24 Απριλίου 2025

Most worn shoes in NBA and Euroleague! (Top-5 for Panathinaikos & Olumpiacos)

Πάνε τουλάχιστον τρία χρόνια από τη τελευταία φορά που δημοσίευσα ανάλογο άρθρο σχετικά με τα μπασκετικά στα οποία οι NBAers έδειξαν την προτίμησή τους σε μια αγωνιστική περίοδο. Κάνοντας μια απ' τις συνηθισμένες μου ανέμελες βόλτες στο διαδίκτυο "σκόνταψα" επάνω σε ένα ξένο site που καταγράφει τα μοντέλα αλλά και τις μάρκες που προτιμήθηκαν από τους επαγγελματίες αθλητές την κανονική περίοδο που μόλις ολοκληρώθηκε όχι μόνο στο NBA αλλά και στη Euroleague! Το τωρινό άρθρο διαφέρει σημαντικά από εκείνα των περασμένων χρόνων αφού η συγκεκριμένη αμερικάνικη ιστοσελίδα (kixstats.com) καταγράφει τα αγωνιστικά λεπτά των παπουτσιών κι όχι τις συμμετοχές τους οπότε τα αποτελέσματα σε κάποιες περιπτώσεις είναι ολίγον τι biased.
Η κατάσταση ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενη στο NBA με την πρωτοκαθεδρία της Nike να μην αμφισβητείται μολονότι έχει υποστεί σημαντικές ρωγμές που προκλήθηκαν-προήλθαν από τις κινεζικές μπράντες (Anta, Li-Ning και 361 Degrees). Το Kobe VI είναι ο κωδικός που βρέθηκε περισσότερη ώρα στα παρκέ της δημοφιλέστερης μπασκετικής λίγκας με το Sabrina 2 να ακολουθεί από πολύ μακριά και το GT Cut 3 να έπεται. Το Kobe V είναι ακόμη μια σταθερά των τελευταίων ετών όπως και το Kobe VIII παρά το γεγονός πως εισήλθε οριακά στη 10αδα. Εντύπωση μου προξενεί το Book 1 το οποίο είναι πιο πίσω απ' το Air Jordan XXXIX αλλά αν καλοσκεφτείτε τους franchise παίχτες που το τιμούν (βλέπετε Trae Young, Paolo Banchero) τότε εξηγείται πως βρέθηκαν με τόσα αγωνιστικά λεπτά. Τη πρώτη δεκάδα συμπληρώνει το μοναδικό μη-Nike το D.O.N. Issue #6 που έχει φορεθεί όχι μόνο από το νόμιμο κάτοχό τους αλλά κι από πολλούς NBAers συμβεβλημένους με την Adidas. Ενημερωτικά, στην αμέσως επόμενη 10αδα υπάρχουν τα περισσότερα απ' τα ακριβοθώρητα μοντέλα της Three Stripes (Dame 9, Harden Vol. 9 και Vol. 8). Στην αντίστοιχη λίστα που περιέχονται τα λεπτά συμμετοχής ανά εταιρεία συνολικά διαπιστώνουμε αυτό που προανέφερα περί ρωγμών από Κίνα μεριά με την Anta στη 4η θέση αφήνοντας οριακά πίσω της την Puma ενώ Li-Ning και 361 καταλαμβάνουν την 8η και 9η θέση αντίστοιχα. Τα παπούτσια της Curry Brand στο Top-10 κάτι απόλυτα φυσιολογικό με τους δύο franchise players (Steph Curry και De'Aaron Fox) που διαθέτει στο ενεργητικό της. Ευχάριστη έκπληξη η θέση καταλαμβάνει της Skechers έχοντας κοντά ένα χρόνο ενεργής παρουσίας στη κατηγορία των performing μπασκετικών και δη από τότε που ξεκίνησε να "προσλαμβάνει" NBAers για το ρόστερ της.
