18 Σεπτεμβρίου 2024

Nike Kobe 8 Protro (Court Purple)

Οι signature συλλογές του Kobe Bryant ζουν και βασιλεύουν! Τον Απρίλιο του 2021 έληγε το πολυετές συμβόλαιο που χε συνάψει ο αείμνηστος Black Mamba με τη Nike και η χήρα του παίχτη επιθυμούσε ένα νέο συμβόλαιο με ευνοϊκότερους όρους - και σίγουρα πιο προσοδοφόρο - με πρόφαση την περιορισμένη δυνατότητα απόκτησης ενός Kobe. Η Vanessa αποδείχθηκε πραγματικός κέρβερος των δικαιωμάτων της αναγκάζοντας τη swoosh να δεχθεί τους όρους της αφού είναι πολλά τα λεφτά Άρη! Η signature σειρά του Kobe ξαναμπήκε σε λειτουργία μετά από ένα χρόνο όπου "καθηλώθηκε" ελέω των διαπραγματεύσεων και ξαναδραστηριοποιήθηκε συνεχίζοντας την επανακυκλοφορία περασμένων κωδικών της συλλογής με την κατάλληλη Protro περιποίηση. Μετά τη κυκλοφορία των Kobe V Protro και Kobe VI ήταν εύλογο πως θα ακολουθούσε το όγδοο Kobe, το τρίτο σε εμπορικότητα μοντέλο της συλλογής και πιθανό το κομψότερο. Ο σχεδιαστής που "ονειρεύτηκε" το συγκεκριμένο πατούμενο είναι ο γνωστός σεσημασμένος και μετρ του είδους, ο Eric Avar.
Το Nike Kobe 8 Protro είναι μια κατά το ήμισυ αναθεωρημένη κατασκευή χωρίς να αλλάζει επ' ουδενί η γεωμετρία του. Το κοντό του πλαίσιο προέρχεται από engineered mesh όπως και στην οg εκδοχή του όπως και το μεγάλο heel clip που ξεχωρίζει στο πίσω μέρος. Τα σημεία που αναβαθμίστηκαν είναι ουκ ολίγα και ξεκινώ με τη γλώσσα που τώρα είναι εξ' ολοκλήρου από στιλπνό δέρμα αντί εκείνου του λεπτού συνθετικού που υπήρχε ενώ ίδιας ποιότητας δέρμα έχει επιλεγεί και για το πίσω μέρος όπου καλύπτεται εν πολλοίς από το heel clip. Μάλιστα φρόντισαν να το χαράξουν με τέτοιο τρόπο ώστε να παραπέμπει οπτικά αλλά και σαν υφή στην πολυαγαπημένη μας σπυριάρα μπάλα! Ριζικότατη αλλαγή έχουμε ως προς το είδος του foam απ' το οποίο προέρχεται η αποσπώμενη ενδιάμεση σόλα του. Όταν πρωτοκυκλοφόρησε το 8αρι Kobe το Lunarlon foam ήταν η μόνιμη επιλογή για τη δόμηση μιας ενδιάμεσης σόλας ενός performing μπασκετικού αλλά τη σήμερον ημέρα θεωρείται μια απαρχαιωμένη τεχνολογία. Στη θέση της υπάρχει πλέον μια midsole προερχόμενη μόνο από React foam, το νεότερο αφρώδες υλικό που έχει αναπτύξει η Nike και φροντίζει να το εξελίσσει χρόνο με το χρόνο. Επόμενη αλλαγή είναι η φορά κατεύθυνσης του snake print της εξωτερικής σόλας και πιο συγκεκριμένα αυτά που υπάρχουν στο εξωτερικό πλαϊνό. Τελευταία κι ίσως πιο ασήμαντη διαφορά αφορά το styling του μοντέλου κι αναφέρομαι φυσικά στο μεγάλο πλαϊνό swoosh που είναι πια ραμμένο και δεν είναι εκείνο το επίπεδο πρεσαριστό fuse. 
Για το Nike Kobe 8 έχω αναφερθεί εκτεταμένως σε παλαιότερο δημοσίευμά μου στο οποίο μπορείτε να μάθετε περισσότερα πράγματα σχετικά με το δεύτερο - κατ' εμέ - πιο iconic κωδικό της Nike Kobe συλλογής ακολουθώντας το παρακάτω σύνδεσμο. Σ' αυτό βέβαια περιέχονται και φωτογραφίες από τα καμάρια μου που χω φροντίσει να ναι ακόμη deadstock!