μοντέλο της Jordan ανέλαβε να προωθήσει ο Russell Westbrook των Oklahoma City Thunder και δε τα πήγε καθόλου άσχημα φορώντας τα. Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα η εταιρεία αποφάσισε να κυκλοφορήσει μια "εξευγενισμένη" και πιο οικονομική εκδοχή του μοντέλου, το Air Jordan XX8 SE. Η light εκδοχή του AJ XX8 τιμήθηκε σχεδόν απ' όλους τους αστέρες της Jordan Brand (Ray Allen, Joe Johnson, Kawhi Leonard κ.ά.) ενώ κυκλοφόρησε σε αρκετούς χρωματικούς συνδυασμούς και πολύ πιθανόν με τη νέα του μορφή να γνώρισε μεγαλύτερη επιτυχία από το βασικό μοντέλο. Ας μη χρονοτριβώ άλλο και ας προχωρήσω στη καθιερωμένη ανάλυση του παπουτσιού.
Το Air Jordan XX8 SE διαθέτει τις σημαντικότερες τεχνολογικές καινοτομίες του βασικού μοντέλου μείον ορισμένα όχι και τόσο λειτουργικά χαρακτηριστικά του. Έχει ενσωματωμένες τις τεχνολογίες Flight Plate (αναλυτικότερη παρουσίαση της οποίας έχει γίνει στο ιστολόγιο με το σύνδεσμό της να είναι www.greeksneakcollector.blogspot.gr/2014/03/flight-plate-jordan-brand.html), heel counter και shank plate από ανθρακόνημα και για επιπλέον κρατήματα το σύστημα Dynafic Fit. Οι διαφορές σε σχέση με τη κανονική έκδοση είναι η απομάκρυνση της ελαστικής "κουκούλας" και η ελαφρώς τροποποιημένη γλώσσα του. Η απουσία της "κουκούλας" έχει σαν αποτέλεσμα τη αποκάλυψη του συνθετικού - κάτι σα mesh - υλικού που κρυβόταν επιμελώς κάτω από αυτή, προσφέροντας ταυτόχρονα λίγο καλύτερη αναπνευσιμότητα στο μοντέλο. Τόσο στο AJ XX8 και SE όσο και στο AJ Melo M10, η χάραξη της εξωτερικής σόλας αλλά και η λειτουργικότητα του Flight Plate System παραμένουν ακριβώς ίδιες.
Σε ότι έχει να κάνει με την εξωτερική σχεδίαση του Air Jordan XX8 SE θα έλεγα πως τελικά το μότο "less is more" με βρίσκει απολύτως σύμφωνο. Το συνθετικό υλικό του κελύφους που όπως ανέφερα πριν θυμίζει κάτι από mesh περασμένων όμως εποχών, δίνει τη δυνατότητα για ακόμη περισσότερους χρωματικούς συνδυασμούς και απεικονίσεις αν και οι τρεις πρώτοι χρωματισμοί που κυκλοφόρησε το SE είχαν μοτίβο παραλλαγής που κυριολεκτικά σκότωσαν εμφανισιακά το παπούτσι. Σειρά πήραν πιο "συμπαγείς" και συνηθισμένοι χρωματισμοί που κατάφερναν να αναδείξουν όλα τα διάσημα πια χαρακτηριστικά του όπως το heel counter και το shank plate από ανθρακόνημα αλλά και τα κέλυφος με το Dynamic Fit που παραπέμπει σε ακροδάχτυλα που συγκρατούν το παπούτσι. Σε αρκετές εκδόσεις του SE η γλώσσα αλλά και το heel tab αντανακλούν το φως προσθέτοντας μια ακόμη ενδιαφέρουσα πινελιά στο παπούτσι.
Το Air Jordan XX8 αν και συστήθηκε στο κοινό το Δεκέμβριο του 2012 ξεκίνησε να διατίθεται από το Φεβρουάριο του 2013 και σχεδόν τρεις μήνες αργότερα κυκλοφόρησε και η SE έκδοση στο διάσημο χρωματισμό "Bel Air" που προέρχεται από το τίτλο της διάσημης σειράς των 90's. Ο φρέσκος αλλά και παρδαλός χρωματισμός του δεν ήταν καθόλου ελκυστικός όπως και αυτοί που ακολούθησαν σε μοτίβο παραλλαγής. Στη συνέχεια κυκλοφόρησαν πιο συντηρητικοί χρωματισμοί με εξαίρεση ίσως δύο εκδόσεις, τη "Flight Before Christmas" και την "All Star", που κυριολεκτικά σε αναγκάζουν να αναρωτηθείς το λόγο για τον οποίο αποφάσισαν να τα παρουσιάσουν έτσι "ντυμένα". Τελευταία και καταϊδρωμένη κυκλοφόρησε η εικονιζόμενη έκδοση που ανήκει στο "Playoff Pack" που έφτιαξε η Jordan Brand για τα Play Offs του 2014. Το συγκεκριμένο μοντέλο το προμηθεύτηκα σχετικά αργά καθώς αρνιόμουν πεισματικά να καταβάλω το πολύ υψηλό τίμημα για την απόκτησή του, αλλά τελικά το εντόπισα σε προσφορά και με τιμή μικρότερη ακόμη και από το μισό της αρχικής του. Σε αυτό φυσικά πρέπει να συνυπολογίσει κανείς και το γεγονός ότι στη συλλογή μου υπήρχε ήδη το Air Jordan Melo M10 που είναι κατά 90% παρόμοιο παπούτσι. Τώρα στο ερώτημα μεταξύ AJ XX8 και AJ XX9 ποιο προτιμώ θα έλεγα ότι μάλλον το αποτέλεσμα είναι ισόπαλο.