9 Οκτωβρίου 2018

Nike Epic React Flyknit vs Nike Pegasus 35 Turbo

Το παρόν ιστολόγιο μπορεί να αρέσκεται και εξειδικεύεται στα μπασκετικά υποδήματα όμως που και που ενδόμυχα επιθυμεί να προβαίνει σε μικρές ατασθαλίες έτσι για να ανανεώνεται και λιγάκι. Προ αμνημονεύτων χρόνων είχα δημοσιεύσει ένα άρθρο σχετικά με δύο running πατούμενα της Three Stripes τα οποία είχαν καταφέρει να γίνουν το "talk of the town" για αρκετό καιρό. Σήμερα, δύο και κάτι χρόνια μετά, αποφάσισα να "ερευνήσω" δύο αντίστοιχα και εξίσου περιζήτητα running μοντέλα που φέρουν όμως το διάσημο swoosh λογότυπο. Ο λόγος λοιπόν για τα Nike Epic React FK (Flyknit) και Nike Pegasus 35 Turbo, δύο κωδικοί που έχουν ως κύριο μέλημά τους να ανταγωνιστούν αλλά και να αμφισβητήσουν τη κυριαρχία της Boost τεχνολογίας στο κλάδο των running υποδημάτων. Πρόκειται για τις δύο νέες προτάσεις του κολοσσού των αθλητικών ειδών με τη καθεμιά να διαθέτει μία εκ των δύο πιο πρόσφατων και σύγχρονων αντικραδασμικών τεχνολογιών που χει αναπτύξει, την React και την ZoomX.
Το Nike Epic React Flyknit παρουσιάστηκε τον φετινό Γενάρη και τα πρώτα σχόλια ήταν σχεδόν διθυραμβικά. Μια πανάλαφρη κατασκευή που χωρίς καμία υπερβολή αποτελείται από μονάχα δύο μέρη, το κέλυφος και την ενδιάμεση σόλα. Το άνωθεν μέρος του ER είναι εξ' ολοκλήρου κατασκευασμένο από Flyknit υλικό το οποίο σε κατά τόπους σημεία του διαθέτει διαφορετική ελαστικότητα ενώ δε λείπουν οι απαραίτητες fuse επιστρώσεις που εντοπίζονται κυρίως στις οπές για τα κορδόνια. Επάνω στο κομψό Flyknit κέλυφος έχει τοποθετηθεί ένα ακόμη "ξένο σώμα" και αναφέρομαι στο απαραίτητο και αναγκαίο ημικυκλικό heel counter από TPU υλικό που "καπελώνει" σχεδόν όλη τη περίμετρο της φτέρνας. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος βέβαια δεν ανήκει στο Flyknit πλεκτό αλλά στην ενδιάμεση σόλα που ναι ολοκληρωτικά κατασκευασμένη από React foam. Το περίεργο της υπόθεσης είναι πως το ER δεν έχει εφοδιαστεί με τη κλασική εξωτερική σόλα όπως τη γνωρίζουμε και με εξαίρεση δύο σημεία της (φτέρνα και toe) όπου έχουν μια επιπρόσθετη και υποτυπώδη στρώση όλο το εναπομείναν React μένει εντελώς "ακάλυπτο" κάτι που συνεπάγεται την άμεση επαφή του με την εκάστοτε επιφάνεια πρόσφυσης.
Το Nike Pegasus 35 Turbo είναι το νεότερο τεχνολογικό επίτευγμα της εταιρείας για το οποίο δικαίως έχει να υπερηφανεύεται. Η Nike αποφάσισε να βγάλει στη μαζική παραγωγή μια πιο εξευγενισμένη έκδοση του VaporFly 4%, ενός πρωτότυπου running μοντέλου που σχεδιάστηκε αποκλειστικά για δρομείς στη προσπάθειά τους να καταρρίψουν το ρεκόρ χρόνου σε Μαραθώνιο. Το Pegasus Turbo έχει κληρονομήσει τα αγωνιστικά γονίδια του VaporFly αλλά τα έχει προσαρμόσει με τέτοιο τρόπο ώστε να "κουμπώνει" στη σιλουέτα του Pegasus 35. Το άνωθεν μέρος του παπουτσιού έχει συσταθεί με βάση δύο διαφορετικά είδη mesh, μια σύνθεση που η Nike καλεί Flymesh. Για το μεν πρώτο επίπεδο χρησιμοποιείται ένα απλό mesh στη γνώριμη και κλασσική του μορφή και πάνω από αυτό έχει εγκατασταθεί ένα μονοκόμματο, λεπτό και διάφανο screen-mesh. Μεταξύ αυτών των δύο mesh διακρίνουμε νήματα Flywire ενώ πάνω απ' το screen-mesh έχει επικολληθεί μια λεπτή ευθεία στρώση fuse για διακοσμητικούς κυρίως λόγους. Το ζουμί της υπόθεσης όμως βρίσκεται κάτω από το κέλυφος. Εκεί εντοπίζουμε μια ενδιάμεση σόλα που απαρτίζεται από δύο στρώσεις αφρώδους υλικού. Η πρώτη και αμεσότερη προς τον χρήστη στρώση είναι κατασκευασμένη από το τελευταίο αντικραδασμικό υλικό της Nike το περιβόητο ZoomX, το αντίπαλο δέος δηλαδή του Boost. Εξαιτίας της μεγάλης ελαστικότητας που παρουσιάζει το νέο αυτό foam επιλέχθηκε να τοποθετηθεί ακριβώς από κάτω του ένα δεύτερο στρώμα ίδιου πάχους φτιαγμένο όμως από React. Τέλος, μια παραδοσιακή εξωτερική σόλα με ακάλυπτη μεγάλη επιφάνεια στο μέσο και το αεροδυναμικό τελείωμα στη φτέρνα ολοκληρώνει το απόλυτα αγωνιστικό λουκ του "τουρμπάτου" Πήγασου.
Η Nike κατά πως δείχνουν τα πράγματα αποφάσισε να "επαναπροσεγγίσει" τη running της συλλογή μετά από ένα διάστημα παρατεταμένης "αδράνειας" στη οποία βρισκόταν εδώ και μερικά χρόνια. Για να δούμε ποια θα είναι η απάντηση της Adidas!!