1 Μαρτίου 2019

Η τεχνολογία React από την Nike

Η Adidas έχει καταφέρει τη τελευταία εξαετία να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της στη κατηγορία των performing παπουτσιών κι αυτό το οφείλει εν πολλοίς στο Boost, τη νέα αντικραδασμική τεχνολογία που ανέπτυξε και εισήγαγε στην αγορά το 2012. Απ' την άλλη μεριά η κυρίαρχος εταιρεία στο κλάδων των αθλητικών ειδών Nike, φάνηκε να χει επαναπαυτεί στις δάφνες της δόξας της με αποτέλεσμα να μετράει σχεδόν δέκα χρόνια απ' τη τελευταία φορά που επινόησε μια νέα τεχνολογία για την απορρόφηση των κραδασμών. Τη προπερασμένη άνοιξη και μετά από τόσο μεγάλο διάστημα "νηνεμίας" η Nike ενημέρωσε πως ανέπτυξε μια νέα αντικραδασμική-απορροφητική τεχνολογία δίνοντάς της το όνομα React.
Σύμφωνα με έρευνα της Nike, οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων επιθυμούν τα running τους παπούτσια να είναι ανάλαφρα, με πολύ καλό "cushion" και υψηλό "energy return" και φυσικά να έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Έτσι λοιπόν οι χημικοί και οι μηχανολόγοι της Nike στρώθηκαν στη δουλειά αναζητώντας εκείνα τα συστατικά τα οποία με την κατάλληλη σύνθεση θα έφερναν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Λειτουργώντας κάτω από άκρα μυστικότητα και μετά από 400.000 συνδυασμούς διαφόρων υλικών και αναλύοντας δεκάδες terabyte δεδομένων κατέληξαν στη τελική σύνθεση του React foam. Στη συνεχεία το νέο αφρώδες υλικό υποβλήθηκε σε παραπάνω από 2.000 ώρες δοκιμών και για την ακρίβεια τεσταρίστηκε από μπασκετμπολίστες οι οποίο ενέκριναν τελικά τη νέα αντικραδασμική τεχνολογία της Nike. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Advance Footwear κύριο Ernst Kim (για τους μικρότερους σε ηλικία να ενημερώσω πως πρόκειται για τον Professor K, τον πρώτο ever performer μπασκετικών και ιδρυτή της παλιάς ιστοσελίδας Kicksology), το React είναι 11% πιο μαλακό και ταυτόχρονα 13% ελαστικότερο (κοινώς μεγαλύτερη επιστροφή ενέργειας) σε σύγκριση με το τελευταίο αντικραδασμικό υλικό που ανέπτυξε η εταιρεία, το περίφημο και χιλιοχρησιμοποιημένο πια Lunarlon foam. Σύμφωνα με τα λεγόμενα το Professor K εξαιτίας της δομής που έχει το νέο αφρώδες υλικό, οι σχεδιαστές όταν πρόκειται για μπασκετικό προτιμούν να εγκλείουν το React εντός ενός σκληρότερου foam ώστε να έχει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και να υπόκειται σε καλύτερο έλεγχο από τον αθλητή ενώ στη περίπτωση των running ενδείκνυται να χρησιμοποιείται "απεγκλωβισμένο" ώστε να μπορούν οι δρομείς να εκμεταλλευτούν και να απολαύσουν πλήρως τις δυνατότητές του.
Η swoosh τον προπέρσινο Ιούνιο μας πρωτοσύστησε τη νέα της πατέντα όχι απλά θεωρητικά αλλά στη πράξη μέσω δύο τότε νέων μπασκετικών της προτάσεων, του Nike Hyperdunk 2017 και του Air Jordan Super.Fly 2017. Τα δύο μοντέλα έγιναν έτσι τα πρώτα υποδήματα που "ενέδωσαν" στον πειρασμό με το React αλλά και στις δύο περιπτώσεις να βρίσκεται "εγκλωβισμένο" εντός άλλου foam. Περίπου έξι μήνες αργότερα το React έκανε το επίσημο ντεμπούτο του και στη κατηγορία των running παπουτσιών με το Nike Epic React να γίνεται το πρώτο πατούμενο με ενδιάμεση σόλα φτιαγμένη αποκλειστικά και μόνο χρησιμοποιώντας το νέο foam της Nike. Έκτοτε παρατηρούμε μια ολοένα και συχνότερη χρήση του εν λόγω υλικού στη κατασκευή κυρίως premium κωδικών και πάντα τηρώντας τον - έως τώρα κανόνα - όπου επιβάλλει στα μπασκετικά να κάνουν χρήση του React στην "caged" μορφή του (βλέπε Nike Kobe A.D. NXT 360 και KD XI).