5 Σεπτεμβρίου 2024

Adidas Harden Vol. 8 (Sculpt)

Σε αντίθεση με τα θέλω-δε θέλω, μένω-φεύγω του James Harden, η signature συλλογή παπουτσιών του βαδίζει με σταθερά βήματα και εξελίσσεται διαρκώς με μοναδική έως τώρα παραφωνία το Harden Vol. 5 που πήγε άκλαυτο. Ο γενειοφόρος αρχισκόρερ στη δεύτερη μετακόμισή του τα τελευταία τρία χρόνια και την επιστροφή στη γενέτειρά του που εξελίχθηκε σε σήριαλ, πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με τη φανέλα των LA Clippers αγωνιζόμενος στη δημοφιλέστερη μπασκετική αρένα του πλανήτη (MSG) και φρόντισε το γεγονός αυτό να το συνδυάσει με τα επίσημα αποκαλυπτήρια του Adidas Harden Vol. 8. Από πέρυσι η συλλογή του έχει επανεκκινήσει όσον αφορά το σχεδιαστικό κομμάτι αφού κινείται σε φουτουριστικές γραμμές δίχως να γίνονται σημαντικές εκπτώσεις στα υλικά κατασκευής. Μετά το Vol. 7 που έθελξε με το παρουσιαστικό του και με το γενικότερο performing του οι προσδοκίες για το όγδοο κωδικό ήταν δικαίως υψηλές για να μη πω πανύψηλες κι Adidas φρόντισε να μην απογοητευτούμε.
Το Adidas Harden Vol. 8 προσεγγίθηκε όσον αφορά τη διαδικασία δόμησης, σύμφωνα με τα πρότυπα του 7αριού αλλά κομματάκι πιο ξεγυμνωμένο. Διαθέτει ένα κλασικό καλτσοειδές υπόστρωμα άνευ γλώσσας το οποίο περιτριγυρίζεται από συνθετικά κομμάτια, ως επί το πλείστον EVA κι αναφέρομαι βεβαίως στα δύο "δάκρυα" που αγκαλιάζουν συμμετρικά τις δύο πλευρές του. Στο πίσω μέρος έχει εγκατασταθεί ένα TPU κλιπ ίσα ίσα για να προσθέτει λίγο παραπάνω lockdown αφού η στρογγυλεμένη φτέρνα κάνει όλη τη δουλειά. Το πιο premium στοιχείο του πλαισίου είναι το δερμάτινο toe-cap που ναι ημι-ανεξάρτητο, κάτι σα τέντα για τα δάχτυλά σας. Σ' ότι έχει να κάνει με τη σύνθεση της midsole τα πράγματα έχουν διαφοροποιηθεί σε σχέση με το Harden Vol. 7 αφού έχουμε ένα μόνο αντικραδασμικό-απορροφητικό υλικό και δεν είναι άλλο απ' το νεοφερμένο Jet Boost που καλύπτει όλο το εύρος του πέλματος. Κάτω απ' τις χιλιάδες Jet κάψουλες βρίσκεται ένα σκληροτράχηλο shank plate κι ακολουθεί μια ανθεκτική εξωτερική σόλα με herringbone χάραξη στη περίμετρό της, δύο pivot σημεία ενώ στο "πυρήνα" της σόλας υπάρχει ένα εντελώς ξεχωριστό μοτίβο με επαναλαμβανόμενη χρήση των αρχικών γραμμάτων του ονοματεπωνύμου (JH) του παίχτη.
Ο Jalal Enayah είναι ο άνθρωπος στον οποίο ανατέθηκε ο σχεδιασμός του Harden Vol. 8 κάτι απόλυτα φυσιολογικό και αναμενόμενο μετά τον πάταγο που έκανε το Vol. 7 γεγονός που εξηγεί την ομοιότητα μεταξύ των δύο παπουτσιών. Ενημερωτικά, ο Jalal ευθύνεται για τα Adidas Trae 1 και Trae 3! Βασική επιθυμία του γκαρντ των Clippers αλλά και του σχεδιαστή ήταν το νέο μοντελάκι του να ξεχωρίζει από πολύ μακριά και δη μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες όπερ και εγένετο. Το έντονο παρουσιαστικό του νέου Harden με τα bold "δάκρυα" στις πλευρές δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για την περαιτέρω διακόσμησή του αν και ο Enayah κατόρθωσε να "στριμώξει" κάποιες μικρολεπτομέρειες. Το λογότυπο του αθλητή όπως και πέρυσι βρίσκεται στο λεπτό υφασμάτινο pull-tab που προεξέχει απ' το κολάρο του bootie ενώ ακριβώς μπροστά στη μυτάκι διακρίνεται πρεσαριστό το ανανεωμένο σήμα της ///. Όμορφη λεπτομέρεια που κληρονόμησε από τον πρόγονό του όμως έχει παλαιότερες καταβολές είναι τα Three Stripes που κοσμούν τη φτέρνα του κάτι που αναπόφευκτα μου φέρνει κατά νου τα iconic D Rose 3 και D Rose 4!
Όπως ειπώθηκε και στο πρόλογο, το Adidas Harden Vol. 8 πραγματοποίησε την αγωνιστική του πρώτη στο Madison Square Garden στο χρωματισμό που σας παραθέτω ο οποίος καλείται "Sculpt", ένας πολύ πρώιμος χρωματισμός που μιμείται τα αρχικά στάδια του λαξεύματος ενός γλυπτού. Εκ του σύνεγγυς ο χρωματισμός του περισσότερο μου φέρνει στο χρώμα δερμάτινης μπάλας μπάσκετ καθώς τα EVA μέρη φέρουν τη πορώδη χάραξη της "σπυριάρας". Από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε το παπούτσι μέχρι και σήμερα, το έχουμε δει σε μπόλικους χρωματικούς συνδυασμούς κι άλλες τόσες PEs που έχει απολαύσει ο "Beard" και μακάρι κάποια στιγμή να δούμε μερικές στη κυκλοφορία αλλά έχω τις αμφιβολίες μου! Το Harden Vol. 8 είναι επί της ουσίας μια "χωμάτινη" εκδοχή του Vol. 7 αφού κουβαλάει όλα εκείνα τα φανταχτερά υλικά που έκαναν τον πρόγονό το καλύτερο value-for-money μπασκετικό της περσινής σεζόν και αν σας δοθεί η δυνατότητα να το αποκτήσετε μη διστάσετε τώρα που έχει πέσει η αρχική του τιμή.