15 Φεβρουαρίου 2022

Adidas D.O.N. Issue #3 (Bel Air Athletics / The Jersey)

Η παντοκρατορία των low-budget signature συλλογών είναι μια πραγματικότητα που διαρκεί κοντά μια δεκαετία τώρα και πολύ δύσκολα θα επέλθει η κατάρρευσή της. Μία εκ των επιφανέστερων έως τώρα συλλογών ανήκει στο Donovan Mitchell, τον εδώ και τρία χρόνια μπροστάρη των Utah Jazz κι έναν απ' τους παραγωγικότερους shooting guard των παρκέ στη αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Μπορεί πέρυσι οι "Μορμόνοι" να πήγαιναν τρένο στη κανονική περίοδο όμως μία ακόμη post-season τους είχε την ίδια ακριβώς κατάληξη. Στη δεύτερη αναμέτρηση μεταξύ Jazz-Grizzlies για τoν πρώτο γύρο των Playoffs o βραχύσωμος γκαρντ αγωνίστηκε για πρώτη φορά φορώντας τον τρίτο κωδικό της signature σειράς. Το Adidas D.O.N Issue #3 ήρθε για να αντικαταστήσει το δεύτερο D.O.N., ένα ναι μεν άκομψο μπασκετικό που εν τέλει έκανε τη δουλειά του και με το παραπάνω χωρίς να χρειάζεται κάποιος να καταξοδευτεί. Από τον περασμένο Μάη μέχρι και σήμερα ο "Spida" δεν έχει αποχωριστεί στιγμή τα νέα του παπούτσια και φροντίζει να τα ανανεώνει συχνά-πυκνά φορώντας νεότερες εκδόσεις και ακυκλοφόρητες PEs.
Το Adidas D.O.N. Issue #3 τηρεί απαρέγκλιτα τις τεχνολογικές προδιαγραφές που έχουν θεσπιστεί από τους προηγηθέντες κωδικούς της συλλογής. Το άνωθεν μέρος της κατασκευής περιλαμβάνει συνθετικά υλικά με το mesh να είναι το κυρίαρχο συστατικό στην ανέγερση του πλαισίου αλλά και της γλώσσας του. Πρόσθετα υλικά αποτελούν τα "αυτάκια" εκατέρωθεν των αστραγάλων τα οποία συμμετέχουν στο lockdown κι είναι από συνθετικό δέρμα, οι δύο fuse επιστρώσεις πλησίον του toe-cap και πέριξ της βάσης της γλώσσας και φυσικά το υφασμάτινο λάστιχο καταμεσής της γλώσσας. Σε ότι αφορά την ενδιάμεση σόλα του, τo Bounce foam που συντρόφευε την συλλογή από ιδρύσεώς της παραχώρησε τη θέση του στο πολύ διαδεδομένο LightStrike foam που προτιμάται σχεδόν απ' όλα τα μπασκετικά της Adidas. Η παράξενη TPU μπαριέρα που ξεπροβάλλει στην εξωτερική πλευρά της έχει διττό ρόλο αφού λειτουργεί ως anti-roller αλλά κι ως torsion plate αφού συνεχίζει τη πορεία της κάτω από τη midsole. Τέλος, για την εξωτερική σόλα του Issue #3 επιλέχθηκε μια ανανεωμένη εκδοχή του webbing μοτίβου χάραξης του D.O.N. Issue #2 με τα μικρά κανάλια λαξευμένα σε συγκεκριμένα σημεία του πατώματος ώστε να επιτυγχάνεται η απαραίτητη ευλυγισία του παπουτσιού.
