13 Μαρτίου 2017

Τα επερχόμενα Nike KD 9 Elite και Air Jordan CP3.X AE

Για ακόμα μια χρονιά παίρνουμε άρωμα από τα Playoffs πολύ καιρό πριν ξεκινήσει το πιο ενδιαφέρον κομμάτι κάθε αγωνιστικής περιόδου. Οι αθλητικές εταιρείες έχουν φροντίσει προ πολλού για το τι προϊόντα θα δούμε στα πόδια των διάσημων καλαθοσφαιριστών τους στη προσπάθεια που θα καταβάλουν οι τελευταίοι για να κατακτήσουν το φετινό πρωτάθλημα. Οι Kevin Durant και Chris Paul είναι δύο από τους αθλητές που θα προσπαθήσουν και φέτος να κατακτήσουν το πρώτο τους δαχτυλίδι και όπως συνηθίζεται οι εταιρείες που εκπροσωπούν έχουν ετοιμάσει κάτι σπέσιαλ για τα πόδια τους. Το Nike KD 9 Elite αλλά και το Air Jordan CP3.X AE αναμένεται να φιγουράρουν στα πόδια των εν λόγω αθλητών καθ' όλη τη διάρκεια της post season, εκεί δηλαδή που ξεχωρίζουν οι άντρες από τα παιδιά (Βαγγέλη Ιωάννου βγες από μέσα μου)!
Η Nike κατάφερε για δεύτερη φορά στη συγκεκριμένη σειρά να παρουσιάσει μια elite έκδοση που από αισθητική απόψεως είναι ελαφρώς κατώτερη της ορίτζιναλ έκδοσης. Απ' ότι διαπιστώνουμε ο μεγάλος αρθρωτός θύλακας Zoom Air που πρωταγωνιστούσε στο φτωχό και ταπεινό KD 9 παρέμεινε αμετακίνητος ενώ παράλληλα διατηρήθηκε και η τεχνολογία Flyknit για την κατά το ήμισυ δόμηση του κελύφους. Τα νήματα Flywire που προϋπήρχαν αντικαταστάθηκαν με χοντρά κορδόνια (?) τα οποία έχουν τοποθετηθεί εξωτερικά και είναι αλήθεια δεν κολακεύουν ιδιαίτερα το παπούτσι. Ο συνδυασμός mesh-foam που κάλυπτε περιμετρικά τον αστράγαλο στη βασική έκδοση αντικαταστάθηκε από ένα neoprene υλικό συμπίεσης (compression) ανάλογο του οποίου είχαμε δει στην αντίστοιχη περσινή elite βερσιόν. Πιθανότατα αυτή η επιλογή δε προσφέρει lockdown εξού και το τελευταίο ζεύγος οπών για τα κορδόνια "αγκαλιάζει" τον αχίλλειο τένοντα ακριβώς σαν τον Hypershift. Τώρα σα σχέδιο το Elite KD 9 είναι ένα ακριβές αντίγραφο του προγόνου του οπότε δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση.
Το Air Jordan CP3.X AE προορίζεται για τον καλύτερο ίσως εν ενεργεία γκαρντ του NBA, το βραχύσωμο Chris Paul. Η elite εκδοχή του δέκατου CP3 παρουσιάζει λίγες διαφορές σε σχέση με την ορίτζιναλ μορφή με εμφανέστερη όλων την αφαίρεση του πλαστικού πλαισίου που κάλυπτε σχεδόν ολόκληρη την εξωτερική του πλευρά. Αυτή η απομάκρυνση επέβαλε τον επανασχεδιασμό της ενδιάμεσης σόλας που πλέον είναι "απροστάτευτη" και ευδιάκριτη. Τα υπόλοιπα μέρη του παπουτσιού παρέμειναν ίδια ήτοι κέλυφος από Flyweave υλικό με επαρκή υποστήριξη από νήματα Flywire και ενδιάμεση phylon σόλα με αρθρωτό θύλακα Zoom Air μόνο στο έμπροσθεν μέρος. Για μένα η απομάκρυνση του υποστηρικτικού TPU πλαισίου έκανε το νυν παπούτσι πολύ "γήινο" σχεδιαστικά και χωρίς χαρακτήρα.
Προσωπικά δε πιστεύω πως τόσο το Nike KD 9 Elite όσο και το Air Jordan CP3.X AE θα διαφέρουν κατά πολλοίς στο performing κομμάτι από τους "φτωχούς συγγενείς" τους. Το μόνο σίγουρο είναι πως εμφανισιακά δείχνουν κατώτερα του αναμενόμενου και για την ακρίβεια φτωχότερα σε σχέση με πριν.