Μη περιμένετε μεγάλη ποικιλία σε εταιρείες όπως συνέβη με τις πρώτες δύο δεκάδες μου (άσοι, 2άρια) αφού κατά συντριπτικά μεγάλο ποσοστό "κινήθηκα" μεταξύ των εταιρειών που υπήρχαν στη προηγούμενη λίστα μου. Κι όχι αυτή τη φορά η πλειοψηφία των δέκα "επίλεκτων" μοντέλων δεν προέρχεται από τα 80s ούτε καν τα 90s αλλά από τη πρώτη δεκαετία του νέου αιώνα. Είναι μια πρόοδος κι αυτή! Προτού συνεχίσετε με την ανάγνωση της ηρωικής δεκάδας μου να επισημάνω αυτό που αναφέρω σε κάθε παρόμοια ανάρτησή μου πως οι επιλογές έγιναν βασιζόμενες σε προσωπικές εκτιμήσεις και αδυναμίες μου κι έτσι η λίστα υστερεί σημαντικά από πλευράς αντικειμενικότητας ή ακόμη και αισθητικής.
Καλοδεχούμενες φυσικά οι όποιες επισημάνσεις ή ακόμη και διορθώσεις που θα κάνατε εσείς!! Για πάμε λοιπόν...
1. Air Jordan IV
Η πρώτη θέση ήταν προ πολλού καπαρωμένη. Το τέταρτο μοντέλο της σειράς του Αέρινου εξακολουθεί μέχρι σήμερα να γοητεύει το sneakerhead - και όχι μόνο - κοινό σε οποιονδήποτε og έκδοση και αν κυκλοφορήσει ακόμη και σε νεότερους χρωματισμούς του. Δια χειρός κι αυτό του Tinker Hatfield που αν και εμφανίζει αρκετές ομοιότητες με τον άμεσο προκάτοχό του (Air Jordan III) έχει καταφέρει να ξεφύγει από τη σκιά του χτίζοντας κι αυτό το δικό του μύθο. All time classic έκδοση? Μα το Air Jordan IV "White Cement" φυσικά!
2. Nike Zoom Kobe IV
Το παπούτσι που εν ολίγοις άλλαξε την εικόνα της σειράς του Black Mamba δεν είναι άλλο από το τέταρτο Zoom Kobe. Ο Eric Avar μετά τον επιτυχημένο σχεδιασμό του Nike Hyperdunk, αποφάσισε να ενσωματώσει τη νεοεμφανιζόμενη τεχνολογία Flywire και στο πρώτο "κοντό" μοντέλο της σειράς του Kobe. Το μοντέλο κυκλοφόρησε το 2008 και χαρακτηρίζετε από πολλούς ως "game changer" με αποτέλεσμα η σειρά να χει άρρηκτα συνδεδεμένο το όνομά της με τα low-cut μπασκετικά παπούτσια με εξαίρεση βέβαια το Kobe IX.
3. Adidas The Kobe (aka Crazy 1)
Το αντίπαλο δέος στο Foamposite One της Nike λεγόταν Adidas The Kobe. Το μοντέλο που πλέον καλείται Crazy 1 είναι προϊόν συνεργασίας της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Audi και φυσικά της Adidas. Το αρκετά φουτουριστικό παρουσιαστικό του προσπάθησε να μιμηθεί τις γραμμές του TT Roadster αλλά ταυτόχρονα να ικανοποιήσει και τα θέλω του υπερταλαντούχου Kobe. Η έκδοση που ξεχώρισε περισσότερο από κάθε άλλη είναι η έντονη κίτρινη που φόρεσε το άλλοτε "οκτάρι" των Lakers κατά τη διάρκεια του All Star Game το 2001.
4. Reebok Answer IV
Το Question μπορεί να είναι το δημοφιλέστερο μοντέλο που φόρεσε ποτέ ο Hall of Famer πλέον Allen Iverson όμως δεν άνηκε ποτέ στη επίσημη signature σειρά του. Εντούτοις το διασημότερο μοντέλο της signature σειράς θεωρείται και όχι άδικα το Reebok Answer IV που φόρεσε ο AI κατά τη διάρκεια της καλύτερης σεζόν της καριέρας του (2000-2001) σαρώνοντας κάθε λογής ατομική διάκριση και βραβείο (MVP, leading scorer κ.ά.) και κουβαλώντας σχεδόν ολομόναχος τους 76ers μέχρι τους Τελικούς όπου υπέκυψαν στην ανωτερότητα των Lakers.
