3 Σεπτεμβρίου 2023

Nike Zoom KD 3 (All Star aka Challenge Red)

Ήταν καλοκαίρι του 2007 όταν οι αείμνηστοι Seattle Supersonics επέλεγαν στο νούμερό δύο του draft έναν 19χρονο λεπτοκαμωμένο Τεξανό SF ονόματι Kevin Durant. Οι προσδοκίες για τον τέως Longhorn ήταν τεράστιες και σε αυτό συνηγορούσαν όλοι οι σκάουτερ παρά το γεγονός πως μία θέση μπροστά από αυτόν επιλέχθηκε ο Greg Oden του οποίου η επαγγελματική καριέρα διήρκησε μόλις τρεις σεζόν κι αυτές κουτσουρεμένες. H Nike έχοντας ως συνήθως την ορθή πληροφόρηση έσπευσε να τον δεσμεύσει προσφέροντάς του 7ετές συμβόλαιο έναντι 60 εκ. δολαρίων και την υπόσχεση πως θα έχει τη δική του συλλογή παπουτσιών στη sophomore σεζόν. Στη τέταρτη χρονιά του στο NBA, τρίτη πια σα "Κεραυνός", ο KD θα διαπρέψει κάνοντας όργια ιδίως στο σκοράρισμα όπου αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ για δεύτερη συνεχόμενη περίοδο και θα επιλεγεί για πρώτη φορά starter σε All Star Game. Από τον Οκτώβριο του 2010 μέχρι τον Ιούνιο του 2011 όπου οι Thunder αποκλείστηκαν στους Τελικούς της δυτικής περιφέρειας από τους μετέπειτα πρωταθλητές Mavericks, ο "Durantula" αγωνίστηκε φορώντας το Nike Zoom KD 3 το οποίο ετοίμασε η πιο "καυτή" σχεδιαστική γραφίδα εκείνης της εποχής για τη swoosh, ο πολύ ξεχωριστός Leo Chang.
Το Nike Zoom KD 3 υπήρξε επί της ουσίας το πρώτο εξελιγμένο μπασκετικό της συλλογής αφήνοντας κατά μέρους τα υπεραπλουστευμένα έως ξενέρωτα δύο πρώτα KD. Έχουμε το λοιπόν μια ημίψηλη σιλουέτα όπου για τη δόμηση του κυρίως μέρους επιλέχθηκαν τα συνήθη ύποπτα για την εποχή (2010) υλικά κατασκευής με το συνθετικό δέρμα να είναι ο σχεδόν απόλυτος πρωταγωνιστής του πλαισίου με εξαίρεση κάποιες εκδόσεις που διαθέτουν και ballistic mesh στα πλαϊνά πάνελ. Το σχεδόν που προείπα οφείλεται στην ύπαρξη μιας λεπτής ζώνης από Flywire πρώτης γενιάς, μια τεχνολογία που αναβαθμίζει ποιοτικά το μοντέλο με τη ποσότητά του να κρίνεται αμελητέα αναφορικά με το performing του. Η ενδιάμεση σόλα του KD 3 είναι αρκετά χαμηλού προφίλ για τα λεπτεπίλεπτα πόδια του 22χρονου φόργουορντ των OKC και σαν εξτραδάκι το χουν "φιλέψει" με έναν τυπικό ορθογώνιο θύλακα Zoom Air πάχους 6mm στο μπροστινό μέρος. Αν σας φαίνεται γνώριμη η εξωτερική σόλα του KD 3 θα σας βοηθήσω λέγοντας σας πως είναι copy-paste αυτή του HyperRev αφού κι αυτό είναι "παιδί" του Chang. Διακρίνουμε κυρίως herringbone με εγκάρσια κανάλια ευλυγισίας και διαφόρων μεγεθών κενά για να εκτονώνονται το foam και το Zoom αλλά και για να αντιληφθούμε το μέγεθος του πλαστικού torsion plate που ξεχωρίζει στο κέντρο.
