25 Νοεμβρίου 2022

Nike Zoom Flight 95 (Black Metallic)

Όπως επανειλημμένως έχω δηλώσει, κατά τη δεκαετία του '90 απολαύσαμε τα πιο εμπνευσμένα κι ίσως διαχρονικότερα υποδήματα που κυκλοφόρησαν για χάρη της πορτοκαλί θεάς. Μπορεί να μην υπήρχαν οι 30+ εν ενεργεία signature συλλογές που απολαμβάνουμε αυτή την περίοδο όμως η πλειοψηφία των team models που κυκλοφορούσαν είχαν ευφάνταστο σχεδιασμό και ξεχωριστή προσωπικότητα. Αναμφίβολα ένα από τα πιο iconic μοντέλα εκείνης της εποχής είναι το Nike Zoom Flight 95, ένα δημιούργημα του αμούστακου τότε Eric Avar που να μεν μετρούσε μόλις πέντε χρόνια στη Nike αλλά είχε προλάβει να δείξει τις ικανότητές του. Συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων swoosh που πρόβαραν τη τεχνολογία Zoom Air ή Tensile Air όπως έγινε αρχικώς γνωστή όταν και πρωτοενσωματώθηκε στο Air Go Flight LWP. Το Flight 95 είναι επίσης άρρηκτα συνδεδεμένο με τον sophomore Jason Kidd που μοιράστηκε το βραβείο του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενοι για τη σεζόν 1994-95 όμως δεν ήταν ο μοναδικός "συμβασιούχος" της Nike που τα φόρεσε εκείνη τη χρονιά. Οι Tim Hardaway, Brent Barry, Mookie Blaylock, Terrell Brandon ήταν μερικοί από τους πολλούς NBAers που αγωνίστηκαν με το Flight 95 και μάλιστα για περισσότερες από μία σεζόν.
Το Nike Zoom Flight 95 είναι μια αντιπροσωπευτικότατη κατασκευή των 90s όπου τα μπασκετικά όχι μόνο έπρεπε αλλά επιβαλλόταν να είναι "τσουπωτά" έως χοντροκομμένα. Durabuck ή nubuck είναι το κύριο συστατικό δόμησης του πλαισίου όσον αφορά την στάνταρτ έκδοση και περιμετρικά του έχει προσαρτηθεί ένα συνθετικό στιλπνό κάλυμμα με μοτίβο που μιμείται το ανθρακόνημα γιατί αν ήταν πράγματι από carbon το κόστος κατασκευής θα εκτοξευόταν! Σήμα κατατεθέν του Flight 95 η phylon ενδιάμεση σόλα που κατορθώνει να "αγκαλιάζει" τους αστραγάλους λειτουργώντας ταυτόχρονα κι ως heel counter. Εντός της περιέχονται δύο ειδών cushion, ένας Zoom Air θύλακας στο μπροστινό τμήμα του πέλματος κι ένας κλασικός αεροθάλαμος Air για το πίσω. Η διχοτομημένη εξωτερική του σόλα δεν είναι ισομερώς μοιρασμένη και διακόπτεται από ένα torsion plate προερχόμενο από TPU κι όχι carbon. Όσον αφορά την πρόσφυση αυτή επιτυγχάνεται μέσω ενός ασυνήθιστα απλουστευμένου μοτίβου χάραξης σε σπιράλ μορφή κι άνευ απότομων αλλαγών κατεύθυνσης.
Ο πολύς κύριος Eric Avar ήταν ο Nike-ρας που επινόησε το Zoom Flight 95 το οποίο σα το Foamposite ήταν πολύ μπροστά από την εποχή τους παραμένοντας επίκαιρα μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τον Avar, το design ισορροπεί μεταξύ επιστήμης και τέχνη και το Zoom Flight 95 είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα αυτού του μότο. Τα τρία οβάλ πλαίσια της midsole με το πλαστικό κάλυμμα έγιναν σκόπιμα καθώς το παπούτσι όφειλε να δείχνει σε κίνηση. Τα δύο μικρά swoosh σε toe-cap και αστράγαλο αντίστοιχα υπήρξαν μια φρέσκια ιδέα μ' εκείνο στο toe-cap να εμφανίζεται συχνά-πυκνά στα επόμενα μπασκετικά της φίρμας σα το Air More Uptempo κ.ά. Σημειωτέον, το swoosh στο ύψος του αστράγαλου δεν υπήρχε στα πρώιμα samples και στη θέση του προτειμόταν να αναγράφεται το "AIR" που εν τέλει μετακόμισε στο μεγαλύτερο οβάλ της εξωτερικής πλευράς. Πανέμορφη λεπτομέρεια με νοσταλγική διάθεση το "Flight" που ναι ραμμένο στα υφασμάτινα heel tab και στη κλασική του μορφή! Νόμιμος φυσικά διάδοχος του Zoom Flight 95 υπήρξε το Zoom Flight 96 που "δοξάστηκε" χάρη στον Anfernee Hardaway. The Bug;s eyes the never lie!
Το Nike Air Zoom Flight όπως επισήμως ονομαζόταν όταν πρωτοκυκλοφόρησε το 1995, μολονότι φορέθηκε από δεκάδες NBAers κι NCAAers κατοχυρώνεται έστω κι άτυπα στο Jason Kidd που ήταν κι ο πρωταγωνιστής στο τηλεοπτικό σποτ της Nike και στις τότε διαφημιστικές αφίσες. Το Zoom Flight 95 όπως είναι πλέον είναι γνωστό οφείλει ένα σημαντικό μέρος της αναγνωσιμότητάς του και στον Brent Barry που φορώντας μια ερυθρόλευκη έκδοση πέταξε από τη βολή για να κερδίσει το διαγωνισμό καρφωμάτων του 1996. Το μοντέλο κυκλοφόρησε και σε ψηλότερη έκδοση ελαφρώς διαφοροποιημένη σε σχέση με την mid ενώ αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και για μεταγενέστερα μπασκετικά της swoosh. Το Air Thrill Flight είναι η πρώτη takedown εκδοχή που φορέθηκε από τους Gary Payton και Reggie Miller και τέσσερα χρόνια αργότερα ακολούθησαν τα Air Flight Motion και Air Neo Classic. Το Zoom Flight 95 ήταν διακαής μου πόθος αλλά όλο κάτι συνέβαινε και δε κατάφερνα να το προσθέσω στη συλλογή μου μέχρι φέτος σπάζοντας επιτέλους αυτή την κατάρα! 90s rules!!