19 Μαρτίου 2022

Nike Air Zoom G.T. Jump (Multi-Colour aka Joker)

Η Nike αριθμεί περί τις πέντε επίσημες signature συλλογές αυτή τη περίοδο και σχεδόν άλλες τόσες low-budget συλλογές όμως αυτό δε σημαίνει επ' ουδενί ότι περνούν σε δεύτερη μοίρα οι "άσημες" συλλογές που φέρουν μονάχα ένα πτωχό πλην τίμιο swoosh. Τα δύο Zoom Rize που έχουν κυκλοφορήσει έως τώρα και αποτελούν επί της ουσίας συνέχεια των Hyperdunk κωδικών δεν αρκούν για να κουβαλήσουν τη πελώρια μπασκετική κληρονομία της Nike μια παραφωνία που επιβαλλόταν να αποκαταστήσουν το ταχύτερο δυνατό. Εν έτη 2021 ανακοινώθηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια η ίδρυση της συλλογής Greater Than (G.T.) που περιλάμβανε τρεις πολύ ξεχωριστούς κωδικούς σχεδιασμένους ώστε να προσφέρουν διαφορετικού βαθμού-τύπου bounceness. Μια ανάλογη τριπλέτα είχε φτιάξει πριν καμιά 25ετία η Nike με τα Live-Breathe-Hoop να παρέχουν μια κλιμακωτή αναπνευσιμότητα στους λάτρεις του streetball. Η τωρινή Big-3 κατά κάποιο τρόπο αποτελείται από το G.T. Cut για εκείνους που προτιμούν τα χαμηλού προφίλ μπασκετικά, για όσους που επιθυμούν λίγο παραπάνω bounce προσφέρεται το G.T. Run ενώ για αυτούς που γουστάρουν ένα παπούτσι "τίγκα" στο Zoom Air υπάρχει το Jump! Είναι το μπασκετικό που φορά απ' το ξεκίνημα της σεζόν ο περσινός MVP  Nikola Jokic και κοντεύει να μετατραπεί σε signature του έστω και άτυπα.
Το Nike Air Zoom G.T. Jump όπως είναι κι η πλήρης ονομασία του μοντέλου, πιθανότατα να αποτελεί το μοναδικό performing υπόδημα που περιέχει τόση πολλή αντικραδασμική-απορροφητική τεχνολογία. Ας ξεκινήσουμε όμως πάντα από το πλαίσιο του μοντέλου όπου κυριαρχούν τα συνθετικά υλικά με πρώτο και καλύτερο το καλτσοειδές υπόστρωμα από neoprene υλικό. Ένα μονοκόμματο leno weave πλεκτό, παρόμοιο μ' αυτό που φέρει το AJ36 αλλά με αραιότερη πλέξη, καλύπτει τις πλευρές του και χαμηλά το κολάρο ενώ τα άκρα του έχουν καλυφθεί με fuse ταινία. Παραπάνω από έντονη η παρουσία νημάτων Flywire που ξεπηδούν μέσα από το leno υφαντό και συμμετέχουν στο δέσιμο των κορδονιών. Το σκληρότερο απ' όλα τα υλικά του πλαισίου υπάρχει στη κορυφή της γλώσσας όπου χρησιμοποιείται συνθετικό δέρμα με μπόλικη εσωτερική επένδυση. Για το υπόλοιπο μέρος της κατασκευής η Nike σίγουρα καταξοδεύτηκε! Έχουμε μια ενδιάμεση σόλα από cushlon που στη κυριολεξία λειτουργεί ως συγκολλητικό υλικό μεταξύ ουκ ολίγων αντικραδασμικών τεχνολογιών που φέρει. Στη κορυφή της midsole είναι εγκατεστημένο ένα τεράστιο Zoom Air strobel που έρχεται σε άμεση επαφή με δύο επιμέρους Zoom Air θύλακες έναν στη περιοχή της φτέρνας κι έναν ακόμη αλλά στη Turbo εκδοχή του στο έμπροσθεν τμήμα. Εκείνος που βρίσκεται στο πίσω μέρος περιβάλλεται από cushlon καθώς κι από ένα ελαστικό pebax πλαίσιο υπό τη μορφή σφήνας το οποία καλείται JumpFrame και φτάνει μέχρι το μέσο του παπουτσιού λειτουργώντας παράλληλα και σαν torsion plate. Οι δύο αυτοί ανεξάρτητοι Zoom θύλακες ακουμπούν απευθείας επάνω σε μια μονοκόμματη και λεπτή εξωτερική σόλα που περιέχει μονάχα herringbone χάραξη με οριζόντια κατεύθυνση στα κύρια σημεία πρόσφυσης και κάθετη περιμετρικά της γόμας.
Σχεδιαστικά το Nike Air Zoom G.T. Jump παραπέμπει, εκ του μακρόθεν βεβαίως, σε Shox μπασκετικό και θα μπορούσε να αποτελεί αναπόσπαστο μέλος της signature συλλογής του ιπτάμενου Vince Carter. Τα επιμέρους εξαρτήματα που απαρτίζουν αυτή την πανύψηλη κατασκευή ακόμη και όταν υπάρχει αυστηρή μονοχρωμία αρκούν ώστε να κάνουν μοναδική κάθε χρωματική του έκδοση. Τολμώ να δηλώσω πως το μεσαίου μεγέθους swoosh που εμφανίζεται στην εξωτερική μεριά όντας μέρος του Pebax είναι έξυπνα ενσωματωμένο στη σιλουέτα. Η αρίθμηση του μοντέλου ":::001" στο toe-cap ίσως να σημαίνει πως στο προσεχές μέλλον θα ακολουθήσουν κι άλλα Jump χωρίς αυτό να είναι σιγουράκι. Το ολοστρόγγυλο και διάφανο παράθυρο στις γλώσσες του ζευγαριού περιέχει στο μεν δεξί παπούτσι το λογότυπο του GT Jump (?) ενώ στο αριστερό απεικονίζεται ένα ευφάνταστο σχέδιο ταιριαστό με την εκάστοτε έκδοση. Η τελευταία λεπτομέρεια διακρίνεται στην εξωτερική σόλα όπου έχουν χαραχτεί τα μέρη που απαρτίζουν το αντικραδασμικό σύστημα του Jump, συγκεκριμένα "System of Air: +Zoom Strobel +Pebax +Zoom FF +Zoom Heel"!
Το Nike Air Zoom G.T. Jump εύλογα λογίζεται ως το κορυφαίο μοντέλο της νεοσύστατης Greater Than συλλογής και επιπρόσθετα ίσως η πολυπλοκότερη μπασκετική κατασκευή που έχουμε δει έως σήμερα. Η εικονιζόμενη έκδοση είναι μια εκ των δύο που αποκαλύφθηκαν εντός αγωνιστικού χώρου στα πόδια μάλιστα του χαρισματικού ηγέτη των Denver Nuggets και πολυτιμότερου παίχτη στο NBA κατά τη περσινή αγωνιστική περιόδου κι πολύ πιθανό και της φετινής. Το παρατσούκλι της εικονιζόμενης έκδοσης είναι "Multi-colour" αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που την αποκαλούν "Joker" γεγονός που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο μιας και τα χρώματά του ταιριάζουν απόλυτα με την χρωματική παλέτα του δημοφιλέστερου κακού των κόμικς. Το Jump έρχεται εντός ενός ασπρόμαυρου κουτιού όπου το καπάκι δεν έχει τίποτε άλλο παρά το σήμα (?) του αναφέραμε προηγουμένως το οποίο είναι διαφορετικό για κάθε ένα από τους GT κωδικούς.