26 Μαρτίου 2019

Adidas Dame 5 (YKWTII)

Η signature σειρά παπουτσιών του Damian Lillard ιδρύθηκε την ίδια χρονιά (2014) με την αντίστοιχη σειρά του John Wall και παρά την κάπως ισχνή της εκκίνηση κατάφερε εν τέλει να εξελιχθεί και να αναδειχθεί σε μια απ' τις πλέον αξιόπιστες και εμπορικές μπασκετικές συλλογές των τελευταίων ετών. Η έως τώρα πρόοδος της σειράς φαίνεται να ακολουθεί πορεία παράλληλη με την αγωνιστική ανέλιξη του ηγέτη των Portland Trailblazers και συνεχίζει απτόητη διανύοντας ήδη τον πέμπτο χρόνο του δεκαετούς συμβολαίου-επέκτασης που υπέγραψε το 2014 ο Δαμιανός και δύναται να του αποφέρει κοντά στα 100 εκατομμύρια δολάρια. Ο ROY του 2013 συγκαταλέγεται πια μεταξύ των κορυφαίων combo-guard της λίγκας κι ως εκ τούτου η signature παπουτσιών του προσελκύει το ενδιαφέρον αρκετών μπασκετόφιλων. Για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο το Adidas Dame 5 θα κοσμεί τα πόδια του Damian μέχρι και το τέλος των Playoffs σε μια ακόμη απόπειρά του για να κάνει κι αυτός και κατ' επέκταση και η ομάδα του την υπέρβαση στην ζόρικη κι άκρως απαιτητική δυτική περιφέρεια. Λέτε τελικά να βρέθηκε εκείνο το Dame που θα καταφέρει να υπερκεράσει σε δημοφιλία και εμπορευσιμότητα το αειθαλές και διαχρονικό Adidas D Lillard 2?
Το Adidas Dame 5 έχει κατασκευαστεί όχι μόνο σύμφωνα με τα πρότυπα και τις προδιαγραφές που επιβάλλει η κατηγορία των low-budget signature μπασκετικών αλλά και με βάση ότι έχει προηγηθεί απ' τα προγενέστερα μοντέλα της σειράς. Για τη δόμηση του κελύφους της βασικής έκδοσης έχουν επιστρατευθεί δύο ειδών υλικά τα οποία μάλιστα έχουν κατανεμηθεί και ισομερώς. Έχουμε λοιπόν εύκαμπτο mesh απ' τη μέση κι έμπροσθεν και για το εναπομείναν μισό κομμάτι αξιοποιείται μια απομίμηση nubuck υλικού συν μια μικρή τζούρα ελαστικού knit περιμετρικά του κολάρου. Λεπτές υφασμάτινες θηλιές για τη διέλευση των κορδονιών έχουν ραφτεί εσωτερικώς ενώ για την αποπεράτωση του άνωθεν μέρους έχει εγκατασταθεί μια ορθογώνια TPU "μπαριέρα" στην εξωτερική πλαϊνή μεριά ώστε να αποφευχθούν τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις. Η ενδιάμεση σόλα του πέμπτου Dame προέρχεται εξ' ολοκλήρου από Bounce foam με ελαφρώς υπερυψωμένη περίπτερο καθώς λειτουργεί  ταυτόχρονα κι ως οδηγός-σταθεροποιητής. Όσον αφορά τη χάραξη της εξωτερικής σόλας επιλέχθηκε η πάντα φερέγγυα λύση του μοτίβου ψαροκόκαλου όπως συνέβη και με προηγηθέντα φετινά μπασκετικά της /// (Harden Vol. 3, Marquee Boost) αλλά εμφανώς διαφοροποιημένο καθώς προτιμήθηκε η σόλα να χωριστεί στα δύο και τα μεταξύ τους μοτίβα να βρίσκονται υπό γωνία 90 μοιρών.
