27 Απριλίου 2017

Adidas ZX FLux vs Adidas NMD

Θα παρεκκλίνω μια ακόμη φορά της πορείας μου και θα δημοσιεύσω τη δεύτερη "vs" ανάρτησή μου μόνο που τούτη τη φορά όπως βλέπετε δε θα ασχοληθούμε με κάποια από τα running μοντέλα της Adidas. Στο σημερινό άρθρο θα μας απασχολήσουν δύο νεότερα αλλά παλιά lifestyle μοντέλα της /// και για να μαστε σωστότεροι και πιο ακριβείς, της Adidas Originals. Το Adidas ZX Flux και το περιβόητο πια Adidas NMD είναι τα δύο εμπορικότερα lifestyle μοντέλα που κυκλοφόρησε η Three Stripes τα τελευταία δέκα χρόνια. Κι όμως δεν πρόκειται για δύο παπούτσια που σχεδιάστηκαν από το μηδέν όπως συνέβη με το μυθικό Stan Smith καθότι και τα δύο στηρίχτηκαν σε προγενέστερα μοντέλα της Originals.
Ο σχεδιασμός του Adidas ZX Flux βασίστηκε σε ένα κλασικό και παλιό μοντέλο της εταιρείας, το ZX 8000. Αυτό μαζί με τα επίσης προϊστορικά ZX 7000 και ZX 9000 στελέχωναν την οικογένεια ZX, μια running σειρά της Three Stripes μέσω της οποίας "εισήγαγε" την τότε νέα τεχνολογία Torsion (Torsion bar). Εικοσιπέντε ολόκληρα χρόνια μετά η Adidas Originals πλέον, κυκλοφόρησε το μοντέλο ZX Flux σε μια προσπάθεια να αναβιώσει ορισμένα κλασικά μοντέλα της υποβάλλοντας τα φυσικά σε κάποιες απαραίτητες τροποποιήσεις τους ώστε να συμβαδίζουν με τις σύγχρονες στιλιστικές τάσεις της εποχής. Ουσιαστικά ο σχεδιαστής Sam Hardy και η ομάδα του αποδόμησαν το ZX 8000, κράτησαν συγκεκριμένα γονίδια του DNA του κι έπειτα προχώρησαν στον σχεδιασμό του μινιμαλιστικού ZX. Το αναλογικά μεγάλο για το μπόι του heel counter και ολόκληρη η εξωτερική σόλα συμπεριλαμβανομένης και της Torsion μπάρας είναι τα μόνα γονίδια που "κληρονόμησε" από τον ένδοξο πρόγονό του. Το κέλυφός του "απελευθερώθηκε" απ' ότι περιττό κουβαλούσε και πλέον έχουμε ένα πεντακάθαρο επάνω μέρος με το υλικό κατασκευής να ποικίλει. Έως τώρα έχουμε δει να αξιοποιούνται υλικά από mesh μέχρι ενός είδους σπάντεξ που χει τη δυνατότητα να απεικονίζει υψηλής ευκρίνειας εικόνες ενώ κατά καιρούς έχουν παρουσιαστεί και κάποιες ιδιαίτερες εκδόσεις όπως η mid με το στραπ, η winter για τις κρύες νύχτες του χειμώνα καθώς κι άλλες ευφάνταστες βερσιόν. Ακόμη ένα λοιπόν performing παπούτσι ή σειρά της Adidas που μεταλλάσσεται σε lifestyle sneaker ακολουθώντας έτσι το δρόμο που χάραξε πριν χρόνια το Stan Smith.
Η αναπάντεχα τεράστια επιτυχία που γνώρισε το 2015 η Adidas με τη κυκλοφορία ενός running μοντέλου της, του μυθικού πλέον Ultra Boost, γλύκανε απ' ότι φαίνεται τους ιθύνοντες της εταιρείας και αποφάσισαν να κάνουν ανάλογο πάταγο και στο κλάδο των lifestyle sneakers. Έτσι, λίγο πριν ολοκληρωθεί το 2015 εμφανίστηκε το NMD, ένα υβριδικό παπούτσι που διαθέτει γονίδια όχι από ένα αλλά από τρεις σιλουέτες από το ένδοξο παρελθόν της ///. Ο Nic Galway, ένας βετεράνος σχεδιαστής της εταιρείας βασίστηκε στα Rising Star, Micro Pacer και Boston Super ώστε να εμπνευστεί το NMD που θα αναγνωριζόταν άνετα από μακριά και δε θα συγχεόταν με το Ultra Boost. Σημείο κατατεθέν του μοντέλου δεν είναι άλλα από τα μικρά ορθογώνια κομμάτια που θυμίζουν τουβλάκια από τα Lego και εντοπίζονται στις παρυφές της Boost ενδιάμεσης σόλας. Δεν βρίσκονται εκεί για να αποτίσουν φόρο τιμής στο Micro Pacer του '84 αλλά για να λειτουργήσουν ως σταθεροποιητές καθώς το πόδι ακουμπάει πάνω σε χιλιάδες λευκές μικροκάψουλες και παράλληλα το κέλυφος του είναι κάτι παραπάνω από εύκαμπτο προσφέροντάς στο χρήστη τους ένα υπεραπλουστευμένο lockdown. Η πρώτη έκδοση με το Primeknit κέλυφος έγινε ανάρπαστη κι έκτοτε έχει παρουσιαστεί σε εκατοντάδες χρωματισμούς και ενίοτε με διαφορετικό υλικό κατασκευής που κυμαίνεται από ταπεινό mesh έως wool και σπάντεξ.
Τόσο το Adidas ZX Flux όσο και το Adidas NMD έχουν καταφέρει να εδραιωθούν στις συνειδήσεις των fashionistas και δείχνουν ίσως το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν μελλοντικά οι εταιρείες αθλητικών ειδών. Το ZX Flux ως παλαιότερο έχει κυκλοφορήσει σε περισσότερες εκδόσεις απ' ότι το NMD όμως το δεύτερο είναι το δημοφιλέστερο μεταξύ των δύο κι ας έχει πιο τσουχτερή αρχική τιμή. Γι' αυτό άλλωστε και η εταιρεία σχεδίασε τη συνέχεια του NMD διατηρώντας κατά γενική ομολογία τη σχεδιαστική φιλοσοφία του προγόνου του αλλά δυστυχώς χωρίς δύο από τα τρία Lego-parts που το έκαναν ξεχωριστό και μοναδικό στο είδος του. Κατά γενική ομολογία η Adidas Originals διανύει τις καλύτερες των ημερών της και η περίοδος αυτή απ' ότι φαίνεται θα συνεχιστεί για κάμποσο καιρό ακόμα αν κρίνω από τα νέα μοντέλα που χει ήδη κυκλοφορήσει ή αναμένονται να κυκλοφορήσουν στο άμεσο μέλλον.