2 Μαρτίου 2022

Adidas Dame 8 (4th QTR K.O. / Weber State)

Ο Damian Lillard απ' την πρώτη κιόλας συμμετοχή του στο μαγικό κόσμο του NBA φάνηκε πως αργά ή γρήγορα θα εξελισσόταν στο ηγέτη της ομάδας των Blazers και θα συμπεριλαμβανόταν μεταξύ των κορυφαίων σύγχρονων combo-guard. Οι ιθύνοντες της Adidas μολονότι δε διακρίνονται για την διορατικότητά τους ως προς τις συμφωνίες τους με φέρελπις NBAers, έπεισαν (2012) τον Δαμιανό να δεσμευτεί μαζί τους κάτι που αποδεικνύεται επικερδές και για τα δύο συμβαλλόμενα μέρη. To 2014 επέκτειναν τη συνεργασία τους κι έτσι "αναπόφευκτα" κυκλοφόρησε την ερχόμενη σεζόν η signature σειρά του Lillard. Η συλλογή Dame όντας η πλέον συνεπής στη κατηγορία, φροντίζει χρόνο με το χρόνο να αναβαθμίζεται κατασκευαστικά και να ανανεώνεται σχεδιαστικά, μια συμπεριφορά που δεν πολυσυναντάμε. Ο ερχομός του Adidas Dame 8 ανακοινώθηκε μια βδομάδα πριν τα Χριστούγεννα με τον ίδιο τον Δαμιανό να τα χει προβάρει κάμποσες μέρες νωρίτερα. Τo σχεδιασμό του όγδοου Dame επιμελήθηκε ο γνώριμός μας από περασμένες δημιουργίες του Jane Khalife αλλά για την οριστική του μορφή ευθύνεται ο Jimi Taylor στον οποίο καταλογίζεται του Adidas Dame 6.
Για τη κατασκευή του Adidas Dame 8 οι σχεδιαστές στηρίχθηκαν εν πολλοίς στην τεχνογνωσία που απέκτησαν από τον προηγηθέν κωδικό της συλλογής. Για το πλαίσιο του παπουτσιού χρησιμοποιούνται σε γενικές γραμμές τα συστατικά του Dame 7 EXTPLY ήτοι δύο ειδών mesh σε διαφορετική αναλογία. Αραιωμένη πλέξη mesh για τη περιοχή από τη μέση μέχρι το toe cap και περιφερειακά στην βάση των αστραγάλων ενώ για το τμήμα που "περίσσεψε"  προτιμήθηκε textile mesh. Φυσικά δε λείπει το πάντα χρήσιμο fuse αλλά όχι σε αφθονία ενώ σε συγκεκριμένα σημεία του αξιοποιείται συνθετικό δέρμα καθώς και νάιλον με το τελευταίο να έχει κυρίως διακοσμητικό ρόλο. Για την midsole του Dame 8 προτιμήθηκε το νεοσυσταθέν Bounce Pro που αποτελεί μια τροποποιημένη εκδοχή του πολυφορεμένου Bounce που τιμήθηκε δεόντως στη σειρά. Συνίσταται από διπλό foam διαφορετικής πυκνότητας με τη μαλακότερη να έχει τοποθετηθεί χαμηλά και την σκληρότερη από πάνω λειτουργώντας ως σασί. Τέλος, για τη διαμόρφωση της εξωτερικής του σόλας προτιμήθηκε να επανασχεδιαστεί κατά το ήμισυ το πάτωμα του Dame 7 με την οριοθετημένη περιοχή να περιέχει πλέον herringbone traction συν δύο παράλληλα ρηχά κανάλια κατά μήκος του παπουτσιού.
Για το Adidas Dame o σχεδιαστής Jimi Taylor επέλεξε να διατηρήσει σε γενικές γραμμές τη σιλουέτα του Dame 7 φροντίζοντας να το διακοσμήσει με τέτοιο τρόπο ώστε να δείχνει μοναδικό. Η αναγραφή του ονόματός του στο textile τμήμα της εσωτερικής πλευράς είναι "δανεικό" από το 7άρι εν αντιθέσει με το λοξό κι ασύμμετρα τοποθετημένο heel tab που είναι κάτι πρωτόγνωρο σε μπασκετικό και σ' αυτό αναγράφεται τουλάχιστον στις πρώτες κυκλοφορίες η φράση "4th QTR K.O.". Στο ορθογώνιο κομμάτι συνθετικού δέρματος που χει ραφτεί πίσω παραπέμποντας σε πινακίδα κυκλοφορίας φιλοξενούνται διάφορες λέξεις είτε φράσεις σχετιζόμενες με την εκάστοτε έκδοση με την αναγραφή του "DAME" να είναι μέχρι στιγμής η συνηθέστερη. Στην εξωτερική σόλα πέρα των τριών μικρών εγκάρσιων διάκενων ελέω Three Stripes διακρίνουμε μετά δυσκολίας τις φράσεις "Bob and Weave" και "Stick and Move" και πρόκειται για ορολογίες πυγμαχίας (όπως και το K.O.), ένα σπορ που αρέσκεται να εξασκεί ο D.O.L.L.A. κατά τη περίοδο των διακοπών του.
Το Adidas Dame 8 καταφθάνει εντός ενός πολύ περιποιημένου κουτιού που αποτελεί χωρίς υπερβολή μια ωδή για τα κατορθώματα του Δαμιανού την ώρα που "καίει η μπάλα" και αναλαμβάνει ως ηγέτης να καθαρίσει τη μπουγάδα. Το Dame 8 πρωτοεμφανίστηκε στα πόδια του Lillard σε ένα καλοκαιρινό αγώνα επίδειξης που συμμετείχε σε αυτόν τον πολύ ιδιαίτερο χρωματισμό που βλέπετε. Το κίτρινο και το μοβ είναι τα δύο χρώματα της μπασκετικής ομάδας του Weber State University όπου φοίτησε πριν μια δεκαετία ο παίχτης. Στη παρουσιαζόμενη έκδοση η ομορφότερη ίσως λεπτομέρεια κρύβεται εντός του παπουτσιού και συγκεκριμένα στις insoles όπου απεικονίζεται το πικρό αποχαιρετιστήριο αντίο του Dame προς την ομάδα των Oklahoma City Thunder όταν ευστόχησε στο μνημειώδες buzzer-beater στο Game 5 των προπέρσινων Playoffs στέλνοντας νωρίς-νωρίς σε καλοκαιρινές διακοπές την ομάδα του Westbrook. Ιδιαίτερης περιποίησης έτυχε και το κουτί μέσα στο οποίο προμηθεύεται κάποιος το Adidas Dame 8 με διαφόρων ειδών σχέδια κι αναφορές ή μότο που σχετίζονται με τον αρχηγό των Blazers!