9 Απριλίου 2017

Nike Zoom Flight 96 (Olympic)

Από τότε που η ομοσπονδία καλαθοσφαίρισης των ΗΠΑ αποφάσισε να στέλνει σ' όλες τις επίσημες και μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις τους επαγγελματίες αθλητές της κι όχι αδαή κολεγιόπαιδα, γεννήθηκε αυτομάτως η επίλεκτη κατηγορία των "εθνικοφρόνων" μπασκετικών παπουτσιών. Στην αυθεντική Dream Team του 1992 δύο ήταν τα μοντέλα που ξεχώρισαν περισσότερο και δεν ήταν άλλα από τα Air Jordan VII "Olympic" και Nike Air Force 180 "Olympic" που τίμησαν δεόντως οι Michael Jordan και Charles Barkley αντίστοιχα. Βέβαια στη "μουσαντένια" Dream Team του '96 είδαμε ίσως το δημοφιλέστερο πατούμενο της συγκεκριμένης κατηγορίας, το Nike Air More Uptempo "Olympic", του οποίου η φήμη παραμένει μέχρι και σήμερα αξεπέραστη. Από κείνη την ομάδα διακρίθηκε ένα ακόμη μοντέλο της Nike, το Zoom Flight 96, που κοσμούσε καθ' όλη τη διάρκεια των αγώνων τα πόδια του Anfernee "Penny" Hardaway. Προφανώς ο Penny για χάρη του εθνόσημου επέλεξε να κάνει ένα σύντομο διάλειμμα από τη signature σειρά του φορώντας ένα νέο μπασκετικό της Nike που έμελλε να λογίζεται πλέον μέρος της προσωπική του συλλογής.
Θεωρητικά το Zoom Flight 96 είναι ο διάδοχος του Nike Zoom Flight 95 που ανέδειξε ο Jason Kidd την περασμένη αγωνιστική περίοδο. Εμφανισιακά μπορεί τίποτα να μη συνδέει τα δύο μοντέλα μεταξύ τους όμως κατασκευαστικά αξιοποιούν πάνω-κάτω τις ίδιες τεχνολογίες. Το κέλυφος του Zoom Flight 96 είναι μια κατασκευή έξι επιπέδων συνθετικού δέρματος που επικαλύπτονται διαδοχικά οπότε η χρήση πολλών ραφών κρίνεται κάτι παραπάνω από αναγκαία. Μόνο ένα μικρό τμήμα της γλώσσας χρησιμοποιεί mesh από τα 90s κι όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται εντός παπουτσιού είναι Αυγουστιάτικες. Ακολουθεί μια ενδιάμεση σόλα από phylon υλικό με υπερυψωμένα τοιχώματα τα οποία αγκαζέ με τον κυματοειδή TPU "προφυλακτήρα" αποτρέπουν τις όποιες δυσάρεστες μετακινήσεις του πέλματος. Εντός του phylon έχει εγκατασταθεί ένας μεγάλος θύλακας Zoom Air κάτι που σπανιότατα πλέον συναντάμε στα retro μπασκετικά της εταιρείας. Ακριβώς στο πάτωμα της ενδιάμεσης σόλας βρίσκεται ένα μεγάλο shank plate από γυαλιστερό TPU ενώ τη κατασκευή ολοκληρώνει μια ημιδιάφανη σόλα που φέρει ίσως το δημοφιλέστερο μοτίβο χάραξης εκείνης της περιόδου, τις ομάδες ομόκεντρων κύκλων που στο παρόν μοντέλο είναι μονάχα δύο μία για κάθε μέρος της επιφάνειας πρόσφυσης.
Το παρουσιαστικό του Nike Zoom Flight 96 είναι το κλασσικότερο παράδειγμα για το πως σχεδιάζονταν τα μπασκετικά παπούτσια τη προπερασμένη δεκαετία. Μετρίου αναστήματος υποδήματα που εμφάνιζαν πολλές - κι ενίοτε φαρδιές - σχεδιαστικές γραμμές με απώτερο σκοπό να γίνονται αμέσως αντιληπτά από πολύ μακριά αλλά και μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες όταν εξελισσόταν ένας αγώνας μπάσκετ. Το χαρακτηριστικότερο γνώρισμα του παπουτσιού δεν είναι άλλο απ' τις κυματοειδείς και επικαλυπτόμενες στρώσεις του κελύφους αλλά και του επίσης κυματοειδούς "προφυλακτήρα". Ο συνδυασμός βαθύ μπλε με ψιλό λευκό καρό που χουν επιλεγεί ώστε να χρωματιστούν η γυαλιστερή επιφάνεια του κελύφους, ο TPU "προφυλακτήρας" και το shank plate της "Olympic" έκδοσης καταφέρνουν να "μιμηθούν" επιτυχώς το ανθρακόνημα αναγκάζοντας έτσι τα λιγοστά και μικρά swoosh να περιορίζονται σε ρόλο κομπάρσου. Βέβαια εκείνη η λεπτομέρεια που κάνει το εικονιζόμενο μοντέλο μοναδικό είναι το νούμερο "6" που βρίσκεται ραμμένο στο κολάρο κάθε παπουτσιού ώστε να υπενθυμίζει σ' όλους τον αριθμό της φανέλας του Penny στη δεύτερη Ομάδα Όνειρο. Τέλος, μια ασήμαντη μικρολεπτομέρεια είναι η εκ νέου εμφάνιση του κλασικού λογοτύπου "Flight" στις εσωτερικές σόλες τους ζεύγους, ένα σύμβολο που αστραπιαία με πήγε πίσω πάρα πολλά χρόνια.
Το Nike Zoom Flight 96 κυκλοφόρησε πρώτα στην "Ολυμπιακή" εκδοχή του λίγο πριν την έναρξη των αγώνων της Ατλάντα και για όσους δε το γνωρίζουν το παπούτσι εμφανίστηκε αρχικώς στη "πιάτσα" έχοντας το όνομα Nike Zoom Air Flight 2. Το Flight 96 φορέθηκε όπως προείπαμε μόνο από τον Penny Hardaway και για μόνο εκείνη τη σύντομη καλοκαιρινή και εορταστική περίοδο. Φημολογείται πως κι ο τεράστιος Jason Kidd τα φόρεσε σε κάποια απ' τα πρώτα ματς της σεζόν 1996-1997 προτού καταλήξει στα Zoom Uptempo V όμως όπως αποδεικνύεται από φωτογραφίες στο διαδίκτυο ο τότε νεαρός γκαρντ των Dallas Mavericks φορούσε μια φθηνή απομίμηση του Flight 96, το Nike Air Flight 96. Το εξεταζόμενο μπασκετικό παρουσιάστηκε σε δύο επιπλέον χρωματισμούς που μάλλον αγνοήθηκαν από τον Hardaway μιας και το Nike Air Penny II ήταν ήδη έτοιμο προς χρήση. Έκτοτε το μοντέλο κανιβαλίστηκε ουκ ολίγες φορές από τη Nike μιας και η εταιρεία επέλεξε να πειραματιστεί μαζί του με διάφορους συνδυασμούς χρωμάτων. Το "Olympic" Zoom Flight 96 επανακυκλοφόρησε το περασμένο καλοκαίρι στο 95% της ορίτζιναλ μορφής του αφού στη παρούσα έκδοση αποφάσισαν να αντικαταστήσουν το ανάγλυφο swoosh του κελύφους με κλωστές ώστε να μη κιτρινίζει με το καιρό ενώ αντί για gum εξωτερική σόλα έχουμε πλέον τη κλασική και πολυφορεμένη icy blue απόχρωση.