15 Οκτωβρίου 2018

Nike Air Force Max (Cobalt)

O "Sir" Charles Barkley συγκαταλέγεται κι όχι αδίκως στη λίστα με τους 50 κορυφαίους μπασκετμπολίστες στην ιστορία του NBA. Η πιο αμφιλεγόμενη προσωπικότητα των mid 80s και 90s κατάφερε να εδραιωθεί στις συνειδήσεις των απανταχού μπασκετόφιλων όντας ένας παθιασμένος και εκρηκτικός power forward με υψηλού επιπέδου μπασκετική κατάρτιση και με ύψος μόλις 1,98μ. Κατά τις οκτώ πρώτες σεζόν του στο NBA κι αγωνιζόμενος για λογαριασμό των Philadelphia 76ers στην σκληροτράχηλη τότε ανατολική περιφέρεια, κατάφερε να εξελιχθεί σε ηγέτη της ομάδας αλλά δυστυχώς στα Playoffs τόσο οι Bucks όσο και οι Bulls αποδεικνύονταν ανυπέρβλητα εμπόδια. Το καλοκαίρι του 1992 αποτέλεσε ορόσημο στη καριέρα του Charles αφού κέρδισε το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο ως μέλος της ασταμάτητης "Dream Team" κι ακολούθως έγινε trade καταλήγοντας στην Αριζόνα όπου και θα αγωνιζόταν για λογαριασμό των Pheonix Suns. Μόλις στη πρώτη του σεζόν στη δυτική περιφέρεια αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίχτης της λίγκας (MVP) και σ' αυτή την ονειρεμένη χρονιά αγωνίστηκε φορώντας τα Nike Air Force Max τα οποία έμελλαν να συνδεθούν άρρηκτα με τον "Sir".
Το Nike Air Force Max είναι ένα χαρακτηριστικότατο παράδειγμα ενός μπασκετικού μιας πολύ παλιάς εποχής και σχεδόν ξεπερασμένης εποχής. Το άνωθεν μέρος του είναι κατασκευασμένο κατά κύριο λόγο από δέρμα ενώ γίνεται εκτεταμένη χρήση ραφών σήμα κατατεθέν των 90s μπασκετικών. Στο μέσο περίπου της σιλουέτας και εκατέρωθεν των πλευρών εντοπίζουμε δύο επιφάνειες από συνθετικό δέρμα τα οποία αποτελούν μέρους του στραπ που ξεκινάει και καταλήγει ξανά στην εσωτερική μεριά συνδέοντας έτσι αυτά τα δύο τμήματα. Στο ύψος του αχίλλειου τένοντα έχει τοποθετηθεί μια αφράτη στρώση από neoprene υλικό και λίγο παρακάτω βρίσκεται ένα υποτυπώδες heel counter. Η τωρινή ενδιάμεση σόλα είναι είναι από phylon υλικό ενώ όταν πρωτοκυκλοφόρησε μάλλον ήταν από PU ή EVA. Στη φτέρνα δεσπόζει ένας κλασικός αεροθάλαμος Max Air μικρότερου πάχους σε σχέση με την ορίτζιναλ έκδοση η οποία διέθετε έναν ακόμη αεροθάλαμο στο έμπροσθεν μέρος που όμως τώρα δεν υφίσταται. Η εξωτερική σόλα είναι πιο επίπεδη από ποτέ και συνδυάζει δύο ειδών μοτίβα χάραξης, το παραδοσιακό herringbone (σε φτέρνα και ακροδάχτυλα) και τους πολύ μικρούς κύκλους ένα μοτίβο που κατά κάποιο τρόπο καθιέρωσε το συνομήλικό του Air Jordan VII.
Σα σχέδιο το Nike Air Force Max είναι πραγματικό γέννημα θρέμμα των 90s της καλύτερης ίσως περιόδου στην ιστορία των μπασκετικών υποδημάτων με διαχρονικά σχέδια που καταφέρνουν να "επιζήσουν" ακόμη και σήμερα. Το άνωθεν μέρος του διαθέτει αρκετές επικαλυπτόμενες επιφάνειες που αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα εκείνης της περιόδου ενώ οι λιγοστές μικρές κυκλικές οπές βρίσκονται εκεί για να εξυπηρετούν μόνο καλλιτεχνικούς σκοπούς. Το μίνιμαλ αλλά τρισχαριτωμένο εγκάρσιο στραπ πέρα από το lockdown που προσφέρει αποτελεί το σήμα κατατεθέν του κωδικού και πάνω στο σ' αυτό διακρίνουμε σε ανάγλυφη μορφή το all-time classic λογότυπο "Force". Το μοντέλο φέρει ένα και μοναδικό swoosh ενώ το όνομα της εταιρείας παρουσιάζεται στη λεπτοκαμωμένη και 90s μορφή του στο μέσο της εξωτερικής σόλας αλλά και στο πλαστικό κομμάτι του heel counter. Κατ' εμέ το δεύτερο χαρακτηριστικότερο γνώρισμα του Air Force Max είναι η περιμετρική χάραξη της ενδιάμεσης σόλας όπου δεσπόζουν τα μικρά "δοντάκια" ή η μικρή οροσειρά αν θέλετε που εντοπίζουμε στην εξωτερική μεριά και τα οποία επανεμφανίζονται αρκετές φορές στα μετέπειτα μοντέλα της επίσημης signature σειράς του "Sir Charles".
Το Nike Air Force Max μπορεί όπως προείπαμε να χει συνδέσει το όνομά με εκείνο του "Chuck" χάρη στην τότε MVP σεζόν του όμως η αλήθεια είναι πως ένα εύλογο μέρος της φήμης του το οφείλει στη φοβερή και τρομερή "Fab 5" των Michigan Wolverines που σκόρπισε το τρόμο την ίδια χρονική περίοδο αλλά στο κολεγιακό πρωτάθλημα. Κι εδώ τα πράγματα είναι μοιρασμένα, η μαύρη έκδοση με τις γκρι λεπτομέρειες αν και φορέθηκε και από τον "Chuck" στα Playoffs εντούτοις "υπάγεται" στην αναφερθείσα νεανική πεντάδα εν αντιθέσει με τη λευκή έκδοση "Cobalt" όπου έχει την αποκλειστική κυριότητα. Η παρουσιαζόμενη έκδοση επανακυκλοφόρησε πέρυσι και μόλις για δεύτερη φορά αλλά εμφανίζει κάποιες μικροδιαφορές σε σχέση με την ορίτζιναλ. Το μέγεθος του αεροθαλάμου δεν είναι το ίδιο "τουμπανιασμένο" όπως άλλοτε ενώ το μπλε χρώμα του κοβαλτίου (απ' όπου και προκύπτει η ονομασία της παρουσιαζόμενης έκδοσης) που υπήρχε μονάχα στη πλώρη της εξωτερικής σόλας για ανεξήγητο λόγω χρωματίστηκε μαύρο. Απ' τη πρώτη φορά που κυκλοφόρησε το Air Force Max έχει επανεμφανιστεί ουκ ολίγες φορές κι ως επί το πλείστον σε ολοκαίνουργιες χρωματικές εμφανίσεις εν αντιθέσει με τις προαναφερθείσες ορίτζιναλ εκδοχές του.