19 Ιουνίου 2018

Nike Kobe A.D. Mid (Grey Snake)

Το Nike Kobe A.D. Mid δημιουργήθηκε έχοντας ως βασικότερο μέλημά του να διορθώσει το καθετί στραβό που άφησε στο πέρασμά του η κυκλοφορία του πρωτότυπου Kobe A.D. και ταυτόχρονα να "συνεφέρει" σχεδιαστικά τη σειρά μετά το κατά γενική ομολογία ακραίο σχεδιαστικό εγχείρημα που επιχειρήθηκε με την έκδοση A.D. NXT. Αυτό λοιπόν είναι το τρίτο κατά σειρά Kobe A.D. που κατασκευάζεται μετά την αποχώρηση του παίχτη απ' την ενεργό δράση κι αποτελεί δημιούργημα του Ross Klein, του σχεδιαστή που εμπνεύστηκε άλλωστε και το πρώτο μοντέλο. Η αλήθεια είναι πως ο Klein ανέλαβε να αναπτύξει και να εξελίξει μια επιτυχημένη κι άκρως απαιτητική σειρά διαδεχόμενος τον επί χρόνια επικεφαλής των Kobes, τον φημισμένο και αξεπέραστο Eric Avar. Το Nike Kobe A.D. Mid ανακοινώθηκε περί τα μέσα Αυγούστου του περασμένου καλοκαιριού και παρουσιάστηκε όχι σε έναν μόνο χρωματισμό αλλά σε πέντε πολύ φωτεινούς χρωματισμούς με τον καθένα τους να συμβολίζει μία απ΄ τις πέντε συνολικά νοοτροπίες που συγκροτούν το διαβόητο "Mamba Mentality". Το Mid φορέθηκε από τη πλειοψηφία των καλαθοσφαιριστών του NBA (κι όχι μόνο) που συνεργάζονται με την αμερικάνικη εταιρεία και δε διαθέτουν το δικό τους signature μοντέλο ενώ αποτέλεσε και το μοναδικό μπασκετικό που προτίμησε να φορά ο δικός μας Γιάννης σε όλη τη διάρκεια της σεζόν που μας πέρασε.
Το Nike Kobe A.D. Mid είναι μια κατασκευή κοντά στα πρότυπα και τους κανόνες που επιβλήθηκαν από τα περασμένα και "εν ενεργεία" μέλη της τρίτης μακροβιότερης signature μπασκετικής σειράς της Nike. Για το άνωθεν μέρος του παπουτσιού δεν αξιοποιείται κάποιο απ' τα υπερσύγχρονα υλικά ή τις τεχνολογίες που αποδεδειγμένα διαθέτει η εταιρεία αλλά μια αφάνταστα λεπτή και πολυεπίπεδη στρώση που εξωτερικά παραπέμπει σε ψευτό-suede ενώ ένα ασυνήθιστα μεγάλο για την εποχή heel counter "καπακώνει" σημαντικό μέρος της περιοχής που βρίσκεται στους πρόποδες της φτέρνας. Ανάμεσα απ' αυτό το τρόπον τινά suede ξεπροβάλλουν καλώδια Flywire που σχηματίζουν μονές θηλιές μπροστά από κάθε οπή, ενισχύοντας περαιτέρω το ήδη υπάρχων κι εξαιρετικό lockdown του Mid. Αυτό το πλήρως "μονωμένο" κέλυφος βρίσκεται εγκατεστημένο επάνω σε μια μεγάλου πάχους ενδιάμεση σόλα καθ' ολοκληρίαν από Lunarlon υλικό η οποία περιέχει έναν αρκετά γενναιόδωρο σε πάχος θύλακα Zoom Air (14mm) στη βάση της φτέρνας. Ολοκληρώνοντας, το Mid φέρει μια μονοκόμματη εξωτερική σόλα που αποτελείται από δέσμες-ομάδες τόξων που τέμνονται αναμεταξύ τους ενώ η περίμετρός της είναι σχεδόν άνευ χάραξης.
