Τα σημερινά μπασκετικά δεν έχουν σχεδόν κανένα κοινό τεχνολογικό γνώρισμα με τα μπασκετικά που μεσουρανούσαν προ 45ετίας για να μη πω και προ Χρηστού. Απ' την άλλη όμως, αρκετά σχεδιαστικά τους στοιχεία-σημεία αποτελούν πηγή έμπνευσης για πολλά από τα σύγχρονα performing υποδήματα επιβεβαιώνοντας μ' αυτό τον τρόπο την διαχρονικότητά τους! Δεν είναι άλλωστε λίγοι οι παλαιολιθικοί κωδικοί που τη σήμερον ημέρα πραγματοποιούν μια δεύτερη, εξίσου επιτυχημένη κι ενίοτε μεγαλύτερη καριέρα στον κόσμο της μόδας όντας πια lifestyle μοντέλα.
Έχετε αναρωτηθεί ποια και πόσα πρώην μπασκετικά διέπρεψαν απ' τα πρώτα τους βήματα ως αθλητικά υποδήματα υψηλών επιδόσεων που έχουν πια καθιερωθεί στις συνειδήσεις όλων ως fashion icons? Εν μέσω της διαρκούς ρετρίλας που ζούμε την τελευταία δεκαετία και βάλε σκέφτηκα να ετοιμάσω μια λίστα με δέκα πάλαι ποτέ μπασκετικά που σταδιοδρομούν πλέον στο χώρο της μόδας! Μετά από μια μίνι ανασκόπηση διαπίστωσα πως η λίστα μου θα μπορούσε να ξεπερνά τους δέκα κωδικούς όμως επέλεξα να συγκρατηθώ και να περιοριστώ σε εκείνα που είναι ευρέως αναγνωρίσιμα.
Η δεκάδα μου έχει συνταχθεί εκκινώντας από το λιγότερο δημοφιλές κωδικό και φτάνει σε εκείνον με την μεγαλύτερη δημοφιλία σύμφωνα πάντα με τα δικά μου κριτήρια και γούστα. Δεκτές οι όποιες τυχόν ενστάσεις κι αν έχετε αρκεί να διατυπώνονται φυσικά με κόσμιο τρόπο. Και ξεκινάμε...
10. Nike Blazer // 1973
Το Blazer κυκλοφόρησε το 1973 ένα χρόνο μετά το Nike Bruin και για εύλογο χρονικό διάστημα αποτελούσαν τα μοναδικά μπασκετικά μοντέλα στον κατάλογο τις μόλις οκτώ χρόνων φίρμας από το Oregon. Η άλλοτε γνωστή Blue Ribbon Sports ετοίμασε ένα μπασκετικό στα στάνταρτ εκείνης της εποχής η φήμη του οποίου "απογειώθηκε" χάρη κυρίως στον George "The Iceman" Gervin! Πλέον κατέχει μόνιμο στασίδι στο κατάλογο της Nike SB!
9. Adidas Forum // 1984
Το Forum υπήρξε το πρώτο μπασκετικό που η αρχική τιμή διάθεσής του ξεπέρασε τα 100 δολάρια και διαδέχθηκε το επίσης αξιομνημόνευτο Pro Model! Το Forum όταν κυκλοφόρησε το 1984 διαφημιζόταν ως το πιο εξελιγμένο μπασκετικό, με ποιοτικότατα υλικά κατασκευής κι ένα περίτεχνο στραπ! Τη φήμη του την οφείλει εν πολλοίς στον Μιχαλάκη όπου εθεάθη στα αμερικάνικα trails του 1984 να αγωνίζεται φορώντας μια λευκή έκδοση με μπλε λεπτομέρειες και μπλε Stripes. Ως γνωστόν ο GOAT επιθυμούσε διακαώς να συνεργαστεί με την Adidas φορώντας μπασκετικά της όμως η ιστορία εξελίχθηκε τελείως διαφορετικά. Περίπου δύο δεκαετίες αργότερα ο Kobe θα αγωνιζόταν φορώντας τα Forum 2000!
8. Converse Pro Leather // 1969
Ένα πολύ ξεχωριστό μπασκετικό των 70s κι άξιος διάδοχος του ξεπερασμένου τότε Chuck Taylor είναι το Pro Leather. Το συγκεκριμένο Chevron είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον "δόκτορα" Julius Erving παρά το γεγονός πως φορέθηκε κι από άλλα ιερά τέρατα του NBA αλλά και από φέρελπις νεαρούς του NCAA όπως εκείνον με το νούμερο 23 των Tar Heels! Μετά το πέρας της "θητείας" του, το Pro Leather συνέχισε και συνεχίζει να κυκλοφορεί όντας ιδιαίτερα αγαπητό στο νεανικό κοινό ιδίως στη low εκδοχή του.
7. Adidas Top Ten Hi // 1979
Προπομπός του Forum ήταν αναμφίβολα το Top Ten Hi! Η Adidas παρουσίασε το εν λόγω μπασκετικό κάπου το 1979 και προοριζόταν να φορεθεί αποκλειστικά από δέκα κορυφαίους NBAers εκείνης της περιόδου προεξέχοντος βεβαίως του Rick Barry που συνέβαλε κι ίδιος τα μάλα στη δημιουργία του. Μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση το Top Ten μετατράπηκε προοδευτικά σε fashion icon της Three Stripes η οποία ανά τακτά χρονικά διαστήματα (επετείους συνήθως) το επανακυκλοφορεί είτε παλιούς είτε σε νεότερους χρωματισμούς.