5. Li-Ning Way of Wade 4.0
Αυτό σίγουρα δε το περιμένατε έτσι?? Η signature σειρά του νυν σταρ των Chicago Bulls μπορεί φέτος να φτάνει αισίως στο πέμπτο της μοντέλο όμως το περυσινό Wow τόσο από πλευράς performing όσο και από σχεδιαστικής απόψεως είναι ότι καλύτερο έχει κυκλοφορήσει από εταιρεία κινεζικών συμφερόντων. Το Wow 4.0 παρουσιάστηκε σε αρκετούς χρωματισμούς και με πολλά διαφορετικά υλικά κατασκευής μερικοί εκ των οποίων κρίνονται απόλυτα επιτυχείς.
6. Nike Air Max CB 34
Μπορεί να μην υπάρχει ο αριθμός "4" στην ονομασία του παπουτσιού όμως πιστέψτε με αυτό είναι το τέταρτο μοντέλο της signature σειράς του Sir Charles Barkley. Σίγουρα ο Sir έχει "αναδείξει" άλλα σπουδαιότερα μοντέλα (Air Max 180, Air Max2 CB 94) παρ' όλα αυτά το εν λόγω πατούμενο με την τεράστια αερόσολα και το σχέδιο με τα κοφτερά δόντια το έκαναν να ξεχωρίζει από χιλιόμετρα. Το φόρεσε σίγουρα με τη φανέλα της δεύτερης Dream Team στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα αλλά δεν είμαι σίγουρος αν το φόρεσε παίζοντας για τους Phoenix Suns.
7. Nike Zoom LeBron IV
Μια ακόμη σειρά όπου στο τέταρτο μοντέλο της αποφασίζει να αλλάξει πλήρως τη σχεδιαστική της γραμμή είναι εκείνη του LeBron. Το LeBron IV είναι το πρώτο μπασκετικό μετά το 2003 που αξιοποιεί το υλικό Foamposite ενώ είναι και το μοναδικό μοντέλο της έως τώρα σειράς στο οποίο εφαρμόζεται η τεχνολογία Nike Free. Ο "King James" φόρεσε το εν λόγω πατούμενο καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν 2006-2007 αλλά και στη σειρά Τελικών με αντιπάλους τους Spurs, κάτι που οι Cavs κατάφερναν για πρώτη φορά στην ιστορία τους.
8. Reebok Shaq Attaq IV
Σίγουρα το Shaqnosis και το πρώτο Shaq Attaq είναι τα δύο επικρατέστερα μοντέλα που ανακαλεί κάποιος όταν αναφέρεται στα παπούτσια που φόρεσε ο τεράστιος Shaquille O'Neal. Τρίτη δημοφιλέστερη απάντηση είναι το τέταρτο Shaq Attaq που φόρεσε ο παίχτης μέχρι και τους Τελικούς του 1995 και τη προτελευταία χρονιά του με τη φανέλα των Orlando Magic. Το μοντέλο διέθετε την αντικραδασμική τεχνολογία Hexalite και το Instapump μια "πιασάρικη" παραλλαγή του γνωστού Pump όπου μια μικρή ατομική τρομπίτσα προσέφερε το επιθυμητό επίπεδο lockdown περιμετρικά των αστραγάλων.
9. Adidas D Rose 4
Το D Rose 4 είναι πρώτο μοντέλο που επισήμως πρόβαρε ο Derrick μετά το σοβαρότατο τραυματισμό του αν και και δε πρόλαβε το χαρεί για πολύ. Έχοντας "δανειστεί" πολλά από τα τεχνολογικά στοιχεία του προκατόχου αλλά και τις σχεδιαστικές γραμμές του, η Adidas προετοίμασε ένα μοντέλο που θυμίζει περισσότερο τον διπρόσωπο Harvey Dent αλλά κομματάκι ομορφότερο. Αυτή είναι και η τελευταία φορά που θα δούμε κάτι "ανάλαφρο" από τη σειρά αφού από το επόμενο κιόλας μοντέλο ξεκινάει η εποχή Boost με τα πιο συμπαγή D Roses!
10. Nike Shox VC IV
Ο καλύτερος κατά πολλούς dunker όλων των εποχών είναι ο Vince Carter αλλά πόσοι από εσάς γνώριζαν ότι πριν συμφωνήσει με τη Nike είχε αγωνιστεί με παπούτσια της Puma και της And1? Και τα πέντε μοντέλα που πρόλαβε να "παράγει" με τη Nike έφεραν τη τεχνολογία Shox όμως το τέταρτο θεωρείτε εκείνο με την πιο "γήινη" συμπεριφορά αλλά και εμφάνιση. Αυτό είναι και το προτελευταίο signature μοντέλο που φόρεσε ενώ ήταν μέλος των Toronto Raptors αφού την επόμενη σεζόν (2004-2005) μετακόμισε στους New Jersey Nets.