17 Νοεμβρίου 2020

Under Armour Embiid One (Origin)

Οι Wilt Chamberlain, Julis Erving, Charles Barkley και Allen Iverson είναι μερικοί θρύλοι του NBA που τα ονόματά τους είναι κάτι παραπάνω από άρρηκτα συνδεδεμένα με τη γενέτειρα της αμερικάνικης δημοκρατίας. Η τελευταία φορά που ήχησε χαρμόσυνα η καμπάνα της Ελευθερίας ελέω μπάσκετ ήταν το μακρινό 1983 κι από τότε αγνοείται ο ήχος της παρά το γεγονός πως αρκετοί παιχταράδες υπερέβαλαν εαυτό ώστε να ξαναοδηγήσουν την ομάδα των 76ers στη Γη της Επαγγελίας. Ο νυν ηγέτης στον οποίο κι έχουν εναποθέσει όλες τους τις ελπίδες οι κάτοικοι της πόλης κι όχι μόνο δεν είναι από κάποια κοσμική πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά από την αφρικάνικη ήπειρο. Ο λόγος φυσικά για τον Joel Embiid που χει εξελιχθεί σε έναν απ' τους κορυφαίους σύγχρονους σέντερ του NBA κι έχει αναλάβει να ολοκληρώσει το "Process"! Αυτός είναι κι εκλεκτός της Under Armour που αναζητούσε διακαώς έναν ακόμη NBAer πάνω στον οποίο θα διεύρυνε τη μπασκετική της γκάμα μέσω μιας ακόμη signature σειρά, την τρίτη μετά από κείνες των Brandon Jennings (δεν υφίσταται πια) και Stephen Curry. Χωρίς λοιπόν σημαντική καθυστέρηση ετοιμάστηκε και κυκλοφόρησε το Embiid One.
Το Under Armour Embiid One έχει προσεγγισθεί κατασκευαστικά έτσι όπως "οφείλει" να προσεγγίζεται ο πρώτος κωδικός μιας νεοσυσταθείσας signature σειράς. Το άνωθεν μέρος του ημίψηλου Embiid 1 συμπεριλαμβανομένης της γλώσσας συνίσταται από απλό mesh ενώ στα σημεία όπου ο κίνδυνος φθοράς είναι ιδιαίτερα υψηλός έχει γίνει εκτεταμένη χρήση της συνήθης λεπτής fuse επίστρωσης. Σ' αυτά προσθέστε τις δύο υφασμάτινες ζώνες. Για την ενδιάμεση σόλα έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους οι δύο κορυφαίες αντικραδασμικές τεχνολογίες που διαθέτει τη σήμερον η Under Amrour. Έχουμε λοιπόν ένα μεσαίου πάχους στρώμα από παραδοσιακό Micro G foam συν ένα αναλόγου πάχους crash-pad από HOVR που χει εγκατασταθεί εντός αυτού αλλά μόνο στη περιοχή της φτέρνας. Ακριβώς κάτω απ' τη midsole αλλά μόνο απ' την εξωτερική πλευρά "αναβλύζει" ένα TPU πτερύγιο που καταλήγει επάνω στο κέλυφος κι ως βασικότερο μέλημά του είναι να προσφέρει πλευρική υποστήριξη ενώ δεν παραλείπει να έχει ενεργό ρόλο και στο δέσιμο του παπουτσιού μέσω των δύο οπών που φέρει στο άκρο του. Η κατασκευή ολοκληρώνεται από μια μονοκόμματη κι επίπεδη εξωτερική σόλα με ένα ιδιόμορφο μοτίβο χάραξης στο οποίο θα αναφερθούμε εκτενέστερα στη συνέχεια.
