2 Αυγούστου 2021

Puma Disc Rebirth (Elektro Blue)

Λίγα χρόνια μετά τη κυκλοφορία της κωμικής κινηματογραφικής ταινίας "Back to the Future", ελληνιστί "Επιστροφή στο Μέλλον", Γερμανοί σχεδιαστές και μηχανικοί της Puma πήραν την τολμηρή απόφαση να πάρει σάρκα κι οστά αυτό που όλοι λίγο-πολύ φαντασιωθήκαμε, ένα αθλητικό υπόδημα άνευ κορδονιών! Έτσι, κάπου το 1991 ανέπτυξαν εν τέλει τη τεχνολογία Disc την οποία έσπευσαν να εκθειάσουν τοποθετώντας την σε ένα υπόδημα που όμοιο του δεν είχε ποτέ υπάρξει. Η πρωτοποριακή αυτή πατέντα αρχικώς αναπτύχθηκε ώστε να ενσωματωθεί στα running της φίρμας και δεν άργησε να διαπρέψει αγωνιστικά με πρώτη τυχερή τη Heike Drechsler που φορώντας τα αναβαθμισμένα spikes της κέρδισε το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης ενώ ένα χρόνο αργότερα με τα ίδια spikes ο Colin Jackson κέρδισε το χρυσό στο Παγκόσμιο της Στουτγάρδης. Μεταξύ '91 και '92 το Disc εισήλθε και στη κατηγορία των μπασκετικών με τον Χαβανέζο φόργουορντ Cedric Ceballos να δοκιμάζει πρώτος-πρώτος το εμβληματικό - αλλά διαχρονικά υποτιμημένο - Puma Disc System Weapon. Και κάπως έτσι αποκαθίσταται η τάξη σχετικά με το ποια φίρμα αθλητικών δημιούργησε το πρώτο laceless μπασκετικό. Τριάντα χρόνια αργότερα η Puma μας επανασυστήνει το πρωτοποριακό της "σύστημά" μέσω δύο ολοκαίνουργιων κωδικών, του κοντού Double Disc και του Disc Rebirth που βλέπετε στους δέκτες σας.
Το Puma Disc Rebirth συγκαταλέγεται μεταξύ των τεσσάρων-πέντε νέων κωδικών που κυκλοφόρησε τελευταία το γερμανικό brand και αυτό το "αναγεννησιακό" εγχείρημα ανέλαβε να φέρει εις πέρας ο Jeremy Sallee. Πρόκειται για μια ημίψηλη κατασκευή όπου το πλαίσιο είναι από ένα είδος knit υλικού με fuse επιστρώσεις σε συγκεκριμένα σημεία ενώ το πίσω μέρος είναι καλυμμένο από λεπτό δέρμα με στιλπνή επίστρωση. Αντί για κορδόνια έχουμε το σύστημα Disc με την "ψυχή" του μηχανισμού να κατοικοεδρεύει στη κορυφή της γλώσσας όπου το ενιαίο καλώδιο συλλέγεται με τη φορά του ρολογιού και απελευθερώνεται με την αντίθετη κίνηση. Για επιπρόσθετο lockdwon υπάρχει το πλαστικοποιημένο στραπ με τη μορφή "Y" που εκκινεί απ΄ την εξωτερική πλευρά και καταλήγει στην εσωτερική μέσω βέλκρο. Η παχιά ενδιάμεση σόλα προέρχεται 100% από ProFoam υλικό όμοιο μ' αυτό που κατείχε το Sky Modern ωστόσο διαθέτει ένα "μπαμπάτσικo" για να μη πω "Καρντασιανικό" πισινό! Στο "ισόγειο" βρίσκουμε μια επίπεδη εξωτερική σόλα με ένα συνεχόμενο ρομβοειδές μοτίβο χάραξης να καλύπτει κάθε τετραγωνικό της εκατοστό. 
Το Puma Disc Rebirth είναι αποκύημα της φαντασίας του Jeremy Sallee, ενός βετεράνου πλέον αρχισχεδιαστή που ευθύνεται αν όχι για όλα τότε για το 90+% των σύγχρονων μπασκετικών που έχει κυκλοφορήσει η τέως Ruda. To Rebirth δεν έχει το παραμικρό κοινό χαρακτηριστικό με τον ένδοξο πρόγονό του παρά μόνο τον βασικό τμήμα του μηχανοκίνητου μηχανισμό. Μεγάλο μέρος της εσωτερικής πλευράς αλλά και το μικρό κομμάτι δέρματος κοντά στους πρόποδες του Formstrip μοιάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό με τα αντίστοιχα σημεία του Sky Moder κάτι απολύτως εύλογο μιας και προέρχονται απ' την ίδια πένα. Ακριβώς στο μέσο της εσωτερικής πλευράς αναγράφονται οι βασικές οδηγίες χρήσης του μηχανισμού "Disc > Right to tighten > Left click to unlock > Pull tongue to loosen" ενώ το οβάλ σήμα κατατεθέν της τεχνολογίας φιλοξενείται στη πλάτη κάθε ζευγαριού. Το Formstrip δε λείπει από τη συνηθισμένη θέση και αλαμπρατσέτα με το funky στραπ έχουν αναλάβει την ζωηρότατη αν μη τι άλλο χρωματική διαφοροποίηση καθεμιάς βερσιόν. Αν αναζητάτε να βρείτε το κλασικό αιλουροειδές σήμα τότε παρακαλώ ανατρέξτε στην εξωτερική σόλα όπου βρίσκεται μόνο κι έρημο.
Το μηχανοκίνητο Puma Disc Rebirth έρχεται εντός ενός κλασικού Puma-δήσιου κουτιού χωρίς περιττές φανφάρες και ιστορίες. Το πατούμενο πρωτοπαρουσιάστηκε από την Puma Hoops κατά τις αρχές του φετινού Φλεβάρη σε τρεις χρωματισμούς ενώ πολύ σύντομα εμφανίστηκαν κι οι επόμενοι τρεις που κατ' εμέ συγκέντρωναν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ένας εξ' αυτών είναι η έκδοση που σας εκθέτω η οποία καλείται "Elktro Blue" που φιλοξενεί από πλευράς χρωμάτων την Άρτα και τα Γιάννενα! Το δίχρωμο πλαίσιο με τα έντονο κόκκινο στραπ, το πυρακτωμένο Formstrip, τη φυστικί ημιδιάφανη TPU πλευρική μπαριέρα και τη "τουμπανιασμένη" midsole μετατρέπουν το Rebirth σε ένα μπασκετικό βγαλμένο από τη περίοδο που μεσουρανούσε στη τηλεόραση η αμερικάνικη κωμική σειρά "Ο Πρίγκιπας του Μπελ Αιρ"!