15 Αυγούστου 2021

Reebok Answer IV (White/Red)

Πριν από περίπου 20 χρόνια όλοι εμείς οι μπασκετόφιλοι και δει φανατικοί του NBA γίναμε "μάρτυρες" μιας εκ των κορυφαίων ατομικών παραστάσεων στα χρονιά του αθλήματος. Κι όχι δεν αναφέρομαι στον G.O.A.T. αλλά στον θρασύτερο κι ανταγωνιστικότερο κοντό που εμφανίστηκε ποτέ στο μαγικό πλανήτη που λέγεται NBA. Ο Allen Iverson αποτελεί μία απ' τις λίγες μπασκετικές μου καψούρες κι αυτό οφείλεται εν πολλοίς στην αγωνιστική περίοδο 2000-2001 όπου έδωσε μερικές απ' τις κορυφαίες για να μη πω μεγαλειώδεις παραστάσεις κατά τη διάρκεια της τεράστιας καριέρας του. Αναδείχθηκε κορυφαίος σκόρερ (31 πόντους μ.ό.) του NBA για δεύτερη φορά, κέρδισε το πρώτο του βραβείο σε All-Star Game και επιστέγασμα της σεζόν του η ανάδειξή του σε πολυτιμότερο παίχτη (MVP) τη λίγκας. Με τον ίδιο διαβολεμένο ρυθμό συνέχισε και στα Playoffs κουβαλώντας σχεδόν ολομόναχος τους Sixers μέχρι τους Τελικούς όπου έπεσε ηρωικά μαχόμενος. Συνοδοιπόρος καθ' όλη την υπερπροσπάθειά του υπήρξαν τα signature μπασκετικά του, τα αξεπέραστα Reebok Answer IV που φέτος επανακυκλοφορούν για να τιμήσουν τα 20 χρόνια από την ανεπανάληπτη MVP season του.
Το Reebok Answer IV συμπεριλαμβανομένου του θρυλικού Reebok Question Mid είναι ο πέμπτος κωδικός που αφιερώθηκε στο "Αλάνι" των Sixers. Αν και κυκλοφόρησε αρχές του μιλένιουμ εντούτοις φέρει old-school υλικά κατασκευής συνδυασμένο με νεότερες τεχνολογίες που χουν να κάνουν κυρίως με την αντικραδασμική προστασία. Όπως πριν 20 χρόνια έτσι και τώρα για το κέλυφος του Answer IV γίνεται εκτεταμένη χρήση πραγματικού δέρματος απ' το οποίο ξεχωρίζει το φερμουάρ που καλύπτει σχεδόν όλο το κουτουπιέ. Τα μικρά πλευρικά φτερά μαζί με μέρος του υποτιθέμενου heel counter είναι από επίσης από δέρμα αλλά επικαλύπτονται από αντανακλαστικό υλικό (3M). Το σημείο που διαφέρει η τωρινή έκδοση από την ορίτζιναλ είναι η κατασκευαστική σύνθεση της ενδιάμεσης σόλας του που πλέον συνίσταται αποκλειστικά από DMX foam άνευ του διαδραστικού αεροθαλάμου DMX I-pack που προϋπήρχε εντός της. Τη κατασκευή ολοκληρώνει μια εξωτερική σόλα χωρισμένα σε δύο μέρη κι έχοντας λιγοστή πρόσφυση μια ασυνήθιστη τακτική για τη σημερινή εποχή αλλά πολύ προσφιλή για εκείνη τη περίοδο. Λιγοστές κι οριοθετημένες περιοχές με herringbone μαζί με πυκνές ζώνες από οβάλ γραμμές συν ενός διάκενου και ναι πράγματι θυμίζει τη σόλα του συγγενούς Kamikaze 1!
Το Reebok Answer IV αποτελεί χωρίς καμία αμφιβολία το πλέον αναγνωρίσιμο μοντέλο της τελευταίας σπουδαίας signature μπασκετικής σειράς της άλλοτε αγγλικής φίρμας. Αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο αφού αποτελεί προϊόν έμπνευσης του Scott Hewett ενός κορυφαίου σχεδιαστή που μεγαλούργησε τότε σχεδιάζοντας τα πρώτα επτά Answer αλλά και το ανυπέρβλητο Question Mid. Σημείο αναφοράς του Answer IV είναι αναμφίβολα το αεροδυναμικό toe-cap με τις κυματοειδείς προεκτάσεις εκατέρωθεν των πλευρών του οι οποίες και ξανανταμώνουν στο πίσω μέρος με τελική κατάληξη το δερμάτινο heel-tab. Τη φιγούρα "διαταράσσουν" τα δύο συμμετρικά πτερύγια που εισχωρούν ανάποδα στο toe-cap και περιέχουν το εμβληματικό λογότυπο του Iverson σε μια πανέμορφη τεχνοτροπία που τη συναντάμε και τυπωμένη κατά μήκος της γλώσσας. Ξεχωριστής αναφοράς χρίζει η μορφολογία της εξωτερικής σόλας του Answer IV καθώς σ' αυτό ξεχωρίζει το οβάλ διάκενο όπου στο πάτωμά του έχει ζωγραφιστεί η μουτσούνα του αλιτήριου αυτού τυπά. Μεταξύ κενού και torsion plaste αναγράφεται ένα απ' τα μότο και συνάμα τατουάζ του παίχτη "Only the Strong Survive" . Τέλος, το κλασικό και διαχρονικό vector σήμα της έχει έχει ισχνή παρουσία καθώς μετρά όλες κι όλες δύο αναγραφές εκ των οποίων τη μία τη διακρίνουμε χαμηλά στο τακούνι ω σαν μια κόπια του Question Mid.
Το Reebok Answer IV ξεκίνησε να διατίθεται επισήμως στο αγοραστικό κοινό περί τα τέλη του 2000 με τη χρωματική του διαθεσιμότητα να είναι περιορισμένη όπως όριζε εκείνη η εποχή. Απ' την άλλη μεριά ο χαρισματικός μπροστάτης των 76ers φόρεσε αρκετές κι αυστηρά προσωπικές εκδόσεις του IV εκ των οποίων η δημοφιλέστερη όλων υπήρξε αυτή που αντικρίζετε στις ακόλουθες φωτογραφίες. Δε κληρονόμησε ποτέ κάποιο επίσημο κι αξιομνημόνευτο παρατσούκλι πέρα απ' το "White/Red" αφού η τακτική της ονοματοδοσίας υφίσταται εδώ και λίγα χρόνια. Το ερυθρόλευκο Answer IV συμπληρώνει φέτος τα 20 χρόνια ζωής κι οι ιθύνοντες της Reebok (ή ορθότερα της Adidas) αποφάσισαν να το επανακυκλοφορήσουν γεγονός αρκετά σπάνιο μιας και το Reebok Question προτιμάται επειδή κάνει πάντα soldout. Να σημειωθεί πως το Reebok Answer IV "διακρίθηκε" όχι μονάχα στα λεπτεπίλεπτα πόδια του αδιαμφισβήτητου MVP της σεζόν 2000-2001 αλλά και σε εκείνα του αείμνηστου Kobe δύο σεζόν αργότερα όταν o παίχτης βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις για την επόμενη sneaker-ική του στέγη μετά την επιθυμία να "σπάσει" το πολυετές συμβόλαιό του με την Adidas. 90s rules FOREVER!