1 Οκτωβρίου 2020

Τα 10 δημοφιλέστερα 5άρια σε signature σειρές μπασκετικών παπουτσιών!

Ω ναι, η αγαπημένη μου συνήθεια με τις λίστες και τους signature κωδικούς επανέρχεται δριμήτρελη! Η κατηγορία των μπασκετικών υποδημάτων έχει μεταβληθεί ριζικά από το 2016 και το τελευταίο ανάλογο άρθρο μου σχετικά με τους δέκα δημοφιλέστερους signature κωδικούς ανά αριθμό. Από τότε μέχρι και σήμερα έχουμε δει να κάνουν την ολική επαναφορά στη κατηγορία αθλητικές εταιρείες με τεράστια μπασκετική κουλτούρα και κληρονομιά (βλέπετε Puma, New Balance και τελευταία η Converse), υπάρχουσες συλλογές εξακολουθούν να υφίστανται και να εξελίσσονται ενώ παράλληλα έχουν ιδρυθεί αρκετές καινούργιες signature συλλογές μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει του δικού μας - κι οσονούπω back-2-back MVP - Γιάννη Αντετοκούνμπο. Πιθανότατα αυτές οι εξελίξεις να επιβάλλουν μια αναθεώρηση ή επικαιροποίηση των λιστών που έχουν προηγηθεί (άσοι2άρια και 3άρια). Είδωμεν.
Σήμερα πάντως θα καταπιαστούμε με τον πλέον μπασκετικό αριθμό και μιλάμε φυσικά για το νούμερο πέντε. Είναι ένας αρκετά σημαδιακός ή και γρουσούζικος αριθμός για τα μπασκετικά υποδήματα μιας κι αρκετές signature συλλογές έχουν τερματιστεί τότε κακήν-κακώς. Όπως συνέβη με τα 4άρια έτσι και τώρα η νεότερη δεκάδα μου περιέχει στη συντριπτική της πλειοψηφία μοντέλα που κυκλοφόρησαν από το 2005 κι έπειτα ενώ προέρχονται από τέσσερις μονάχα αθλητικές εταιρείες και παρά το γεγονός πως είχα να επιλέξω μεταξύ αρκετών signature συλλογών. Όσο θα προχωράει η αρίθμηση οι επιλογές μου θα περιορίζονται ιδίως αν λάβουμε υπόψη πως μόλις έντεκα NBAers έχουν ευτυχίσει να απολαύσουν το λογότυπό τους σε παραπάνω από δέκα αυστηρά προσωπικούς κωδικούς.
Προτού ξεκινήσετε την ανάγνωση της 10άδας μου να επισημάνω για μια ακόμη φορά πως οι επιλογές έγιναν με καθαρά υποκειμενικό κριτήριο οπότε υστερεί σημαντικά από πλευράς αντικειμενικότητας. ή ακόμη και αισθητικής. Καλοδεχούμενες βέβαια οι όποιες ενστάσεις ή διορθώσεις από μέρους σας.

10. Nike Zoom LeBron V
Η τελευταία αλλά πέρα για πέρα τιμητική θέση ανήκει στο πέμπτο κωδικό της signature συλλογής του "Chosen 1". Το Nike Zoom LeBron V κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2007 κι είναι το προτελευταίο μοντέλο που σχεδίασε ο Ken Link για την σειρά του νεαρού τότε Βασιλιά. Παρά το νέο του πατούμενο ο LeBron στα περισσότερα ματς της κανονικής περιόδου θα προτιμήσει το πρώτο Soldier που φόρεσε στη περασμένη θριαμβευτική post-season του όπου έφτασε για πρώτη μέχρι τους Τελικούς. Το LeBron V "έφαγε πόρτα" και στα Playoffs του 2008 και πάλι από μοντέλο της σειράς Soldier.

