7 Οκτωβρίου 2020

Nike LeBron XVII (Graffiti)

Ένα από τα εντυπωσιακότερα μπασκετικά παπούτσια της φετινής αγωνιστικής περιόδου δεν είναι άλλο απ' το 17ο κωδικό της επίσημης σειράς παπουτσιών του LeBron James. Η αυτού Μεγαλειότης στη δεύτερή του σεζόν σαν μέλος των Los Angeles Lakers και στην 17η συνολικά σεζόν της καριέρας του είχε για συντροφιά του - πέραν του Anthony Davis - τα δικά του Nike LeBron XVII. Η αλήθεια είναι πως θυμίζουν σε αφάνταστα μεγάλο βαθμό τους δύο προηγηθέντες κωδικούς της συλλογής κι αυτό ίσως να οφείλεται στον κοινό τόπο καταγωγής τους. Αυτός ο "τόπος" δεν είναι άλλος από τον Jason Petrie, έναν σχεδιαστή που το όνομά του είναι συνυφασμένο πια με τα signatures του LeBron James κι αυτή την εποχή διάγει τη δεύτερη θητεία του στο τιμόνι της σπουδαιότερης εν ενεργεία μπασκετικής κολεξιόν. Το Nike LeBron XVII ή 17 ανακοινώθηκε επισήμως τον περσινό Σεπτέμβρη και φοριέται από το νόμιμο κάτοχό τους απ' την αρχή κιόλας της τρέχουσας σεζόν με εξαίρεση καμιά 10αρία αγώνες των Lakers όπου προτίμησε είτε τη low βερσιόν του είτε το αξεπέραστο Nike Air Max LeBron VII. Αυτό βέβαια που αντικρίζετε δεν είναι ένα συνηθισμένο LeBron XVII αλλά μια ανακαινισμένη έκδοση με πινελιές ιστορικής μνήμης από το προϊστορικό πια 2006-2007 τότε που ο 21χρονος "Chosen One" όδευε προς τους πρώτους του Τελικούς.
Για τη κατασκευή Nike LeBron XVII στρατολογήθηκαν οι κορυφαίες τεχνολογίες και τα ποιοτικότερα υλικά κατασκευής που διαθέτει αυτό τον καιρό η swoosh. Για τη δόμηση του άνωθεν μέρος του 17ου LeBron χρησιμοποιήθηκε το KnitPosite μια εξελιγμένη μορφή του Battleknit 2.0 που απολαύσαμε στο προηγηθέν κωδικό της σειράς. Συνδυάζει την ευελιξία του Flyknit που LeBron XV και τη συνοχή του BattleKnit του LeBron XVI με τη διαφορά ότι εντός αυτού έχουν περιέλθει λεπτές TPU κλωστές κι αυτό το μείγμα μέσω επιλεκτικής θέρμανσής του έχει ως αποτέλεσμα τον θωρακισμένο εξωσκελετό που βλέπετε. Στην εικονιζόμενη έκδοση πέρα του KnitPosite έχουν "επιταχθεί" ορισμένα συγκεκριμένα εξαρτήματα από το Nike Zoom LeBron V όπως το nubuck στραπ που ναι συνδεδεμένο στη κορυφή του κολάρου, τα τρία εγκάρσια ελαστικά bungees και φυσικά το περιφερειακό Foamposite (?) που ενίοτε καπακώνει το πλαίσιο. Για την ενδιάμεση σόλα του XVII τηρήθηκαν εν μέρει οι "συντεταγμένες" που θεσπίστηκαν απ' τα δύο προηγηθέντα Nike LeBron. Έχουμε λοιπόν μια μετρίου πάχους midsole από cushlon υλικό στο πάτωμα της οποίας έχουν προσκολληθεί ένας Air Max αεροθάλαμος στη περιοχή της φτέρνας (ο μεγαλύτερος που χει παρουσιαστεί στην έως τώρα συλλογή) συν δύο αυτόνομα Zoom Air pods τοποθετημένα στο ύψος του μεταταρσίου. Την πολυσύνθετη αυτή κατασκευή ολοκληρώνει μια ενιαία εξωτερική σόλα με κατά τόπους κοιλότητες που στα σημεία πρόσφυσης φέρουν ένα συνεχές ρομβοειδές μοτίβο χάραξης.