Σε ότι έχει να κάνει σχετικά με το σχεδιασμό του Nike Kobe A.D. Mid τα πράγματα είναι απλά. Πρόκειται για ένα ημίμποτο (mid-top) με εξαιρετικά αρμονικό περίγραμμα αλλά με πλήθος σχεδιαστικών λεπτομερειών. Οι πρώτες πέντε εκδόσεις του Mid ήταν σχεδόν "ξένες" μεταξύ τους όχι μόνο όσον αφορά τον χρωματισμό τους αλλά κυρίως σε επίπεδο λεπτομερειών με τα swoosh και τα σχέδια επάνω στα heel counter να είναι τα βασικά σημεία διαφοροποίησης των τότε εκδόσεων. Για τις εκδόσεις που ακολούθησαν αποφασίστηκε τα δύο swoosh να έχουν μια συγκεκριμένη αλλά πάντα τρισδιάστατη μορφή (3D) ενώ τα σχέδια και σύμβολα που θα "φιλοξενούνται" στα heel counter θα συνέχιζαν να ναι διαφορετικά για κάθε νέα έκδοση αλλά και μεταξύ κάθε ζεύγους. Εφόσον πρόκειται για πατούμενο του θρυλικού Laker δε γίνεται να απουσιάζει από αυτό η κωδική γραφή του Kobe, αγγλιστί Kobe Code, με τις "κρυπτογραφημένες" λέξεις να είναι κοινές σε όλα τα Kobe Mid. Στο χείλος του κολάρου αλλά απ' την εσωτερική πλευρά καθώς και στο μέσο περίπου της εξωτερικής πλευράς της ενδιάμεσης σόλας έχει τυπωθεί η κωδική ονομασία του παπουτσιού (AD) στη τρόπον τινά Braille-Kobe γραφή. Εν συνεχεία, στη πρύμνη του εντοπίζουμε τη αρχικά "GE" και στη πλώρη του τη φράση "Enter Battle" ενώ κάπου ανάμεσά τους βρίσκεται κωδικοποιημένη η λέξη "Genesis". Πολύ έξυπνη ιδέα είναι η επιλογή χάραξης του λογότυπου του παίχτη στο πλαστικό αλλά γυαλιστερό shank plate.
Όπως ειπώθηκε και στην αρχή της ανάρτησης, το επίσημο ανακοινωθέν της κυκλοφορίας του Nike Kobe A.D. Mid έλαβε χώρα καταμεσής του περασμένου Αυγούστου. Το ηλεκτρονικό ανακοινωθέν περιελάμβανε ένα theme που χε σκοπό να ενισχύσει περαιτέρω τη νοητή σύνδεση του νέου προϊόντος με το αθλητή της, μια σχέση που προφανώς είχε εξασθενίσει. Έτσι επινοήθηκε η "ιστορία" των πέντε ξεχωριστών χρωματικών εκδόσεων όπου η κάθε μία αντιπροσώπευε μία αγωνιστική νοοτροπία από το "Mamba Mentality" που συνόδευε τον Kobe όταν οργίαζε στα παρκέ του NBA. Το μοβ (Fearless) αντιπροσωπεύει την υπερνίκηση των προκλήσεων και τον καθορισμό νέων στόχων, το κόκκινο (Passion) είναι αναγνωρίσιμο ως το σύμβολο του πάθους, το κίτρινο (Optimism) συμβολίζει την θετικότητα και την αισιοδοξία, το γκρι (Detached) αντιπροσωπεύει την ήρεμη ουδετερότητα και τέλος το μπλε (Honesty) εκφράζει αξιοπιστία και εμπιστοσύνη τα οποία μαζί ισοδυναμούν με την ειλικρίνεια. Το Mid τιμήθηκε υπέρ του δέοντος από αρκετούς διακεκριμένους NBAers μεταξύ των οποίων οι DeMar DeRozan, Devin Booker και φυσικά από το next best thing της λίγκας, τον δικό μας Γιάννη αφήνοντας επιτέλους στην άκρη τα Nike Kobe X με τα οποία έφαγε τεράστιο "κόλλημα". Η έκδοση που βλέπετε καλείται "Grey Snake" και είναι μια απ' τις δεκάδες χρωματικές εκδόσεις που κυκλοφόρησε ο κωδικός Mid και προσωπικά είναι ο τρίτος που ξεχώρισα μετά τις εκδόσεις "Rise" και "Black Gum".