16 Μαρτίου 2018

Το ερμηνευτικό λεξικό των sneakers!!

Απ' όσο θυμάμαι τον εαυτό μου στα 90s, το λεξιλόγιο που είχαμε τότε στη διάθεσή μας για να περιγράψουμε ένα μπασκετικό παπούτσι ήταν αρκετά περιορισμένο και βασιζόταν κυρίως στο όνομα της κατασκευάστριας εταιρείας και στα χρώματα που "κουβαλούσε" πάνω του το εκάστοτε μοντέλο. Το Jordan με το λουστρίνι, το ασπρόμαυρο Reebok, εκείνο το Adidas με το γκρι στραπ ή το άλλο το Nike που χει τα μεγάλα γράμματα ή εκείνο με την κατακίτρινη αερόσολα είναι κλασικά παραδείγματα για τις κουβέντες που ανταλλάσσαμε μεταξύ μας εκείνη την εποχή προκειμένου να αντιληφθούμε για ποιο μπασκετικό παπούτσι μιλούσε ο καθένας μας.
Τη τελευταία δεκαπενταετία (και βάλε) παρατηρείται μια έκρηξη όσον αφορά τη ζήτηση για sneakers και αθλητικά υποδήματα εν γένει κάτι που οδήγησε στην ανάπτυξη νέων λέξεων, ακρωνυμίων και σύνθετων ορολογιών με σκοπό την εύρυθμη επικοινωνία μεταξύ των αθλητικών εταιρειών και του αγοραστικού κοινού. Οι εταιρείες που καταπιάνονται με τον κλάδο των αθλητικών υποδημάτων είναι πλέον περισσότερες από ποτέ, όπως και οι τεχνολογικές καινοτομίες που χουν αναπτυχθεί εξού και οι πάμπολλες ορολογίες που χει "καθιερώσει" το κάθε brand. Σ' όλα αυτά προσθέστε και το αγοραστικό κοινό που ενδιαφέρεται να ενημερωθεί σχετικά με το "τι καπνό φουμάρει" το κάθε μοντέλο και θα καταλάβετε για τι πανικό μιλάμε.
Γι' αυτό το λόγο λοιπόν σκέφτηκα να καταρτίσω ένα μίνι γλωσσάριο ή ερμηνευτικό λεξικό που θα περιλαμβάνει ορισμένες απ' τις δημοφιλέστερες λέξεις ή ακρωνύμια κατά κύριο λόγο που συναντάμε συνηθέστερα σε κείμενα αλλά και αναρτήσεις σχετικά με τα sneakers και ειδικότερα με τα αγαπημένα μας μπασκετικά μοντέλα. Το dictionary του GreekSneakCollector!!

AJ - Ακρωνύμιο που χει σχηματιστεί από τα αρχικά των λέξεων Air Jordan, της δημοφιλέστερης signature σειράς μπασκετικών παπουτσιών ever. Αν δεν το γνωρίζετε αυτό είστε από τώρα μετεξεταστέοι! 
Away - Με τη λέξη χαρακτηρίζεται μια χρωματική έκδοση ενός signature μοντέλου όταν αυτό είναι ειδικά προσαρμοσμένο στα χρώματα της εκτός έδρας εμφάνισης της ομάδας στην οποία αγωνίζεται ως συγκεκριμένος παίχτης.
Bred - Σύμπτυξη των δύο αγγλικών λέξεων των black και red για τις περιπτώσεις όπου η χρωματική παλέτα ενός μοντέλου περιλαμβάνει κυρίως αυτά τα δύο χρώματα.
Camo - Εν συντομία η γαλλική λέξη camouflage. 
Colourway - Αν και στα αμερικάνικα η ορθή γραφή είναι Colorway όπως και να χει πάντως αφορά ότι ακριβώς σημαίνει η λέξη, τον χρωματισμό.
DS - Σε πλήρη ανάπτυξη είναι η αγγλική λέξη Deadstock. Αφορά ένα ζευγάρι παπουτσιών το οποίο είναι ολοκαίνουργιο και είθισται να μην έχει φορεθεί ποτέ από τον κάτοχό τους.
Elite - Είναι η λέξη που προστίθεται στη περιγραφή των παπουτσιών της Nike όταν αυτά αποτελούν αναβαθμισμένη έκδοση προϋπαρχόντων μοντέλων της.
