4 Νοεμβρίου 2020

Puma Legacy Low (Black/Quarry)

Η γερμανική εταιρεία φαίνεται να έχει πάρει πολύ ζεστά το νέο της επιχειρηματικό εγχείρημα. Με αργά και σταθερά βήματα στελεχώνει το έμψυχο δυναμικό του μπασκετικού της τμήματος κυκλοφορώντας πολύ προσεγμένα και ποιοτικότατα μοντέλα. Το νεαρότερο μέλος της ολιγομελούς οικογένειας που διευρύνεται σιγά-σιγά είναι το Puma Legacy το οποίο φρόντισε να παράξει τόσο σε high όσο και σε low-top μορφές του. Αν και πρώτη φορά το αντικρίσαμε πέρυσι στα πόδια του DeMarcus Cousins στη πανύψηλη βερσιόν του εντούτοις το Legacy Low δείχνει συμπαθέστερο, κατιτίς πιο επιμελημένο, εμφανέστερα κοντύτερο και σαφέστατα ελαφρύτερο. Σπάνια η κοντύτερη βερσιόν ενός μπασκετικού να μη κερδίζει έστω και οριακά τις εντυπώσεις αλλά και την προτίμηση του αγοραστικού κοινού έναντι του ψηλότερου "συγγενή" του ιδίως όταν αναφερόμαστε σε μπασκετικά ζεύγη που κυκλοφόρησαν από το 2005 και μετά. Το κοντορεβιθούλικο Legacy ανακοινώθηκε περί τα μέσα του φετινού Φλεβάρη και τα αποκαλύπτηριά του έγιναν μέσω του πιο στιλάτου παίχτη των Lakers, του "agent 0" Kyle Kuzma.
Με μια πρώτη ματιά το Puma Legacy Low παραπέμπει περισσότερο σε ποδοσφαιρικό παπούτσι παρά σε μπασκετικό. Παρ' όλα αυτά περιέχει όλα τα απαραίτητα καλούδια που επιβάλλεται να διαθέτει ένα σύγχρονο μπασκετικό υπόδημα παραμένοντος ταυτόχρονα κομψό. Για το άνωθεν μέρος του μοντέλου χρησιμοποιείται engineered mesh που υπογείως υποστηρίζεται από neoprene ενώ δε λείπουν και δόσεις συνθετικού δέρματος για τη δόμηση του εξωτερικού heel counter αλλά για τους πρόποδες της γλώσσας. Ακολουθεί μια ενδιάμεση σόλα που αξιοποιεί τη τεχνολογία Hybrid την οποία πρωτομάθαμε στο Puma Uproar μόνο που τούτη τη φορά έχει τροποποιηθεί ελαφρώς καθώς έχουμε μια midsole από Ignite foam που εντός της περιέχονται χιλιάδες NRGY μικρόκοκκοι. Το έργο αποπερατώνεται με μια ανθεκτική εξωτερική σόλα που διαθέτει ουσιαστικά ένα συγκεκριμένο μοτίβο χάραξης που μοιάζει με κεραυνούς αλλά σε διττή μορφή όπου η μεν πρώτη καλύπτει περιμετρικά τη σόλα ενώ η οριοθετούμενη περιοχή περιέχει το ακριβώς αντίστροφο μοτίβο. Μοναδική "παραφωνία" ένα σημείο στη φτέρνα όπου έχει καταληφθεί από μια εγκάρσια κι επίπεδη γραμμή σαν νοητή προέκταση της ευθείας γραμμής που κοσμεί το κέλυφος.
Το Puma Legacy Low παραμένει μέχρι και σήμερα που μιλάμε αγνώστου πατρός και σύμφωνα με όσα αναφέρει η εταιρεία είναι εμπνευσμένο από το ένδοξο ποδοσφαιρικό παρελθόν του γερμανικού brand. Το βασικότερο σχεδιαστικό γνώρισμα του Legacy Low δεν είναι άλλο απ' το φημισμένο και ξακουστό Formstrip, το σήμα κατατεθέν της εταιρείας που έχει πάντα πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάθε υπόδημα της ανεξάρτητα της "ειδικότητάς" του. Πέραν του ενός και μοναδικού Formstrip branding που ορθώνεται στην εξωτερική πλευρά έχει γίνει και εκμετάλλευση του ονόματος της εταιρείας επάνω στην μοναδική "καθαρή" επιφάνεια που διαθέτει το πατούμενο, μια όμορφη λεπτομέρεια που δυστυχώς απουσιάζει απ' τη high-top έκδοση. Η λεπτή κάθετη γραμμή που εκκινεί απ' την "ουρά" του Formstrip και φτάνει στην αντίπερα όχθη είναι η γνωστή και μη εξαιρετέα T7 stripe που συνήθως διακρίνουμε στα κλασικά προϊόντα ένδυσης της φίρμας.
Στο πρόλογό μου ανέφερα πως το Puma Legacy στην ορίτζιναλ μορφή του το πρωτοαντικρίσαμε στις ποδάρες του ευτραφή κι ενίοτε οξύθυμου DeMarcus Cousins κατά τη διάρκεια των συναρπαστικών Τελικών του 2019. Το πανύψηλο και κάπως άχαρο Legacy μάλλον δεν κέντρισε τον ενδιαφέρον των μπασκετόφιλων κι έτσι άρον άρον η εταιρεία ανακοίνωσε τον ερχομό της low-top εκδοχής του. Οι Kyle Kuzma, Kevin Knox, RJ Barrett αλλά κι ο συγκινητικός στα φετινά Playoffs Marcus Smart τίμησαν και με το παραπάνω τον τρίτο κατά σειρά μπασκετικό κωδικό που κυκλοφόρησε η γερμανική εταιρεία μετά την επιστροφή της στο σπορ. Τον "Captain Smart" δεν τον ανέφερα καθόλου μα καθόλου τυχαία καθώς η γκριζαρισμένη έκδοση που σας εκθέτω είναι εκείνη με την οποία αγωνίστηκε στα περισσότερα ματς της post season που πραγματοποιήθηκε στην Disney World. Το Puma Legacy Low εμφανίστηκε και σε μερικούς ακόμη χρωματισμούς όπου βασικότερο στοιχείο διαφοροποίησης τους ήταν η επιλογή του πρωταγωνιστικού χρώματος του κελύφους.