6. Converse Weapon // 1986
Το Weapοn κυκλοφόρησε στα μέσα της δεκαετία του '90 (1986), ένα παπούτσι ορόσημο για εκείνη την εποχή κι ίσως το κύκνειο άσμα της Converse στην κατηγορία που μεγαλούργησε. Οι θρύλοι Larry Bird και Magic Johnson υπήρξαν οι δύο σπουδαιότεροι NBAers που το τίμησαν δεόντως αποτελώντας συγχρόνως τα κεντρικά πρόσωπα στη διαφημιστική καμπάνια του μοντέλου με το περιβόητο "Choose your Weapon"! Το 2003 σε μια ύστατη προσπάθεια να κρατηθεί στη κατηγορία η Cons κυκλοφόρησε το Loaded Weapon, μια εξέλιξη του Weapon, που δυστυχώς πέρασε και δεν ακούμπησε!
5. Nike Air Force 1 // 1982
Το 1982 είδε το φως της ημέρας το πρώτο μπασκετικό της Nike που περιείχε στους κόλπους του την καινοτόμα για την εποχή τεχνολογία Nike Air. Σχεδιασμένο από τον Bruce Kilgore ώστε να φορεθεί από μερικούς υπεραταλαντούχους παίχτες εκείνης της εποχής με πρώτο και καλύτερο τον αείμνηστο Moses Malone. Από τότε μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να βρίσκεται στη παραγωγική διαδικασία της Nike αλλά από διαφορετικό μετερίζι και με την low έκδοση να ναι η πλέον δημοφιλής μεταξύ των νέων sneakerheads.
Για περισσότερα εδώ: https://greeksneakcollector.blogspot.com/2017/07/nike-air-force-1-ultra-flyknit.html
4. Adidas Superstar // 1969
Το δημοφιλέστερο sneaker στην ιστορία της Adidas μετά το αξεπέραστο Stan Smith δεν είναι άλλο απ' το Superstar. Εμφανίστηκε το μακρινό 1969 κι επισήμως μας συστηνόταν ως η low-top παραλλαγή του επίσης αξιομνημόνευτου Pro Model. Σήμα κατατεθέν του παπουτσιού το σκληροτράχηλο shell-toe που συνδυαζόταν αρμονικότατα με το δερμάτινο πλαίσιο. Πληροφορίες αναφέρουν πως το Supergrip ήταν η βάση για τη δημιουργία του Superstar γεγονός διόλου απίθανο. Αρκετά χρόνια αργότερα το μουσικό συγκρότημα Run DMC έφερε ξανά στο προσκήνιο ή μάλλον αναθέρμανε το ενδιαφέρον του κοινού για το μπασκετικό που άλλοτε περήφανο κυριαρχούσε στο NBA σαν πατούμενο του Kareem Abdul Jabbar.
3. Puma Clyde // 1973
Το Clyde αυτοαποκαλείται ως το πρώτο signature μπασκετικό αν και ουσιαστικά πρόκειται για μια εξατομικευμένη έκδοση (custom) του Suede! Κυκλοφόρησε το 1973 κι ήταν "αφιερωμένο" για τον πιο στυλάτο NBAer, τον Walter "Clyde" Frazier που στέφθηκε δις πρωταθλητής φορώντας τη φανέλα των Knicks. Ένα απ' τα δύο παλαιότερα μπασκετικά που γνώρισαν μεγαλύτερη επιτυχία αφότου αποσύρθηκαν από τα παρκέ κι αποτελεί αναμφίβολα το εμπορικότερο και πιο αναγνωρίσιμο παπούτσι στην ιστορία της Puma. Σήμερα είναι βασική πηγή έμπνευσης στην επαναφορά που επιχειρούν οι Γερμανοί στη κατηγορία των μπασκετικών υποδημάτων.
2. Air Jordan 1 // 1984
Οι οποιοσδήποτε συστάσεις για το εμβληματικό Air Jordan 1 είναι πλέον περιττές! Αντλώντας στοιχεία από το "επικηρυγμένο" Air Ship αλλά και το Air Force 1, ο σχεδιαστής Peter Moore εμπνεύστηκε το 1984 ένα μπασκετικό αντάξιο της φήμης του MJ! Το πρωτότοκο μοντέλο της δημοφιλέστερης signature συλλογής εξακολουθεί να βρίσκεται στις επάλξεις αλλά από διαφορετικό πόστο καθώς υπολογίζεται πια ως αναπόσπαστο μέλος της lifestyle κατηγορίας που έχει ιδρύσει η Jordan Brand και περιλαμβάνει αν όχι όλους τότε την πλειοψηφία των πρώτων κωδικών της διάσημης συλλογής της.
Για περισσότερα εδώ: https://greeksneakcollector.blogspot.com/2015/05/air-jordan-i-chicago.html
1. Converse All-Star Chuck Taylor // 1917
Στη πρώτη θέση δεν γινόταν να μη βρίσκεται κάποιο άλλο πρώην μπασκετικό πέρα του ανυπέρβλητου Converse All-Star! Γεννήθηκε πριν ένα αιώνα+ αλλά περίπου από τα τέλη της δεκαετίας του '60 ζει και πορεύεται ως το διασημότερο sneaker που κατασκευάστηκε ποτέ. Αν κι απλοϊκό ως προς την εμφάνισή του, έχει υποστεί τα μύρια όσα καθώς έχει κυκλοφορήσει σε κάθε πιθανό κι απίθανο χρωματισμό ενώ μέχρι και σήμερα αποτελεί ένα σύμβολο αιώνιας νεότητας κι ανεμελιάς! Θεωρώ απίθανο να μην έχει φορέσει κάποιος στη ζωή του έστω και για λίγες ώρες ένα AllStarάκι!