Το Nike LeBron XVII "Graffiti" ναι μεν αποτελεί προϊόν σύμπτυξης δύο κωδικών της signature σειράς του "King" περιέχει όμως αρκετές στιλιστικές λεπτομέρειες οι οποίες προέρχονται αποκλειστικά από το LeBron IV. Κυριότερο γνώρισμα της εικονιζόμενης έκδοσης είναι βεβαίως το ευφάνταστο γκράφιτι που διακοσμεί περιμετρικά το TPU πλαίσιο και "πηγάζει" απευθείας από τους πολυσύχναστους δρόμους του "Μεγάλου Μήλου" τιμώντας μ' αυτό τον τρόπο τη limited έκδοση του Nike LeBron IV που φόρεσε ο LBJ κατά την επίσκεψή του στο Madison Square Garden το 2007. Πέραν του γκράφιτι και του σπέσιαλ συνδυασμού χρωμάτων όλα τα υπόλοιπα σχεδιαστικά στοιχεία έρχονται κατευθείαν από το 4ο μοντέλο της συλλογής. Συγκεκριμένα τα τρία ελαστικά bungees με το ραμμένο "23άρι" στο μεσαίο εξ΄ αυτών, το αριστοτεχνικά λαξευμένο nubuck στραπ με το ενσωματωμένο heel tab μαζί με το μεσαίου μεγέθους swoosh και το "LBJ23" το πρώτο επίσημο λογότυπο του Λεμπρονάκου. Ακολουθούν το υφασμάτινο patch που ναι ραμμένο στη κορυφή κάθε γλώσσας και στη μεν μπροστινή μεριά κατοικοεδρεύει η περήφανη κεφαλή του "Λέοντα" ενώ στη δε πισινή περιέχει τη φράση "Never forget to hear the voice of the athlete" η οποία ανήκει στον ιδρυτή της Nike. Τέλος, να μη παραλείψω το λεπτό κάθετο σιρίκι λίγο παρακάτω απ' το heel tab όπου κι αναγράφεται το "WITNESS" μια λέξη απόλυτα συνυφασμένη με την αγωνιστική πορεία του τετράκις MVP!
Το Nike LeBron XVII είναι το ακριβότερο μπασκετικό που διατέθηκε στη φετινή αγορά κι ο ερχομός του ανακοινώθηκε επίσημα περί τις αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη. Από το ξεκίνημα κιόλας της αγωνιστικής περιόδου μέχρι και σήμερα έχει προτιμηθεί απ΄ τον νόμιμο κάτοχός στα περισσότερα ματς όπου αγωνίστηκε και μάλιστα το χει φορέσει σε πολλούς και διαφορετικούς χρωματικούς συνδυασμούς καθώς και στην κοντύτερη εκδοχή του. Για τους ελάχιστους δε αγώνες που συμμετείχε ο "King" σνομπάροντας τα 17άρια προτίμησε όχι κάποιο νεότερο Soldier αλλά μια παλαιότερη σιλουέτα της επίσημης συλλογής του, το Nike Air Max LeBron VII. Λίγο πριν την επανεκκίνηση της σεζόν που διεκόπη βιαίως λόγω Covid-19 η Nike δημοσίευσε τις πρώτες εικόνες της βερσιόν που απολαμβάνετε στις επισυναπτόμενες φωτογραφίες. Κομματάκι ακριβότερο, ελαφρώς βαρύτερο και σαφέστατα ογκωδέστερο από τη μέχρι πρότινος "αυθεντική" βερσιόν αλλά 110% εντυπωσιακότερο καταφέρνει να μπολιάσει επιτυχώς το χθες με το σήμερα της δεύτερης μακροβιότερης signature μπασκετικής συλλογής ever.