Το Under Armour Embiid One σχεδιάστηκε από τον Reggie Wilson. Αυτό είναι το πρώτο μπασκετικό που σχεδιάζει ο επίσης αφρικανικής καταγωγής σχεδιαστής που έχει εξειδίκευση στα running με το UA Phantom να λογίζεται ως η μεγαλύτερη επιτυχία του. Ο κοινός τόπος καταγωγής των δύο προσώπων (Embiid-Wilson) είναι κι βασικότερος λόγος που το Embiid One έχει "κατακλυστεί" από αναφορές στη πολύπαθη ήπειρο κι όχι μόνο! Στο κέλυφος, πέραν του πτερυγίου που στέκεται την εξωτερική πλευρά του παπουτσιού, ξεχωρίζουν το μικρό αστέρι με τη καρδιά στο κέντρο του που κοσμεί το heel tab σαν μια παραλλαγή του αστεριού που φέρει η σημαία του Καμερούν και φυσικά το επίσημο λογότυπο του αθλητή στη κορυφή κάθε γλώσσας το οποίο αποτελεί μια σύμπτυξη των αρχικών γραμμάτων του ονόματός του (J+E) και του ξεχωριστού πανηγυρισμού του. Το σημείο που χει προσεχθεί ιδιαιτέρως είναι η εξωτερική του σόλα. O Wilson επέλεξε να μορφοποιήσει τα δύο κυριότερα σημεία πίεσης του πέλματος ενσωματώνοντας ως πυρήνα τους την αφρικάνικη ήπειρο αλλά και τον χάρτη των Ηνωμένων Πολιτειών σε φτέρνα και έμπροσθεν μέρος του πέλματος αντίστοιχα. Οι τρόπον τινά κυματισμοί που περικλείουν αυτά τα δύο σημεία είναι εμπνευσμένοι από το Mongo Ma Ndemi, ένα ενεργό ηφαίστειο του Καμερούν. Μεταξύ μερικών αυλακιών διακρίνουμε τα ονόματα τόπων που χουν ξεχωριστή σημασία στην έως τώρα κινηματογραφική ζωή του Joel. Εκκινώντας από τη φτέρνα προς τα εμπρός εντοπίζουμε τη πρωτεύουσα του Καμερούν Yaounde (γενέτειρα του παίχτη), τη πρωτεύουσα της Νοτίου Αφρικής Johannesburg (εκεί το 2011 ο Jojo συμμετείχε σε καλοκαιρινό καμπ του NBA), το Montverde (το μέρος όπου ξεκίνησε το αμερικάνικο όνειρο), το Kansas (το Πανεπιστήμιο στο οποίο σπούδασε) και τέλος η πόλη της Philadelphia έδρα της τωρινής ομάδας του. Να σημειωθεί πως το αριστερό πέλμα αντανακλά το δεξί αντανακλώντας έτσι την εμπειρία του Embiid να ενηλικιώνεται στην Αφρική και μετέπειτα να ανδρώνεται επί αμερικανικού εδάφους. Η τελευταία μα καθόλου αμελητέα λεπτομέρεια κρύβεται κάτω απ' το TPU πτερύγιο όπου κι αναγράφονται τα μέλη της οικογένεια τους Jojo, οι Laurence (αδελφή), Authur (αδελφός), Christine (μητέρα) και Thomas (πατέρας).
Το Under Armour Embiid One είναι το τρίτο κατά σειρά signature που όχι μόνο ανακοινώθηκε αλλά πραγματοποίησε κιόλας το αγωνιστικό του ντεμπούτο κατά τη διάρκεια της "φούσκας" στη Disney World. Η αμερικάνικη εταιρεία πρόσθεσε επιτέλους μια ακόμη signature συλλογή δίπλα σ' αυτή του Stephen Curry και μολονότι υπήρχαν δεκάδες ταλαντούχοι γκαρντ πάνω στους οποίους θα μπορούσε κάλλιστα να αναπτυχθεί μια νέα συλλογή εντούτοις επιλέχθηκε ένα σέντερ. Ο Joel Embiid γίνεται αν δεν απατώμαι μόλις ο έβδομος σεντερ στη ιστορία του NBA που αποκτά signature σειρά παπουτσιών μετά τους Raphael Sampson, Hakeem Olajuwon, Patrick Ewing, Shaquille O'Neal, David Robinson, Tim Duncan και Dwight Howard (x2 - Adidas+Peak). Η συγκεκριμένη έκδοση που βλέπετε καλείται "Origin" κι ο λόγος είναι προφανέστατος ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν δεκάδες ακόμη χρωματικές εκδόσεις του συνδεδεμένες είτε άμεσα είτε έμμεσα με την πορεία του ηγέτη των Sixers. Η Under Armour περιποιήθηκε και με το παραπάνω το "ιδρυτικό" μέλος της νέα signature συλλογής της κι αυτό φαίνεται ακόμη κι απ' το κουτί μέσα στο οποίο έρχονται τα παπούτσια.