3 Νοεμβρίου 2022

Puma Rise Nitro (Sun Stream)

Όσοι διαβάζετε τις αναρτήσεις μου γνωρίζετε πως δηλώνω μεγάλος υποστηρικτής των μπασκετικών της Puma οπότε ήταν ηλίου φαεινότερο πως θα πρόσθετα στη συλλογή μου το νέο της δημιούργημα. Και το όνομα αυτού Puma Rise Nitro, μια ασυνήθιστη κατασκευή για τα δεδομένα όχι μόνο της φίρμας αλλά και εν γένει της κατηγορίας. Προϊόν έμπνευσης του Jeremy Sallee, ενός σχεδιαστή που έχει κυριολεκτικά πάρει σπίτι του τα κλειδιά του μπασκετικού τμήματος της Puma αφού χωρίς καμία δόση υπερβολής το 80% των προϊόντων που χουν κυκλοφορήσει απ' το 2018 και μετά προέρχονται απ' την ψηφιακή του πένα. Το Puma Rise Nitro ανακοινώθηκε επισήμως στα μέσα του περασμένου Αυγούστου με τον RJ Barrett των New York Knicks να αναλαμβάνει να κάνει τις απαραίτητες συστάσεις. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Sallee πρόκειται για το πιο προηγμένο μπασκετικό που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα και κατάλληλο για κάθε τύπο παίχτη από ευέλικτους γκαρντ μέχρι θηριώδεις σέντερ.
Το Puma Rise Nitro είναι μια ζιβαγκοειδή και στιλάτη κατασκευή στα πρότυπα των N3XT L3V3L της Adidas έχοντας όμως μερικές ουσιαστικές διαφορές. Το Rise δε διαθέτει ένα αμιγώς ελαστικό πλαίσιο άνευ κορδονιών αλλά αποτελείται από ένα ημιτελές meshατο κέλυφος με τρία υφασμάτινα ζεύγη θηλιών για τη διέλευση των κορδονιών συν ένα ελαστικό knit κάλυμμα που σκεπάζει όλο το κουτουπιέ φτάνοντας μέχρι τη κορυφή της γλώσσας. Αυξημένου πάχους fuse επιστρώσεις έχουν τοποθετηθεί στις πλευρές του πλαισίου για περαιτέρω ενίσχυσή του, μια νέα τεχνολογία που η Puma καλεί PWRTAPE. Η ενδιάμεση σόλα του Rise έχει παρόμοιο σετάρισμα με του MB.01, έχουμε μια midsole προερχόμενη 100% από Nitro infused foam συν μια οβάλ top-loaded στρώση από pebax υλικό που ντεμπούταρε στο Clyde All-Pro και πλέον κρίνεται ως απαραίτητο συνοδευτικό στο tooling των μπασκετικών της. Στη συνέχεια βρίσκουμε την αντιστρεπτική πλάκα ProPlate υπό τη μορφή "X", ένα ακόμη στοιχείο που "κληρονόμησε" από το All-Pro. Τέλος, για πρόσφυση προτιμήθηκε το κλασικό herringbone αλλά με τα "κύματα" να κυλούν κατά μήκος της επιφάνειας της σόλας ως είθισται.
Ο Jeremy Sallee σχεδίασε ένα κομψότατο και μίνιμαλ μπασκετικό σε πλήρη αντίθεση με το Puma Disc Rebirth, το αμέσως προηγούμενο προϊόν έμπνευσής του. Σημείο αναφοράς του Puma Rise Nitro δεν είναι άλλο απ' το πλαστικοποιημένο Formstrip λογότυπο που διακοσμεί την εξωτερική μόνο πλευρά το οποίο φυσικά έχει και υποστηρικτικό σκοπό κάτι που υπήρξε άλλωστε και το βασικότερος μέλημα της ύπαρξής του. Η επιλογή έντονης βαφής για το χρωματισμό του πλαισίου και δευτερευόντως οι ταινίες PWRTAPE έχουν αναλάβει να προσδώσουν στο Rise τον χαρακτήρα που απαιτείται όταν πρόκειται για μοντέλα που δε "κουβαλούν" περιττά μπιχλιμπίδια. Το ιπτάμενο αιλουροειδές εμφανίζεται όλες κι όλες τρεις φορές, στη κορυφή της γλώσσας, στην εξωτερική σόλα κι ένα τοσοδούλικο στο PWRTAPE της φτέρνας.
Τα επίσημα αποκαλυπτήρια του Puma Rise Nitro έγιναν στις αρχές Αυγούστου με τον RJ Barrett να ναι το προβαλλόμενο πρόσωπο της διαφημιστικής καμπάνιας. Το αγωνιστικό ντεμπούτο του παπουτσιού έγινε στο Ευρωμπάσκετ που μας πέρασε κι αν δεν απατώμαι το εντόπισα στα πόδια ενός παίχτης της Nationalmannschaft και δεν αναφέρομαι φυσικά στον Dennis Schröder που ανήκει πια στο δυναμικό της Puma Hoops. Το Rise Nitro κυκλοφόρησε σχεδόν ταυτόχρονα με το TRC Blaze Court κι η αλήθεια είναι πως έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά κυρίως ως προς το σχεδιαστικό κομμάτι. Διόλου τυχαίο γεγονός αφού και το Blaze Court προέρχεται από τον Jeremy Sallee και άνετα θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί πως το Rise Nitro είναι η αναβαθμισμένη έκδοση ή αν προτιμάτε η Elite εκδοχή του Blaze. Δε ξέρω τι και πως αλλά η Puma έχει κατορθώσει κάθε χρόνο επί μια τετραετία τώρα να προτείνει κάτι καινούργιο και διαφορετικό ενώ παράλληλα βελτιώνει και εξελίσσει όλο και περισσότερο τα προϊόντα της.