9. Adidas The Kobe Two
Το The Kobe Two είναι αναμφίβολα το πιο ανορθόδοξο και συνάμα φουτουριστικότερο μπασκετικό της τελευταίας 20ετίας. Αποτελεί το κύκνειο άσμα της σειράς αλλά και της πολύχρονη συνεργασίας του Kobe με τη γερμανική εταιρεία. Μπορεί να μοιάζει σα τοστιέρα αλλά φημολογείται πως αυτό όπως και το προηγηθέν Frobe είναι εμπνευσμένα από τις γραμμές εκλεπτυσμένων τετράτροχων. Το ντεμπούτο του πραγματοποιήθηκε απ' τον πρώτο κιόλας αγώνας της σεζόν 2001-2002 και μάλιστα τότε εμφανίστηκε ντυμένο με την αμερικάνικη σημαία ένεκα της τραγωδίας με τους Δίδυμους Πύργους. Περίπου από τα μέσα της σεζόν εγκαταλείφθηκε από τον παίχτη που προτίμησε προγενέστερους κωδικούς της σειράς.

8. Nike Zoom KD V
Ο Kevin Durant μετά την αποτυχία του στη πρώτη του συμμετοχή σε Τελικούς (2011) αποφάσισε να ανανεώσει τη sneakeerικη γκαρνταρόμπα του. Την επιθυμία του έκανε πράξη ο καλός του φίλος Leo Chang ο οποίος και του ετοίμασε για τη περίοδο 2012-2013 ένα φαινομενικά mid-top μπασκετικό με αεροδυναμικό design. To Zoom KD V διαθέτει μια μονοκόμματη fused επιφάνεια για το κέλυφος του, Zoom Air και Air bag ενσωματωμένες στη midsole συνθέτοντας έτσι ένα μπασκετικό που ήταν απ' το κουτί του κιόλας πανέτοιμο για να μπει στη μάχη.

7. Nike Shox VC V
Ένα ακόμη μπασκετικό που σήμανε το τέλος μιας signature συλλογής είναι το Nike Shox VC V. Η προσωπική σειρά του Vince αν κι έπνεε τα λοίσθια κατόρθωσε να κάνει θριαμβευτική έξοδο με ένα old-school τύπου παπούτσι που φορέθηκε από τον "Half-man, Half-amazing" στη δεύτερή του σεζόν (2005-2006) με τη φανέλα των τέως New Jersey Nets. Κυκλοφόρησε σε λίγους μεν, πανέμορφους δε χρωματισμούς που κατάφερναν επιτυχώς να συνδυάσουν τις φαρδιές γραμμές του με τα περιβόητα "ελατήρια" που λάνσαρε τότε η εταιρείας. Ενδοξότερη στιγμή των VC V, το πόστερ του "Visnanity" στον θηριώδη Alonzo Mourning.

6. Nike Kyrie 5
Το νεότερο 5άρι που φιλοξενείται στη δεκάδα μου είναι αυτό που κυκλοφόρησε μόλις πέρυσι η Nike για χάρη του "Uncle Drew". Το Nike Kyrie 5 αποτελεί ένα απ' τα πλέον επιτυχημένα κι εμπορικότερα μπασκετικά της τελευταίας δεκαετίας κι όλα αυτά χάρη στον θαυματουργό Benjamin Nethingkome! To λειτουργικό εγκάρσιο ημιανεξάρτητο πτερύγιο κι ο αρθρωτός Zoom Air θύλακας (καλείται πλέον Turbo) στο μετατάρσιο αναβάθμισαν αισθητά τη βασική signature συλλογή του Kyrie Irving η οποία χωρίς υπερβολή βαδίζει στα χνάρια των Nike Kobes.

5. Adidas T-Mac V
Με το πέμπτο T-Mac η signature συλλογή της "Ρουκέτας" του Houston επιστρέφει στο παραδοσιακό κι ασφαλές στυλ των μπασκετικών αφήνοντας στην άκρη το περίτεχνο κι αρκετά πρωτοποριακό αλλά δύσχρηστο HUG Sytem του T-Mac IV. Το νεότερο πατούμενο του McGrady κυκλοφόρησε λίγο πριν την έναρξη της σεζόν 2004-2005 και οι περισσότεροι από σας θα το ενθυμίστε να το φορά ο παίχτης όταν έκανε poster τον Shawn Bradley στα Playoffs του 2005. Το εγκάρσιο στραπ, τα λιγοστά cm από παρκέ εντός του heel counter και φυσικά ο "1" που κοσμούσε το εξωτερικό πλαϊνό υπήρξαν τα χαρακτηριστικότερα σημεία του μοναδικού high-top της συλλογής.