Προσωπικά, πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η αντίστοιχη παρακολούθηση ή καταγραφή που αφορά τους παίχτες που αγωνίστηκαν στη φετινή Euroleague. Ακλόνητο στη πρώτη θέση και στην Ευρώπη το Kobe VI με το Book 1 μια ανάσα μακριά του και το Dame 9 τρίτο εκτοπίζοντας το Sabrina 2 που "ξέπεσε" τέταρτο. Για ακόμη μια χρονιά στη Euroleague την τιμητική τους έχουν τα Kobe IV, Kobe V και Kobe 8 όμως το φαινομενικό three-peat τους χαλάστηκε από το Adidas A.E. 1 Low ενώ και πάλι ψηλά στις προτιμήσεις των αθλητών είναι ξανά μανά το D.O.N. Issue #6 επειδή χρονικά ήταν απ' τα πρώτα μοντέλα που εμφανίστηκαν τη τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Ανάλογη εξήγηση ίσως να υπάρχει και για το Nike KD 17 καθώς κατά την εκκίνηση της Euroleague θυμάμαι να το βλέπω στα πόδια αρκετών παιχτών όπως οι Jerian Grant, Nigel William-Goss, Nikola Kalinic, Nicolas Laprovittola κ.ά. Όσον αφορά τον χρόνο συμμετοχής ανά εταιρεία η κατάσταση είναι περίπου ίδια με του NBA, με τις Nike και Adidas να μη το κουνούν απ' τις πρώτες δύο θέσεις αλλά την Puma να υπερκερνά την Jordan Brand για τη τρίτη. Δεν αποτελεί έκπληξη η παρουσία τόσο της Under Armour όσο και της Curry Brand στη πρώτη δεκάδα σε αντίθεση με την Tarmak για την οποία όμως υπάρχει ερμηνεία. Τα 900 λεπτά της Tarmak ανήκουν εξ' ολοκλήρου στον μοναδικό παίχτη που φορά μπασκετικά της συγκεκριμένης φίρμας κι ο λόγος βέβαια για τον Isaia Cordinier. Ανάλογη περίπτωση για τη Li-Ning όπου ο Errick CJ McCollum τίμησε και με το παραπάνω τα παπούτσια του μικρού του αδερφού! Παρόμοια εξήγηση υπάρχει και για τα 795 λεπτά της New Balance καθώς μεγάλο μέρος τους ανήκει στον Matthew Morgan της Virtus Bologna κι ελάχιστα στους Serdan Sanli και Tyler Dorsey.
Παίζοντας λιγάκι με τη εφαρμογή σκέφτηκα να τσεκάρω τα αποτελέσματα που θα προέκυπταν για τους δύο "αιώνιους" του ελληνικού μπάσκετ. Έτσι, για τη κακονική περίοδο της Euroleague που ξεκίνησε στις 3 Οκτωβρίου του 2024 και ολοκληρώθηκε στις 11 Απριλίου του 2025 έχουμε πάνω-κάτω τους ίδιους πρωταγωνιστές στις πρώτες τους πεντάδες. Nike Kobe κωδικοί κι Άγιος ο Θεός χάρη στους συνήθεις υπόπτους Kendrick Nunn, Jerian Grant, Lorenzo Brown, Evan Fournier, Saben Lee, Moses Right με το Sabrina 2 να βρίσκεται επίσης ψηλά ελεώ κυρίως Sasha Vezenkov και Juacho Hernangomez. To Dame 9 ήταν η μόνιμη επιλογή για τον Κώστα Σλούκα όπως ήταν το Freak 6 για τον Κώστα Παπανικολάου ενώ το Adidas A.E. 1 ήταν το πλέον αγαπημένο για Shaquielle McKissic και Mathias Lessort. Η ευχάριστη έκπληξη έρχεται από τον Ολυμπιακό μιας κι εντός δεκάδας μπήκε παπούτσι της 361 Degrees κάτι που οφείλεται στον Nikola Milutinov που για κάποια περίοδο τίμησε δεόντως το Big3 5.0 που ανέδειξε ο MVP συμπατριώτης του στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού!
Όταν με το καλό ολοκληρωθούν τα φετινά Playoffs σε NBA και Euroleague θα φροντίσω να συντάξω ανάλογο άρθρο με χρονική αναφορά την έως τώρα συναρπαστική post-season!