EM - Ακρώνυμο των λέξεων Engineered Mesh. Αφορά ένα είδος mesh που αναπτύχθηκε από την Nike που εξακολουθεί να διαθέτει τα πλεονεκτήματα του κλασικού mesh αλλά είναι ελαφρύτερο, προσφέρει καλύτερη αναπνευσιμότητα και 1-to-1 fit.
EVA - Από τα αρχικά των Ethylene Vinyl Acetate (ελληνιστί: Οξικό Άλας Αιθυλενίου Βινυλίου). Ένα συμπολυμερές αιθυλενίου και βινυλίου που είναι πορώδες κι εύκαμπτο αλλά θεωρείται ξεπερασμένο σαν αντικραδασμικό υλικό αν και χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα απ' τις εταιρείες λόγω του χαμηλού του κόστους.
Foams - Το χαϊδευτικό για τα Foamposite και την τεχνολογία τους!
GR - Αυτό το ακρώνυμο αφορά την πλειοψηφία των παπουτσιών. Σε πλήρη ανάπτυξη λέγεται General Release και "ενημερώνει" πως ο προς διάθεση κωδικός αναμένεται να κυκλοφορήσει σε μεγάλο αριθμό κομματιών οπότε δε χρειάζεται να κατασκηνώσετε έξω από τα καταστήματα.
GS - Ένας όρος που ανέπτυξε κυρίως η Nike ώστε να κωδικοποιεί τα παπούτσια που προορίζονται για νήπια και μικρά παιδιά (Grade School).
High-Top ή Highs ή High - Είναι εκείνα τα παπούτσια που σε μπόι ξεπερνούν το ύψος των αστραγάλων μας.
Holy Grail - Το Άγιο Δισκοπότηρο. Κάπως έτσι χαρακτηρίζουμε ορισμένα μοντέλα που ο καθένας ξεχωριστά τα ποθεί και τα αναζητά διακαώς ώστε να τα προσθέσει στη συλλογή του και συνήθως πρόκειται για σπάνια και πανάκριβα κομμάτια.
Home - Έτσι χαρακτηρίζεται η χρωματική έκδοση ενός signature μοντέλου όταν αυτό είναι ειδικά προσαρμοσμένο στα χρώματα της εντός έδρας εμφάνισης της ομάδας του εκπροσωπούμενου παίχτη.
Ice - Η λέξη Ice στο λεξικό των sneakerheads προστέθηκε περίπου στα μέσα των 80s και αφορούσε τα μικρά τμήματα σόλας όπου διέθεταν ημιδιάφανη γόμα. Οι πλήρως ice σόλες είναι must για κάθε εταιρεία αν και στη μόδα πια κυριαρχεί η πολυχρωμία.
JB -  Ένα ακόμη ακρώνυμο δύο λέξεων που αφορά την εταιρεία του Μιχαλάκη, την Jordan Brand.
LE ή Ltd - Το ακριβώς αντίθετο από το GR. Το παπούτσι διατίθεται σε εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό κομματιών (Limited Edition) εξού και οι μίνι κατασκηνώσεις έξω απ' τα καταστήματα μέρες πολλές ακόμη πριν την επίσημη κυκλοφορία του.
Low-Top ή Lows ή Low - Είναι εκείνα τα παπούτσια που σε μπόι δε ξεπερνούν επ' ουδενί το ύψος των αστραγάλων μας.
LS - Απ' τις τελευταίες συντομογραφίες που μπήκαν στο λεξικό μας. Σημαίνει Lifestyle κι ακολουθεί συνήθως τα μπασκετικά μοντέλα που έχουν τροποποιηθεί σημαντικά ώστε να χουν πιο casual χρήση.
Mid-Top ή Mids ή Mid - Είναι εκείνα τα παπούτσια που σε μπόι φτάνουν ίσα-ίσα στο ύψος των αστραγάλων μας.
OG - Το γνωστό σε όλους μας Original. Η εν λόγω συντομογραφία ακολουθεί τους κωδικούς προϊόντων που κυκλοφορούν για πρώτη-πρώτη φορά. Πολλές φορές ο όρος αυτός προστίθεται και σε κάποιες επανακυκλοφορίες όταν αυτές είναι πιστό αντίγραφο της επίσημα πρώτης κυκλοφορίας τους.
PE - Συνήθως το PE ακολουθεί την περιγραφή ενός μοντέλου και σημαίνει Player Edition. Πρόκειται για μια χρωματική έκδοση ενός κωδικού που συνήθως φέρει και το λογότυπο του αθλητή και μπορεί κάποιος να το βρει στα καταστήματα λιανικής.