Ήταν προσωπική επιθυμία του ηγέτη των OKC το τρίτο του μοντέλο να μη φέρει κανενός είδους στραπ
έχοντας παράλληλα κάτι από Kobe και ο Leo κατάφερε να μη τον δυσαρεστήσει. Το τρύπιο λογότυπο του KD σε κάθε γλώσσα μαζί με τη λωρίδα Flywire είναι τα σημεία αναφοράς του παπουτσιού σε όλες τις χρωματικές εκδόσεις του. Μπορεί το KD 3 να γεννήθηκε το 2010 εντούτοις περιέχει πληθώρα προσωπικών αναφορών κάτι που δε το λες κι έκπληξη για σχέδιο του Chang. Ο Durant ως γνήσιο Αμερικανάκι γουστάρει τα video-games εξού τα τέσσερα κουμπιά χειριστηρίου που ξεπροβάλουν στη φτέρνα και στο καθένα έχει χαραχτεί ένα εκ των "K-D-3-5". Κάτω ακριβώς από το ημιανεξάρτητο πτερύγιο αναγράφεται η χιλιοπαιγμένη αφιέρωση "Designed and engineered to the exact specifications of Kevin Durant". Στην εξωτερική σόλα φιλοξενούνται τα περισσότερα easter eggs του KD με πρώτα και καλύτερα τα τρία αστέρια στο μυτάκι για χάρη της γενέτειράς του (Washington) και παραδίπλα ένα σύμβολο για τους γονείς του. Λίγο παρακάτω διακρίνουμε πέντε μικρούς κεραυνούς αφού ο Durant είναι team player ακόμη και με συμπαίκτη τον DangeRuss. Στις όχθες του αυλακιού της σόλας έχουν χαραχτεί πλήκτρα πιάνου συμβολίζοντας την αγάπη του παίχτη για τη μουσική και last but not least το διαχρονικό "Seat Pleasant", τη περιοχή που μεγάλωσε ο πρωτευουσιάνος ηγέτης των Suns. Παραλίγο να το ξεχάσω, οι πιο παρατηρητικοί θα βρουν ένα ανάγλυφο μοτίβο στην outsole ένα επαναλαμβανόμενο "BF62" που συμβολίζει τους 62 πόντους που έβαλε προ ετών σε ένα καλοκαιρινό αγώνα επίδειξης στα Berry Farms (whatever).
Το Nike Zoom KD III πρωτοκυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2010 με αρχική τιμή τα 90 δολάρια, ναι καλά διαβάσατε μια τιμή απλησίαστη για τα σημερινά δεδομένα των μπασκετικών κι όχι μόνο υποδημάτων. Η απόφαση για την επανακυκλοφορία παλαιότερων KDs πάρθηκε σχετικά εύκολα αφού η Nike επιχειρεί να επανεκμεταλλευτεί τις δύο prime signature συλλογές της (LeBron, KD) μιας και ακόμα περνάει η μπογιά των δύο θρυλικών NBAers. Η κατακόκκινη έκδοση που βλέπετε έχει τα παρατσούκλια "Challenge Red" και "All Star" με το δεύτερο να ναι αντιπροσωπευτικότερο καθώς είναι η έκδοση που φόρεσε ο πρώην Thunder στο All Star Game του Los Angeles το 2011. Η συγκεκριμένη έκδοση διαφέρει απ' όσες κυκλοφόρησαν αφού τα πάνελ είναι από ένα συνθετικό γυαλιστερό υλικό κι η σόλα ήταν ημιδιάφανη και διακρίνονταν μέσα σ' αυτή διάφορα σύμβολα. Φέτος επανακυκλοφόρησε για πρώτη φορά από τότενες και το ευτυχές στην όλη υπόθεση είναι πως δεν έχουν απομακρυνθεί ή "ξεχαστεί" υλικά και τεχνολογίες όμως συνήθως συμβαίνει σε ρετρό και σχετικά πρόσφατα μοντέλα της swoosh.