Το Adidas Dame 5 διαθέτει μια πεντακάθαρη και συμμαζεμένη φιγούρα χωρίς περιττά διακοσμητικά στοιχεία και από αρκετούς λογίζεται ως η φθηνή απομίμηση του πρώτου laceless μπασκετικού, του περίφημου πια N3XT L3V3L. Δε γνωρίζω ακριβώς αν το Dame 5 προηγήθηκε του N3XT ή το αντίστροφο παρ' όλα αυτά σήμα κατατεθέν και των δύο κωδικών είναι η ορθογώνια "μπαριέρα" στην εξωτερική πλευρά. Το νέο Dame διαθέτει ομολογουμένως ένα πιο συμβατικό περίγραμμα σε σχέση με τον άμεσο προγονό του (Dame 4) και τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη χρωματική διαφοροποίηση των κωδικών κατέχει το κέλυφος του παπουτσιού. Τα παχιά Three Stripes στις εξωτερικές πλευρές κάθε κελύφους έχουν χαραχτεί με τέτοιο τρόπο που περνούν απαρατήρητα κι ευτυχώς που υπάρχει το branding στις εξωτερικές σόλες για να μας υπενθυμίζει τον τόπο καταγωγής του μοντέλου. Μια παρουσία αριθμεί η υπογραφή-έγκριση καθώς και το λογότυπο του Δαμιανού που στέκεται κορδωτό στη κορυφή της γλώσσας. Το μοναδικό σημείο όπου ανεξαρτήτως χρωματικού φορμάτ θα διαφέρει πλήρως είναι τα υφασμάτινα heel tab στα οποία και θα περιέχονται είτε λέξεις είτε σύμβολα που θα παραπέμπουν ευθέως στο παρατσούκλι της εκάστοτε έκδοσης. Τέλος, εξαιρετικά όμορφη επινόηση (ή τέχνασμα) το "ανακάτεμα" της ημιδιάφανης και συμπαγούς γόμας για την δόμηση της εξωτερικής σόλας.
Ο επικείμενος ερχομός του Adidas Dame 5 μας ήταν γνωστός σχεδόν από τα μέσα του περασμένου καλοκαιριού και μολονότι ο Dame βρέθηκε να αγωνίζεται απ' τον Δεκέμβρη φορώντας τα νέα του πατούμενα εντούτοις το επίσημο ενημερωτικό δελτίο κυκλοφορίας τους δημοσιεύτηκε περί τα τέλη Γενάρη. Σε εκείνη την αναγγελία πέρα απ' τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Dame 5 μας γνωστοποιήθηκαν και οι πρώτες πέντε χρωματικές εκδόσεις του παπουτσιού με την καθεμιά τους να συνδέεται είτε άμεσα είτε έμμεσα με τον μπροστάρη των Trailblazers. Μας αποκαλύφθηκαν το κατάμαυρο "People’s Champ" το οποίο αναφέρεται στο πάθος του Dame για την πυγμαχία, το λευκό "All Skate" με στοιχεία απ' τo αγαπημένο νεανικό του χόμπι το skate,  το επίσης λευκό "YKWTII" από το πολυξακουσμένο "You Know What Time It Is" που συνδέεται με τον περίφημο πανηγυρισμό του, το φιστικί "Suga Gee" που ναι ένα απ' τα αγαπημένα χρώματα της μητέρας του Gina, το κίτρινο "Dame Goose" εμπνευσμένο από το αγαπημένο του ποδήλατο και τέλος το ασπρόμαυρο "La Heem, The Dream" μια μουσουλμανική λέξη που του κόλλησε ο ξάδερφός του και σημαίνει να είσαι πάντα μπροστά (ή να προσπερνάς). Στις φωτογραφίες που σας παραθέτω βλέπετε το "YKWTII" που με κέρδισε εξ' αρχής ενώ επίσης εντυπωσιακή έκδοση είναι το "CNY" το οποίο διαφέρει απ' όλες τις προαναφερθείσες βερσιόν μιας και για το άνωθεν μέρος του χρησιμοποιείται συνδετικό δέρμα αντί mesh.