PE - Όχι δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος. Εδώ το PE σημαίνει Player Exclusive κι αφορά τις εκδόσεις παπουτσιών που χει σχεδιάσει η εκάστοτε εταιρεία αποκλειστικά για κάποιον αθλητή της και δεν είναι διαθέσιμα προς πώληση.
Phylon - Είναι ένα απορροφητικό υλικό και θεωρείται η εξέλιξη του EVA. Το Phylon άλλωστε είναι κατασκευασμένο από σφαιρίδια EVA που έχουν συμπιεστεί και διογκωθεί με θερμότητα προτού ψυχθούν σε καλούπι ώστε να λάβουμε την ενδιάμεση σόλα που επιθυμούμε.
PK - Συντομογραφία του Primeknit κι αφορά το πλεκτό ή τη τεχνολογία αν θέλετε που χει αναπτύξει κι εξελίξει η Adidas.
PO - It's Play Offs time. Αυτή τη συντομογραφία την εντοπίζουμε κυρίως σε εκδόσεις μπασκετικών που αναμένεται να παρουσιαστούν λίγο πριν έναρξη ή κατά την περίοδο της post season στο NBA.
Premium ή PRM - Έτσι αποκαλείται ένα παπούτσι όταν αυτό έχει κατασκευαστεί από υψηλής ποιότητας υλικά ή φέρει τις πιο πρόσφατες τεχνολογικές καινοτομίες κάτι που αυτομάτως σημαίνει και υψηλή τιμή πώλησής του.
QS - Εν συντομία το Quickstrike. Αναφέρεται κυρίως όταν ένα παπούτσι ή μια έκδοσή του που βγαίνει ξαφνικά στη αγορά χωρίς σχεδόν καμία προειδοποίηση και για περιορισμένο αριθμό.
Release Date - Η επίσημα δηλωθείσα ημερομηνία κυκλοφορίας ενός παπουτσιού.
Restock - Ο όρος αυτός χρησιμεύει όταν γίνεται ξανά διαθέσιμος ένας κωδικός μοντέλου που κυκλοφόρησε πριν κάμποσες βδομάδες ή και μήνες (επαναστοκάρισμα) όμως τα διαθέσιμα νούμερά του είναι "σπασμένα".
Retro - Αναφέρεται όταν ένα μοντέλο που επανακυκλοφορεί μετά από χρόνια και θεωρητικά είναι ακριβώς ολόιδιο με το μοντέλο που κυκλοφόρησε πριν 10+ χρόνια. Αναφέρω τη λέξη θεωρητικά αφού δεν είναι λίγες οι φορές που οι εταιρείες κάνουν "σκόντο" στα υλικά κατασκευής ή παραλείπουν κάτι από το og σχέδιο.
Sample - Τη λέξη δείγμα δε θα τη δείτε ποτέ σε κοινή θέα παρά μονάχα εντός της φόδρας των παπουτσιών κι όταν αυτά είναι δείγματα ή ενδεχόμενες προτάσεις του εκάστοτε σχεδιαστή πριν το προϊόν πάρει την οριστική του μορφή.
Toe box - Η πλώρη του παπουτσιού. Το σημείο του παπουτσιού που βρίσκεται πάνω ακριβώς από τα ακροδάχτυλα του ποδιού.
TPU - Η συντομογραφία του Thermoplastic Polyurethane (ελληνιστί: Θερμοπλαστική Πολυουρεθάνη). Πρόκειται για ένα πολυμερές που αποτελεί ένωση δύο στοιχείων, της πολυόλης και του ισοκυανικού, το οποίο αξιοποιείται στα sneakers κυρίως για τη κατασκευή των heel counter και torsion plate.
SE - Έτσι αποκαλείται μια πολύ ειδική (συνήθως χρωματικά διαφορετική) έκδοση, Special Edition.
TTS - Η απάντηση στο πιο σύνηθες ερώτημα των sneakerheads όταν κυκλοφορεί ένα νέο μοντέλο. True to size είναι σε πλήρη ανάπτυξη το ακρώνυμο όμως τώρα πια το tts ποικίλει ανάλογα με την εταιρεία.
3M - Έτσι αποκαλείται το λεπτό ασημί υλικό που εντοπίζεται σε κάθε πιθανό κι απίθανο σημείο ενός παπουτσιού και αντανακλά το φως. Η ονομασία του προέρχεται από τα αρχικά της εταιρείας Minnesota Mining and Manufacturing Co. που ιδρύθηκε το 1902 στις Η.Π.Α.