Όταν πρωτοείδα το Adidas D.O.N. Issue #3 αστραπιαία ήρθε στο νου μου το Adidas Dame 4 αλλά σε μια "παραγεμισμένη" επανασχεδίασή του. Σα φιγούρα διακρίνουμε κάποιες σχεδιαστικές γραμμές από τον περσινό κωδικό της συλλογής αλλά σε μια ηπιότερη μορφή τους χωρίς κραυγαλέες λεπτομέρειες. O χρωματισμός του κελύφους πρωτίστως και δευτερευόντως τα "αυτάκια" μαζί με το anti-roller είναι τα σημεία όπου επιδέχονται αναρίθμητων χρωματικών συνδυασμών. Όπως συνέβη με τα δύο περασμένα DONs έτσι και το #3 είναι φίσκα από μικρολεπτόμερειες που διαφοροποιούνται ανάλογα την έκδοση όπως το τριγωνικό heel patch που άλλοτε περιέχει σύμβολα κι άλλοτε γράμματα ή αριθμούς ενώ κάτι ανάλογο τηρείται κι από την εγκάρσια ελαστική μπαντάνα. Το λογότυπο του παίχτη έχει μόνιμη θέση στο τριγωνικό patch της γλώσσας έχοντας για συντροφιά του το παραδοσιακό πλέον μπαλωματάκι όπου αναγράφεται κάθε φορά το εκάστοτε Issue του μοντέλου. Από κει και πέρα στην εξωτερική σόλα του περιέχονται όλες οι υπόλοιπες λεπτομέρειες! Εκκινώντας απ΄το χείλος της φτέρνας διακρίνουμε το μότο "Determination. Over. Negativity." και μόλις στο πρώτο κανάλι αναγράφεται η πλήρης ονομασία του μοντέλου. Στο μεσαίο κανάλι της όπου και ξεμυτίζει το torsion plate εντοπίζουμε χαραγμένα έξι μικρά emojis "😂 😈 💯 🕷 😂 🙏" με το καθένα να σχετίζεται είτε άμεσα είτε έμμεσα με τον "Spida". Στο τελευταίο κανάλι συναντάμε αρχικά ονομάτων "JM / NM / FM:1ST" και κατά σειρά πρόκειται για την αδερφή του, τη μητέρα και τον σκύλο του. Τέλος, ακριβώς πάνω στο μυτάκι έχουν χαραχτεί ο αριθμός της φανέλας του παίχτη συνοδευόμενο απ' τη φράση "Created With Donovan Mitchell".
Το Adidas D.O.N. Issue #3 διατίθεται ευρέως στην αγορά κοντά έξι με επτά μήνες τώρα κι η γερμανική εταιρεία έχει φροντίσει να το κυκλοφορήσει σε ουκ ολίγους χρωματισμούς. Πέρα της φανταχτερής μοβίσιας έκδοσης που πρωτοεμφανίστηκε έχει παρουσιαστεί και σε ορισμένους σπέσιαλ χρωματισμούς μέσω συνεργασιών. Η αμερικάνικη κωμική σειρά της δεκαετίας του '90 ονόματι "Fresh Prince of Bel-Air" (Πρίγκιπας του Μπελ-Αιρ) με πρωταγωνιστή τον Will Smith αποτέλεσε προϊόν έμπνευσης τριών βερσιόν του DON Issue #3 και σε μία εξ' αυτών ανήκει το εικονιζόμενο μοντέλο. Αντλώντας στοιχεία από την στολή της μπασκετικής ομάδας του Bel-Air όπου αγωνιζόταν ο Will Smith "στολίστηκαν" το ιδιαίτερο anti-roller, η μπαντάνα της γλώσσας, σημεία της εξωτερικής σόλας και το heel patch με την κεφαλή της μασκότ της ομάδας. Ανάλογη περιποίηση έτυχε και το κουτί μέσα στο οποίο προμηθεύετε κάποιος τις συγκεκριμένες εκδόσεις κι αξίζει να αναφερθεί πως το Bel-Air Athletics που αναγράφεται τόσο στο παπούτσι όσο και στο κουτί αφορά την επίσημη εταιρεία ένδυσης που έχει δημιουργήσει από το 2018 ο Will Smith.