4. Adidas D Rose 5 Boost
Με τον "Pooh" να προσπαθεί να επανέλθει από τον σοκαριστικό τραυματισμό του η Adidas σχεδίασε για το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο της ένα μπασκετικό πολύ διαφορετικό από τα προηγούμενα μοντέλα της σειράς. Το πέμπτο D Rose έγινε ο πρώτος κωδικός της signature συλλογής του "youngest MVP" που ενσωμάτωνε τη πολυδιαφημισμένη αντικραδασμική τεχνολογία Boost η οποία μας πρωτοσυστήθηκε το 2013. Το D Rose 5 Boost κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2014 και συντρόφευσε τον παίχτη καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν ενώ κυκλοφόρησε σε δεκάδες χρωματικούς συνδυσμούς.

3. Reebonk Answer V
Ένα από τα εμβληματικότερα αν όχι το εμβληματικότερο κωδικός της προσωπικής συλλογής του "Αλανιού" δε γινόταν να μη βρίσκεται στη πρώτη τριάδα της παρούσας κατάταξης! Αλητήριος σχεδιασμός ακριβώς σα το παιχνίδι του Iverson, ποιοτικότατα υλικά κατασκευής για ένα μπασκετικό που παραμένει μέχρι και σήμερα δημοφιλές παρά το γεγονός πως πρωτοκυκλοφόρησε το 2001 μετά την ασύλληπτη σεζόν που πραγματοποίησε ο κοντύτερος - και θρασύτερος - MVP ever! To Answer V Κυκλοφόρησε σε λιγοστούς χρωματισμούς αλλά πάντα προσαρμοσμένους στα χρώματα της ομάδας που λατρεύτηκε όσο πουθενά αλλού!

2. Nike Zoom Kobe V
Αμφιταλαντευόμουν μεταξύ πρώτης και δεύτερης θέσης αλλά επέλεξα τελικώς να μη διαπράξω την ύψιστη ύβρη. Το Nike Zoom Kobe V κυκλοφόρησε το 2009 και μέχρι σήμερα κατέχει τον άτυπο τίτλο του ελαφρύτερου Kobe που κυκλοφόρησε ποτέ κι όλα αυτά χάρη στον Eric Avar. Φορέθηκε από τον αείμνηστο Mamba την αγωνιστική περίοδο 2009-2010 όπου οι Λιμνάνθρωποι αναδείχθηκαν back-2-back πρωταθλητές απέναντι στους αιώνιους αντιπάλους τους Celtics. Η Nike μετά από 10 περίπου χρόνια επανακυκλοφόρησε για πρώτη φορά το Kobe V σε μια αναβαθμισμένη εκδοχή του χωρίς όμως τη παραμικρή αλλοίωση στα εξωτερικά χαρακτηριστικά του.

1. Air Jordan V
Όπως ήταν αναμενόμενο, η πρωτιά όπως συνέβη άλλωστε και με τις προηγούμενες 10άδες μου, ανήκει στο αξεπέραστο Air Jordan V. Προϊόν έμπνευσης κι αυτό του Tinker Hatfield το οποίο θα αναβιώσει φέτος μέσω του Air Jordan XXX-V που αναμένεται να κυκλοφορήσει λίαν συντόμως. Ότι και να πει κανείς για AJ5 θα χει σίγουρα ξαναειπωθεί όποτε θα αρκεστώ στο να αναφέρω πως πρωτοκυκλοφόρησε το 1990 κι υπήρξε πιστός συνοδοιπόρος του MJ μέχρι τους Τελικούς της ανατολικής περιφέρεια όπου η καλοκουρδισμένη αρμάδα του Detroit φάνηκε για ακόμη μία φορά ανυπέρβλητο εμπόδιο για τους νεαρούς Bulls! Μέχρι τα επόμενα Playoffs!